En Sıcak Konular

Üniversiteyi kazanamayan 18 yaşındaki gencin yetim aylığı kesilir mi?

18 Nisan 2014 15:30 tsi
Üniversiteyi kazanamayan 18 yaşındaki gencin yetim aylığı kesilir mi? En kısa zamanda ikametgahınızın bulunduğu sosyal güvenlik müdürlüğüne müracaat ederek gss kaydınızı yaptırmanız gerekiyor.

Üniversiteyi kazanamayan 18 yaşındaki gencin yetim aylığı kesilir mi?

 

Sgk Rehberi

 

En kısa zamanda ikametgahınızın bulunduğu sosyal güvenlik müdürlüğüne müracaat ederek gss kaydınızı yaptırmanız gerekiyor.

Halam 1943 doğumlu ev hanımı 1974 yılında eşi ile birlikte almanya'ya gitti 10 yıl kaldı hiç çalışmadı ev hanımı olarak 1984 yılında Türkiyeye kesin dönüş yaptılar Kesin dönüşten sonra 1993 yılında ve 1995 yıllarında 2 defa haç için suudi arabistana gitti bu nedenle eski pasaportunu denizli emniyet müdürlüğü alarak yerine yeni pasaport verdiler eski pasaport nosu ve kaydı yeni pasaportta yazılı halen ev hanımı. elimizde almanya devletinin vermiş olduğu oturum belgesi var. Bu durumda halam sözleşme aylığı ile yurt  dışını borçlanıp emekli olabilirmi.

1- Şimdi biz türkiyede 30 gün bağkur pirimi mi yatırıp sözleşme aylığına mürücat edeceğiz yoksa ssk 4/a 30 gün pirim ödeyip sözleşme aylığına müracat edeceğiz, ikisi fark etmiyorsa hangisi daha iyi olur.

2- Yurt dışı borçlanma için Almanya oturum belgesi yeterlimi başka evrak gereklimi.

3- Sözleşme aylığını borçlandıktan sonra tam aylığa nasıl geçireceğiz.

Vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkür eder saygılar sunarım.

Öncelikle sözleşme aylığı hakkında bilgi vermek istiyorum. Bu aylık her iki ülkede geçen çalışmaların birleştirilerek toplam çalışma gün sayısı üzerinden aylığı bağlayan ülkede geçen çalışmalar oranında bağlanan aylıktır. Siz halanızın Almanya'da hiç çalışması olmadığını bildiriyorsunuz. O halde Almanya'da birleştirilecek fiili bir çalışma olmadığından halanıza sözleşme aylığı adı altında bir aylık bağlanamayacaktır. Almanya'da hiç fiili çalışma olmadığından sözleşme aylığı söz konusu olmayacak ve halanızın ister bağkur kapsamında isterse SSK kapsamında çalışmaya başlamış olması kendisine önemli bir avantaj sağlamayacaktır.

Ancak Halanız Almanya'da ev hanımı olarak geçen sürelerini 3201 saylı Kanına göre borçlanabilir. Bu süreleri borçlanmak için pasaport olmazsa olmaz bir şart değildir. Elinizde bulunan ikamet veya oturma izinlerinizi Almanya'da oturduğu yeri görev alanı içine alan diplomatik temsilciliğimize ibraz ederek bu temsilcilikce düzenlenecek belgeye göre borçlanma işlemini yapabilir. Ancak önemli olan borçlanma yaptıktan sonra yaşlılık aylığına hakkazanabilecek mi? Bunu iyi hesaplamak gerekir.

Borçlanma yapmak için doğrudan SGK'ya müracaat ederseniz yapacağınız yurtdışı borçlanmanız 5510 sayılı Kanunun 4.madddesinin birinci paragrafının (b) bendi kapsamında yani Bağkur kapsamında çalışma olarak değerlendirilecektir. Şayet Kanunun 4 (a) maddesi kapsamında, (SSK kapsamında, yani işçi olarak) çalışmaya başladıktan sonra borçlanma müracatı yaparsanız o zaman yapacağınız borçlanma Kanunun 4.(a) maddesi kapsamında yani SSK kapsamında çalışma olarak değerlendirilecektir.

Borçlanma Bağkur kapsamında sayılırsa emekli aylığı bağlanması için en az 5400 güne ihtiyaç olacaktır. Siz 10 yıl ikamet olduğunu bildiriyorsunuz. Bu 3600 gün yapar. Bu durumda halanız aylığa hak kazanamayacaktır.

Borçlanma SSK kapsamında sayılırsa emekli aylığı bağlanması için en az 20 yıl sigortalılık süresi ve yine en az 4500 güne ihtiyaç olacaktır. Yapacağınız borçlanma Türkiye'deki işe başlama tarihini 10 yıl geriye götürecektir. Bu uygulamaya göre ilk işe başlama tarihi 08.09.1999 tarihinden önceki bir tarih olamyacağından 15 yıl ve 3600 gün üzerinden emekli olma hakkı olmayacaktır. Bu durumda aylığa hak kazanmak için 20 yıllık sürenin dolmasını beklemek ve 4500 gün doluncaya kadar da prim ödemek gerekir.

Her şeye rağmen borçlanma yapmak istiyorsanız yukarıdaki açıklamaları göz önünde bulundurmanızı tavsiye ediyorum. Saygılar

18 yaşındayım babamdan kalan emekli maaşım var üniversiteyi kazanamadım acaba maaş kesilir mi?

Babanızdan almış olduğunuz yetim maaşı ssk veya bağkurdan alıyorsanız 18 yaşınızı doldurmuş olduğunuzdan dolayı kesilir.En kısa zamanda ikametgahınızın bulunduğu sosyal güvenlik müdürlüğüne müracaat ederek gss kaydınızı yaptırmanız gerekiyor.Eğer babanızın çalışması memur olarak devlet dairesinde geçti ise 25 yaşınıza kadar ölüm maaşından ve sağlık hizmetlerinden faydalanırsınız.

16.07.1967 memuriyete başlama tarh.06.10.1992 toplam ödenen prim 5622. 1.yüzde elli iki ornında sürekli özürlüyüm. 2. 10.08.2009 da memurlukdan ihraç edildim 3.ne zaman ne şekilde emekli olurum.

Verdiğiniz bilgilerden hizmetlerinizin tamamının memuriyette geçtiği anlaşılıyor.Memuriyetten ihraç edildiğinize göre, SSK'dan veya Bağ-Kurdan emekli olabilirsiniz. %52 oranındaki özür raporunuz vergi indiriminden yararlandığınıza dair rapor ise,

SSK'dan yaş şartı aranmaksızın 16 yıl sigortalılık süresi, ve 3760 gün şartı ile emekli olabilirsiniz. Ancak memuriyetten SSK'ya geçeceğiniz için bu şartların yanı sıra memuriyetten sonra en az 1260 gün SSK'ya tabi çalışmanız gerekir.

Bağ-Kurdan emekli olabilmeniz için de öncelikle %52 oranında çalışamaz olduğunuza SGK Sağlık Kurulunca karar verildikten sonra yine yaş şartı aranmaksızın 16 yıl sigortalılık süresi 4320 gün şartı ile emekli olabilirsiniz. Bunun için de yine memuriyetten sonra en az 1260 gün Bağ-Kura tabi hizmetinizin olması gerekir.


Bu haber 1,791 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,280 µs