En Sıcak Konular

Seçimlerde AKP'nin başarısında en büyük etken ekonomi oldu

1 Nisan 2014 15:39 tsi
Seçimlerde AKP'nin başarısında en büyük etken ekonomi oldu Türkiye son yılların en gergin seçim süreçlerinden birini geride bıraktı.

Seçimlerde AKP'nin başarısında en büyük etken ekonomi oldu

 


The Wall Street Journal

Türkiye son yılların en gergin seçim süreçlerinden birini geride bıraktı. Önce Gezi olayları ardından 17 Aralık operasyonu sonrasında rüşvet, yolsuzluk ve otoriter baskı suçlamaları altında kalan AKP, yerel seçimlerden kesin olmayan sonuçlara göre yüzde 45'e yakın oy ile güçlü çıkmayı başardı.

Siyasi analistler, bir önceki seçime göre düşüş göstermekle birlikte, iktidardaki 12'inci yılında olmasına ve ağır suçlamalar altında kalmasına rağmen AKP'nin aldığı oyun başarılı olduğu konusunda hemfikir. Bu başarının arkasında ise ekonominin önemli rol oynadığı belirtiliyor.
  
Şikago Üniversitesi'nde konuya ilişkin çalışmalar yapan Ali Akarca, 1950-2011 yılları arasındaki seçim verilerini inceleyerek yaptığı analizinde ekonomik gelişmelerin iktidarların oylarında ana belirleyici olduğu sonucuna varıyor. Akarca'ya göre iktidarların oylarını taraf tutma, stratejik oy verme, iktidar yıpranması, iktidar avantajı, ekonomik performans ve taraf değiştirmeden oluşan 6 değişken belirliyor. Bunlar arasında ekonomi "pivot" rol oynuyor. Akarca'nın 6 değişkeni kullanarak oluşturduğu modeli, son yerel seçimlerde AKP'nin yüzde 45 oy alacağını tahmin etmişti.

"AKP'nin oylarının bir önceki seçimlere göre yaklaşık yüzde 5 düşeceğini öngörmüştüm" diyen Akarca, ekonomik performansın son birkaç yılda gerilemesinin bu düşüşte etkili olduğunu söyledi. Akarca'ya göre ekonomide ise büyüme ve enflasyon verileri öne çıkıyor. Akarca, "Ancak büyüme daha etkili. Bu etki enflasyona göre en az 6-7 kat daha fazla. Büyüme yüzde 1 düşerse bu iktidarın oylarının yüzde 0,80'nini götürüyor. Enflasyondaki yüzde 1 artış ise oyların yalnızca yüzde 0,12 azaltıyor. Bu değerlendirme yapılırken elbette seçmen bir önceki seneye göre bunu yapıyor. Bu nedenle hükümetler seçim ekonomisine gidiyor. Ancak Türkiye'de AKP'nin oy oranı çok yüksek olduğu için bu yola başvurmuyor." diye konuştu.

Türkiye ekonomisinin yüzde 8,5 büyüdüğü 2011 genel seçimlerinde AKP, yüzde 50 oy almıştı. İlerleyen yıllarda hız kesen Türkiye 2012'de yüzde 2,2, 2013'de ise yüzde 4 büyüdü. 2011'de yüzde 10 seviyelerinde olan enflasyon Şubat 2014 itibariyle yüzde 7,89 düzeyinde bulunuyor.

Akarca'ya göre ekonomi 2011'deki kadar iyi olsaydı, AKP'nin oylar 3,4 puan daha fazla olacaktı. Yolsuzluk iddialarının etkisinin çok az olmasını da değerlendiren Akarca, "Tüm dünyada yolsuzluk iddialarının etkili olması için inandırıcı olması gerekir. Bu açıdan, iddia edenlerin tarafsız, temiz ve inandırıcı olması beklenir. Son iddialar ve ortaya çıkış şekli seçmeni tatmin etmemiş görünüyor" diye konuştu.

Bahçeşehir Üniversitesinde Seyfettin Gürsel de ekonomik performansın seçimler üzerinde ana belirleyici etken olduğu konusunda hem fikir. Gürsel, "Seçim sonuçları seçmenlerin yolsuzluklara duyarlı olmadığını gösteriyor. Başbakan bu iddiaların kendisine karşı bir darbe girişimi olduğu konusunda tabanını ikna etmiş. Tüm bunlardan, ekonomik istikrarın karar almada baskın çıktığını söyleyebiliriz" dedi.

Konsensüs Araştırma Şirketinden Murat Sarı ise seçim sonuçlarından bir sürpriz olmadığını ve belediye hizmetlerinden, ekonomik performanstan memnun olan kitlelerin AKP'yi seçmeye devam ettiğini kaydetti.

Son yerel seçimlerde kesinleşmeye sonuçlara göre CHP yüzde 25,7, MHP yüzde 17,6 ve BDP yüzde 4,4 oy aldı. 


Bu haber 1,774 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,218 µs