En Sıcak Konular

Üniversitede arabulucu dönemi

3 Nisan 2014 13:21 tsi
Üniversitede arabulucu dönemi Ortaokul ve lise öğrencileri arasında şiddet olaylarını azaltan arabuluculuk projesi üniversiteye taşındı...

Üniversitede arabulucu dönemi

 

Memurlar.net 

Ortaokul ve lise öğrencileri arasında şiddet olaylarını azaltan arabuluculuk projesi üniversiteye taşındı
Ortaokul ve lise öğrencilerinde başarılı olan Akran Arabuluculuk Projesi, Üniversite öğrencileri arasındaki sorunların şiddete başvurulmadan çözümü amacıyla kampüse taşındı.

Dokuz Eylül Üniversitesi'nde (DEÜ) başlatılan proje kapsamında 40 öğrenciye akran arabuluculuk eğitimi verildi. Aralarında Hukuk Fakültesi öğrencilerinin de bulunduğu genç arabulucular, akranlarının arasındaki sorunları şiddete başvurulmadan çözmeye çalışacak.

DEÜ Anlaşmazlık Çözümü Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abbas Türnüklü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ortaokul öğrencileriyle başlayan projenin liselerde devam ettiğini belirterek, bu okullarda arabuluculuk masasına gelen anlaşmazlıkların yüzde 93'ünün uzlaşmayla çözüldüğüne dikkati çekti. Bu başarı sonucunda projeyi üniversiteye taşıma kararı aldıklarını söyleyen Prof. Dr. Türnüklü, ilk uygulamanın DEÜ'de başladığını kaydetti.

Prof. Dr. Türnüklü, üniversitede farklı illerden, farklı kültürlere sahip 63 bin gencin bir arada olduğunu işaret ederek, farklılıklarının doğal olarak gençleri karşı karşıya getirebildiğini ifade etti. Anlaşmazlıkların şiddete başvurmada uzlaşma ve diyalogla yönetilebilecek bir sorun olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Türnüklü, projenin şiddeti ikame edecek alternatif anlaşmazlık yönetim berecerisi kazandırmayı amaçladığını aktardı.

- 20 saatlik eğitim

Prof. Dr. Türnüklü, üniversiteli gençlere en sık kullandıkları alanlara bıraktıkları bildirilerle projeyi tanıttıklarını anlatarak, "Projeyi öğrenip arabulucu olmak isteyen öğrencilerimize 20 saatlik eğitim verdik. Kişiler arası anlaşmazlıkların doğasını, anlaşmazlıkların hayatın kaçınılmaz bir parçası olduğunu anlattık, bunu kabul etmelerini sağladık. Sonra iletişim becerileri, öfke yönetim becerileri ile müzakere ve akran buluculuk becerilerini öğrencilere kazandırdık" diye konuştu.

Sorunların çözülmediği durumlarda şiddete başvurabildiğini ifade eden Türnüklü, şöyle devam etti:

"Öğrencilerin sıklıkla karşı karşıya kaldığı konular birlikte yaşama, arkadaş ilişkileri... Yurtta aynı odayı 2 kişi, 4, 8 bazen 12 kişi paylaşıyor. Dolayısıyla odayı paylaşırken bazı sorunlarla karşı karşıya geliyorlar. Sorunları yönetemediklerinde yurt yönetimine getiriyorlar. Sorunun parçası olmayan kişiden çözüm bekliyorlar. Aslında yanlışlık burada. Biz ise onların sorununu en az onlar kadar iyi bilen arabulucu öğrencilerin liderliğinde, kolaylaştırıcılığında onlara çözdürtmeyi hedefliyoruz."

Türnüklü, arabuluculara başvurma oranının henüz istenilen ölçüde olmadığını belirterek, öğrencilerin müzakere yöntemine alışmasıyla mezun olduktan sonra da uzlaşı kültürünü sürdüreceklerine inandıklarını dile getirdi.

Arabuluculuğun "uzlaşı, birlikte yaşama, farkılıklara rağmen barış ve uzlaşı içinde yaşamı örgütleme projesi" olduğunu kaydeden Türnüklü, projeyi DEÜ'de yerleştirdikten sonra diğer üniversitelere de yaymayı istediklerini sözlerine ekledi.

Arabuluculardan DEÜ Hukuk Fakültesi öğrencisi Ali Mansuroğlu da arabuluculuk sistemine inandığı için eğitim almaya karar verdiğini belirterek, arabuluculuk eğitimi sayesinde iki iyi arkadaş arasındaki sorunun müzakere yoluyla çözümüne yardımcı olduğunu kaydetti.

-Sistem nasıl çalışıyor?

Müzakere ve arabuluculuk eğitimi almış gençler, anlaşmazlıklarını müzakere yoluyla çözmek isteyen akranlarını önce bir araya getiriyor. Onlara görevini anlattıktan sonra uzlaşı sürecini kolaylaştırmak için kuralları aktararak, onay alıyor.

Daha sonra taraflara söz hakkı veren arabulucu, anlaşmazlığın temel konularını belirleme, tarafların talepleri ve çıkarları, çözüm seçeneklerine ilişkin taraflara sorular soruyor. Tarafların uzlaşması halinde onlara anlaşma formu imzalatıyor.


Bu haber 1,210 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,091 µs