En Sıcak Konular

'Kadın istihdamında ciddi artış oldu'

8 Nisan 2014 13:04 tsi
'Kadın istihdamında ciddi artış oldu' ''Türkiye’de kadınların işgücüne katılım oranları istediğimiz seviyelere henüz ulaşmasa da son yıllarda ciddi artışlar görülmekte. 2004 yılında yüzde 20,8 olan kadın istihdam oranı, 2013 yılında yüzde 27,1 oldu''

'Kadın istihdamında ciddi artış oldu'

 

Memurlar.net 

 

''Türkiye’de kadınların işgücüne katılım oranları istediğimiz seviyelere henüz ulaşmasa da son yıllarda ciddi artışlar görülmekte. 2004 yılında yüzde 20,8 olan kadın istihdam oranı, 2013 yılında yüzde 27,1 oldu'' 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, ''Türkiye'de kadınların işgücüne katılım oranları istediğimiz seviyelere henüz ulaşmasa da son yıllarda ciddi artışlar görülmekte. 2004 yılında yüzde 20,8 olan kadın istihdam oranı, 2013 yılında yüzde 27,1 oldu'' dedi.

Bakan İslam, Swissotel'de düzenlenen "İş Hayatında Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadın Temsili" konulu uluslararası çalışma toplantısına katıldı.

İslam, toplantıdaki konuşmasında istihdamın kadınların ekonomik bağımsızlığa kavuşmalarının, bireysel güçlenmelerinin ve toplumda kadın ve erkek arasında daha fazla fırsat eşitliği sağlanmasının anahtarı olduğuna vurgu yaptı.

Kadınların çalışma hayatında yer almasının toplumun diğer alanlarında da daha üretken olmalarının yolunu açtığını ifade eden İslam, ''Ayrıca bu durum kadınların ekonomik açıdan güçlenmelerini sağlarken, aile içindeki konumlarını iyileştirmekte, aile içi karar verme güçlerini, kendilerine duydukları güveni ve toplumsal saygınlıklarını da artırmakta. Türkiye'de kadınların işgücüne katılım oranları istediğimiz seviyelere henüz ulaşmasa da son yıllarda ciddi artışlar görülmekte. 2004 yılında yüzde 20,8 olan kadın istihdam oranı, 2013 yılında yüzde 27,1 oldu'' diye konuştu.

2004'te kadınların işgücüne katılma oranının yüzde 23,3'ten, 2013 yıl sonu itibariyle yüzde 30,8'e yükseldiğini söyleyen İslam, bu artışların Türkiye'nin gelişimine paralel olarak iyileşme gösterdiğini ifade etti. İslam, kadınların istihdama ve işgücüne katılımının artırılması amacıyla yapılan çalışmaların bu artışlara katkısı olduğunu da belirtti.

-''Kadınların karar organlarında temsili de önemli''

Kaliteli, hesaplı ve kolay erişilebilir kreş ve okul öncesi eğitim imkanlarının yaygınlaştırılması ile birlikte kadınların işgücüne katılım oranının Kalkınma Planı dönemi sonuna kadar yüzde 34,9, istihdam oranın ise yüzde 31'e yükseltilmesinin hedeflendiğini anımsatan İslam, Ulusal İstihdam Stratejisinde ise 2023 yılına kadar kadınların işgücüne katılım oranının yüzde 41'e çıkarılmasının hedeflendiğini söyledi.

Çalışma yaşamında kadınların yer alması, istihdam edilmesi kadar üst düzeyde, karar organlarında temsil edilmesinin de önemine dikkati çeken İslam, ''Avrupa ülkeleriyle yapılan istihdam kıyaslamasında gerilerde kalan ülkemiz, üst yönetime katılım konusunda Avrupa ülkelerine kıyasla daha olumlu bir tablo çizmekte. 2009 yılında Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan bir çalışmaya göre, AB ülkelerinde halka açık şirketlerin yönetim kurulu başkanlarının yüzde 3'ü kadınken bu durum Türkiye için yüzde 6'dır'' diye konuştu.

Türkiye'de kamuda çalışan kadın oranının kadınların genel istihdam oranından daha yüksek olduğu bilgisini de paylaşan İslam, 2014 Şubat verilerine göre, bürokraside üst düzey yöneticilerin yüzde 90,7'sinin erkek, yüzde 9,3'ünün kadın olduğunu söyledi.

-''Kadınların çalışma hayatında yer almasında işbirliği önemli''

''Ülkemizde yalnızca bir kadın müsteşar bulunmakta. Tek kadın müsteşarımız da bakanlığımızda görev yapmakta'' diyen İslam, bakanlıkça yürütülen çalışmalarla üst düzey pozisyonlarda yer alan kadın sayısının artacağını düşündüklerini belirtti.

İslam, ''İş yaşamında karar alıcı pozisyonlarda kadın oranının yetersizliği, toplumda kadın temsili, karar alma mekanizmalarında kadınların yetersiz yer alması gibi, daha genel anlamda eşitsizlik sorunlarının da hem bir parçası hem de sebeplerinden biridir'' dedi.

''İşte Eşitlik Platformu''nca Türkiye'deki ekonomik cinsiyet eşitliği uçurumunun 3 yıl içinde yüzde 10'a kadar azaltılmasının öngörüldüğünü hatırlatan İslam, bu kapsamda, hedeflenen yüzde 10'luk kısmın yüzde 3,1'inin ilk yıl içinde gerçekleştiğini söyledi.

Bakanlıkça yürütülen diğer çalışmaları da aktaran İslam, ''Kadınların çalışma hayatında yer almalarının hem bireysel güçlenme hem de toplumsal kalkınma açısından olumlu etkileri göz önüne alındığında, bu sürecin hızlandırılması için tüm tarafların işbirliği, katılımıyla çalışmaların sürdürülmesi büyük önem arz etmekte'' diye konuştu.

Ankara Girişimci İş Kadınları ve Destekleme Derneği Başkanı Renan Ceylan da yaptıkları çalışmaları anlatarak, ''İş Hayatında Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Farkındalık Haftası''nın herkes tarafından benimsenerek devam etmesini istediklerini belirtti.


Bu haber 1,270 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    11,742 µs