En Sıcak Konular

Tarihî evlere TOKİ kredisi

8 Nisan 2014 10:23 tsi
Tarihî evlere TOKİ kredisi Unutulan, yıkılma tehlikesiyle yüz yüze kalan tarihî yapılar TOKİ'nin vereceği 125 bin liralık krediyle restore edilecek.

Tarihî evlere TOKİ kredisi

 

Sgk Rehberi

 

Unutulan, yıkılma tehlikesiyle yüz yüze kalan tarihî yapılar TOKİ'nin vereceği 125 bin liralık krediyle restore edilecek.

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) unutulmaya yüz tutmuş, yıkılma ve yok olma tehlikesi içindeki tarihi yapıları gelecek nesillere kazandırıyor. Bugüne kadar 530 restorasyon projesi için 46 milyon lira kredi tahsis eden TOKİ'nin restorasyon kredilerine başvurular başladı. İdare, 2014 yılı restorasyon kredisi başvurularını 7 Nisan - 2 Mayıs tarihleri arasında kabul edecek. Her bir proje için, keşif özetinin yüzde 70'ine kadar ve en fazla 125 bin lira olmak üzere kredi kullandırılabilecek.

Tescilli taşınmaz kültür varlıklarının restorasyonuna katkı sağlamak amacıyla 2005 yılında “restorasyon kredisi” uygulaması başlatan TOKİ, 9 yılda 530 kültür varlığına kredi desteği verdi. Başlatılan restorasyon projelerinden 335'i tamamlanarak kültür değerlerimiz arasındaki yerini perçinledi. 2010 yılında 38 restorasyon projesi için 3 milyon lira kredi tahsis eden İdare, 2011'de 72 restorasyon projesine 6.2 milyon lira, 2012'de 106 proje için 10.5 milyon lira kredi verdi. TOKİ, 2013 yılında 80 projeye yaklaşık 9 milyon lira kredi sağladı. Ayrıca 2005 ve 2006 yıllarında kredi üst limiti 75 bin lirayken, 2010 yılına kadar kredi üst limiti 80 bin liraya, 2011'de 90 bin liraya, 2012'de 105 bin liraya ve 2013 yılında 115 bin liraya çıkarıldı. TOKİ, 2014 yılıyla birlikte kredi üst limitini 125 bin lira olarak belirledi.

Kredilerde özelikle tarihi kent dokularını iyileştirilmesine yönelik olan ve yerel yönetimlerin öncülüğündeki projelere öncelik verilecek. Bakım, onarım ve restorasyon işlemleri yapılacak taşınmaz kültür varlığının; mimari ve kültürel değeri, fiziki durumu, bulunduğu çevrenin özellikleri, kullanım amacı göz önünde bulundurulacak.

YAŞATMAK İÇİN...

Taşınmaz kültür varlığının bakımı, onarımı ve restorasyonu için yapılacak işlemlerin; yapının kültür varlığı niteliğinin devamını sağlaması ve işlev kazandırılması amacına yönelik olması zorunluğu bulunuyor.


Bu haber 1,351 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,316 µs