En Sıcak Konular

Tarım Bakanlığı, 'Et'te Kuralları Değiştiriyor

10 Nisan 2014 14:24 tsi
Tarım Bakanlığı, 'Et'te Kuralları Değiştiriyor Et ürünlerinde kullanılan "yüzde 100 dana eti, tavuk eti" gibi tanımlamalar kalkıyor. Ambalajsız tavuk, kemikten ayrılmış et satılamayacak.

Tarım Bakanlığı, 'Et'te Kuralları Değiştiriyor

 

Haberler.com

 

Et ürünlerinde kullanılan "yüzde 100 dana eti, tavuk eti" gibi tanımlamalar kalkıyor. Ambalajsız tavuk, kemikten ayrılmış et satılamayacak.

Tarım Bakanlığı et ürünlerinde kuralları yeniden koyuyor. 

Artık et ürünlerinde kullanılan “yüzde 100 dana Eti, tavuk eti” gibi tanımlamalar tarih olacak. Tavuk etinin ambalaj dışına çıkarılarak satışı da tamamen yasaklanacak. 

Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı, et ürünleriyle ilgili olarak yeni bir yönetmelik hazırlığında. 

ARTIK BUNLAR YASAK

Bakanlığın hazırladığı “Et ve Et Ürünleri Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Taslağı”nda yer alan yeni düzenlemelere göre, “çiğ et, kıyma, hazırlanmış et karışımları ve et ürünlerine” dışarıdan et proteini katılamayacak. Ayrıca kasaplar gibi perakende işletmelerde sucuk, pastırma, sosis, salam gibi et ürünleri üretilemeyecek. Yetkililer bu düzenlemeyi “Bir yanda üretim yapıp bir yanda satış yapılmaması gerekiyor. Üretim yeri satış mekanıyla içiçe olamayacak. Üretim yeri farklıysa ve genel kurallara uyuluyorsa ise, izin verilecek” diyerek anlattı.  

ZATEN YÜZDE 100

Tebliğ taslağıyla getirilen bir diğer düzenlemeyle de artık et ürünlerinin etiketlerinde marka dahil olmak üzere “yüzde 100, yüzde 100 dana Eti ya da yüzde 100 göğüs eti” gibi ifadeler/logolar kullanılamayacak. 

Geçtiğimiz yıl yapılan değişiklikle beyaz et ile kırmızı et karışımlarından oluşan sucuk, salam gibi et ürünlerine yasaklama getirilmişti. Son bir yıldır üretilen tüm et ürünlerinin yüzde 100 beyaz et veya kırmızı etten üretildiğini belirten yetkililer de, “Tesisler artık beyaz et ve kırmızı et ürünlerinin üretim bantlarını ayırdılar. Kısaca artık bütün ürünler yüzde 100 beyaz et veya kırmızı etten yapılıyor. Bu durumda zaten tüm ürünlerde olan standart bir koşul bir üstünlük olarak tüketiciye sunulmamalı. Bunun bir reklam unsuru olarak kullanılmaması için böyle bir yönteme başvuruyoruz” bilgisini verdi. 

AMBALAJSIZ TAVUK YASAK

Bir diğer düzenleme ile de, tavuk etinin ambalajsız olarak satışı tamamen yasaklanacak. Buna göre çiğ kanatlı etleri hazır ambalajlı olarak piyasaya arzedilecek ve perakendeci tarafından ambalaj bütünlüğü bozulmadan son tüketiciye sunulacak.

KEMİKTEN AYRILAN ET SATMAK DA YASAK

Kemiğe yapışmış etin teknolojiyle ayrılması işlemine “mekanik olarak ayrılmış et” adı veriliyor. Tarım Bakanlığı’nın hazırlıklarını sürdürdüğü taslağa göre, şu anda satışı yapılırken bu tür etler lokanta, restoran, otel ve hazır yemek üreten işletmelere satışı da yasaklanacak. 

Ayrıca tüketiciye bu tür etlerin satışı yasak olacak. Beyaz et ürünlerine deri etinin katılması da sınırlanacak ve boyun derisi kullanılamayacak. 


Bu haber 1,580 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,571 µs