En Sıcak Konular

Çalışmaya başlarsam dul aylığım kesilir mi?

10 Nisan 2014 09:32 tsi
Çalışmaya başlarsam dul aylığım kesilir mi? Şirket feshinden sonraki Bağ-Kur borçları silinir mi

Çalışmaya başlarsam dul aylığım kesilir mi?

 

Sgk Rehberi

 

Şirket feshinden sonraki Bağ-Kur borçları silinir mi

2005 yılına kadar sigortalı olarak toplam 3800 gün çalıştım. Daha sonra şirket ortağı olarak Bağ-Kur’lu olmuşum fakat Bağ-Kur’a hiç prim ödemedim. Ortağı olduğum şirket 2009 yılında vergi dairesince resen terk nedeni ile kapatıldı. Hâlâ Bağ-Kur’lu muyum ya da Bağ-Kur’dan nasıl çıkarım, ne yapmam lazım? Şirket kapanınca Bağ-Kur otomatikman sona erer mi?
5510 sayılı Kanun’un yürürlüğe girdiği 01.10.2008 ile şirketin terk tarihine kadarki sürede zorunlu Bağ-Kur’lu olursunuz ve müdürlükten gelen borcu ödemek zorundasınız. Şirketin feshinden sonra Bağ-Kur’unuz devam ettiyse bundan doğan Bağ-Kur borcunu sildirmek için vergi kaydınızın silindiğini ve şirket feshini gösteren Ticaret Sicil Gazetesi’ni ilgili müdürlüğe bildirerek fesihten sonra adına tahakkuk etmiş Bağ-Kur borcunuzu sildirebilirsiniz.

Ev hanımları isteğe bağlı sigortalı olabilir mi?

Kız kardeşim ev hanımı, 1981 doğumlu, 2005’te sigorta başlangıcı ve toplam 1100 gün sigortası var. Bunu emekli olacak gün sayısına tamamlamak istiyor. Ev hanımlarının isteğe bağlı sigortaya başvurması için şartlar nedir? Ve toplam ne kadar prim ödemek durumundadır?

Ev hanımı olan kardeşinizin isteğe bağlı sigortalı olması için sigortalı olarak çalışmaması veya kendisine aylık bağlanmamış olması gerekir. İsteğe bağlı sigortalılığın başlaması için isteğe bağlı sigorta talep dilekçesiyle ikamet ettiği yerdeki Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğü’ne başvurması gerekmektedir. Bu şekilde isteğe bağlı sigortalı olunması durumunda isteğe bağlı sigortalı olarak ödenen süre 4/b sigortalısı (Bağ-Kur’lu) sayılacağından dolayı 4/b’li olarak emekli olmak isterse prim gününü 9000 güne tamamlayacak şekilde prim ödemesi ve 58 yaşını beklemesi gerekir. Ancak 4/a sigortalısı (SSK’lı) olarak emekli olmak isterse bir işyerinde SSK’lı olarak çalışıp prim gününü 7000 güne tamamlayacak şekilde prim ödemesi ve 58 yaşını beklemesi gerekir.

Çalışmaya başlarsam dul aylığım kesilir mi?

Eşimin vefatından sonra dul aylığı bağlandı. Ben bir işyerinde çalışmaya başlasam eşimden dolayı bana bağlanan aylık tamamen kesilir mi?

Sizinle beraber ölüm aylığı bağlanmış çocuğunuz yoksa size dul aylığı olarak normal ölüm aylığının yüzde 75’i bağlanmıştır. Çalışmaya başlarsanız aylığınızdan yüzde 25 eksiltme yapılarak aylığın yüzde 50’si üzerinden ödeme yapılır. Bunun haricinde dul aylığı sadece evlenme hâlinde tamamen kesilir.

İsteğe bağlı sigortada ikamet şartı var

Yabancı bayraklı bir gemide çalışırken Türkiye’de sosyal güvencemin olması için isteğe bağlı sigorta yaptırmak istiyorum. Nasıl isteğe bağlı sigortalı olabilirim?

İsteğe bağlı sigortalı olmanız için sigortalı olarak çalışmama veya kendinize aylık bağlanmamanın haricinde Türkiye’de ikamet etmeniz, 18 yaşından büyük olmanız gerekmektedir. Buna göre yabancı gemide çalışma haricinde Türkiye’de ikamet etmeye devam ediyorsanız ve diğer şartları sağlıyorsanız isteğe bağlı sigortalı olabilirsiniz. İsteğe bağlı sigorta için isteğe bağlı sigorta talep dilekçesiyle İkamet ettiğiniz yerdeki Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğü’ne başvurmanız gerekmektedir.

***

Uluslararası Sosyal Güvenlik Kurumları Birliği (ISSA) İstanbul’da toplandı

İstanbul yine uluslararası bir organizasyona ev sahipliği yaptı. Yaklaşık 120 ülkeden, bulundukları ülkenin 200 civarında sosyal güvenlik kurum yöneticisinin katılımıyla Uluslararası Sosyal Güvenlik Kurumları Birliği (ISSA) Avrupa Bölgesel Toplantısı bu yıl SGK’nın ev sahipliğinde 28-30 Mayıs 2013 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleşti. Sosyal güvenlik ile ilgili evrensel sorunların tartışıldığı toplantının ana konusu kriz ortamında sosyal güvenlik sistemi yardım ve hizmetlerinin yeterliliği ve kalitesiydi. Bunun haricinde üç günlük yoğun çalışma boyunca , sosyal güvenlikte yeni eğilimlerden, teknolojinin kullanımından, küresel krizin sosyal güvenlik sistemleri üzerine etkilerinden ve olumsuz durumlarla nasıl mücadele edilmesi gerektiğine kadar birçok konu üzerine tartışmalar yapıldı. Ayrıca; ülkemizin 2006 yılında başlattığı reform uygulamaları da uluslararası yöneticiler tarafından tartışıldı. Ayrıca ülkemizde başta e-reçete uygulaması olmak üzere internet uygulamalarında yapılan inovatif uygulamalar dolayısıyla SGK’ya plaket sunuldu.

 



Bu haber 1,449 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,863 µs