En Sıcak Konular

Bağ-Kur'luya prim müjdesi

5 Nisan 2014 13:32 tsi
Bağ-Kur'luya prim müjdesi Borcu olan 3 milyon esnafa da ayrıca kolaylık geliyor

Bağ-Kur'luya prim müjdesi

 

Sabah

 

Borcu olan 3 milyon esnafa da ayrıca kolaylık geliyor


Gerek AHaber'deki programımıza gerekse buradaki adresimize geçmişteki eksik Bağ-Kur kayıtlarına ilişkin çok soru geliyor. Çoğunluğu esnaf olan ve sayıları 1 milyonu geçen bu vatandaşlarımız, bir işyeri açmış ya da şirkete ortaklığı ile vergi mükellefi olmuş. Senelerce de bu işlerini sürdürmüş. Ama Bağ-Kur'a gidip kendilerini sigortalı yaptırmamışlar. Dolayısıyla da ne primleri ödenmiş ne de hizmet günleri işlenmiş. 

MÜJDE YAKINDA GELİYOR 
Şimdi birçoğu emeklilik için bu primlere ihtiyaç duyuyor ve kendi namlarına iş yaptıkları bugünlerin boşa gitmemesini istiyor. Öncelikle müjdeyi verelim. Önümüzdeki günlerde Meclis gündemine gelecek torba yasada bu konuda bir düzenleme bekliyoruz. Edindiğimiz bilgilere göre; geçmişte vergi mükellefi olunan ama Bağ-Kur kaydı yapılmayan sürelerin hizmetten sayılacağı bir çalışma yapılıyor. Detaylar henüz netleşmedi ama kolaylık 1 milyondan fazla esnafımızı sevindirecek, o kadarını söyleyelim. Mevcut durumda ne yapılabileceğini de anlatalım. 5510 sayılı Yasa, 01.10.2008'den önceki günleri borçlanmaya imkan tanımıyor. Yine sonradan getirilen bir düzenlemeyle de 04.10.2000'den önce vergi mükellefi olup Bağ-Kur kaydı olmayanların kayıtları bu tarihte başlatılıyor. Fakat dava açanlar eski günleri alabiliyor. Çünkü Yargıtay'ın böyle bir kararı var. Eğer Bağ-Kur numaranızı 04.10.2000 ile 02.08.2003 arasında almışsanız dava açarak ve mahkemenin bu yönde olumlu karar vermesi durumunda 20.04.1982 ile 04.10.2000 arasındaki dönemleri prim ödeyerek hizmetinize dahil edebilirsiniz. 

BORÇLUYA KOLAYLIK 
Bağ -Kur borçlularının da uzun süredir bir yapılandırma bekledikleri biliniyor. Bu konuda da bir düzenleme yapılması gündemde. Gelen bilgilere göre borçları ve hizmetleri tamamen sildirip ileride ihtiyaç olduğunda yeniden kullanma imkanı olacak. Bu arada borçlar için de taksitlendirme fırsatı da gelecek. Böylece sağlık hizmeti alamayan milyonlarca Bağ-Kur'luya hastane kapıları da açılmış olacak. Burada sınır olarak en az 24 ay borç görünüyor.

İŞSİZLİK MAAŞINDA SAYI YOK
 İşsizlik maaşı için işyerindeki çalışan sayısı önemli mi? Semra ŞEN 
İşsizlik maaşı için öncelikle sizin isteğinizin dışında işten çıkartılmış olmanız ya da haklı bir sebeple istifa etmeniz (4857, m24) gerekiyor. Ayrıca son 120 gün sürekli, son 3 yılda da en az 600 gün prim ödenmesi gerekiyor. Yani işyerindeki çalışan sayısı önemli değil.


Bu haber 1,855 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,931 µs