En Sıcak Konular

Bağ-Kur prim borçlarının bir bölümü silinebilir mi?

19 Nisan 2014 09:51 tsi
Bağ-Kur prim borçlarının bir bölümü silinebilir mi? 5510 sayılı Kanunla birlikte 30 Nisan 2008 itibariyle 5 yıl ve daha fazla Bağ-Kur prim borcu olanların borçlarının otomatik olarak silinmesi gerekiyor.

Bağ-Kur prim borçlarının bir bölümü silinebilir mi?

 

Sgk Rehberi

5510 sayılı Kanunla birlikte 30 Nisan 2008 itibariyle 5 yıl ve daha fazla Bağ-Kur prim borcu olanların borçlarının otomatik olarak silinmesi gerekiyor.

Bağ-Kur sigortalılarına getirilen önemli bir düzenleme Bağ-Kur prim borçlarının silinmesiyle ilgili. Borç silinmesi için sigortalının başvuru da dahil herhangi bir şey yapması gerekmiyor.

5510 sayılı Kanunun Kendi adına ve hesabına çalışanların sigortalılıklarının durdurulmasına ilişkin hükümler başlıklı geçici 17 nci maddesinde; "Kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlarla tarımda kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan, 1479 ve 2926 sayılı kanunlara göre tescilleri yapıldığı halde, bu maddenin yürürlük tarihi itibarıyla beş yılı aşan süreye ilişkin prim borcu bulunanların, bu sürelere ilişkin prim borçlarını, prim borçlarının ödenmesine ilişkin Kurumca çıkarılacak genel tebliğin yayımı tarihini takip eden aybaşından itibaren 6 ay içerisinde ödememeleri halinde, prim ödemesi bulunan sigortalıların daha önce ödedikleri primlerin tam olarak karşıladığı ayın sonu itibarıyla, prim ödemesi bulunmayan sigortalıların ise tescil tarihi itibarıyla sigortalılığı durdurulur. Prim borcuna ilişkin süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilmez ve bu sürelere ilişkin Kurum alacakları takip edilmeyerek, Kurum alacakları arasında yer verilmez.

Ancak, sigortalı ya da hak sahipleri daha sonra müracaatları tarihindeki 80 inci maddenin ikinci fıkrasına göre belirlenecek prime esas kazanç tutarı üzerinden hesaplanacak borç tutarının tamamını, borcun tebliğ tarihinden itibaren üç ay içinde ödedikleri takdirde, bu süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilir. 
Sigortalılıkları önceki kanunlara göre durdurulanlar için de bu maddenin ikinci fıkrası hükmü uygulanır." hükmüne yer verilmiştir.
Kendiliğinden borç silme işlemi Bağ-Kur dosyasında tüm evrakları tamam olanlar için geçerlidir.

Problem nereden çıkıyor?
Prim borcunu ödemediğinden dolayı mal beyanında bulunmayan bir çok vatandaş kısa süreli de olsa Bağ-Kur prim borcundan dolayı hapse atılmayla karşı karşıya kalmaktadırlar. İşte kanun koyucu hem prim borçlusunu rahatlatmak, hem de sigortalı ile idare arasında problemleri ortadan kaldırmak için bir düzenleme yaptı. Bağ-Kur'a 30 Nisan 2008 tarihi itibariyle altmış ayda yani beş tam yıldan fazla süre ile prim borcu olanlar bu prim borcunu 31 Temmuz 2009 Cuma günü mesai saati sonuna kadar ödemedikleri takdirde sigortalılıkları primi ödenmiş en son ayın sonu itibariyle durdurulacak ve pirim borçları 30 Nisan'a kadar olan prim borçları silinecektir.
Bağ-Kur'a kayıtlı olup da prim borcunu zamanında ödeyemeyen çok sayıda Bağ-Kur sigortalısı bulunmaktadır. Ekonomik krizlerin de etkisiyle son yıllarda prim borçları ödenemiyor ve Sosyal Güvenlik Kurumuna prim borçları gecikme zammı ve gecikme faiziyle beraber sürekli yükseliyor. Prim borçlarını ödeyemeyenler ister istemez Sosyal Güvenlik Kurumuyla problemli hale geliyorlar.
Sosyal Güvenlik Kurumu memurları 30 Nisan 2008 itibariyle 5 yıldan fazla borcu bulunanların şayet dosyasında her şeyi tamamsa hemen gerekeni yapıyorlar. Sonrada sigortalıya borçlarını sildiklerine dair resmi yazıyı gönderiyorlar.

Bu yazıda ayrıca silinen dönemi tekrar canlandırma haklarının olduğu da belirtiliyor. Her ihtimale karşı yazı ekine eski ve en bilinen adıyla İB formu dediğimiz sigortalılık belgesini de ekleyerek "ticari faaliyete devam ediyorsanız bildirin'' diye not düşüyorlar.

İşte borcu silinenlere gönderilen resmi SGK yazısı

Konu: 5510 sayılı Kanunun Geçici 17. Maddesine Göre Terkiniz

Kurumumuzun 1479/ 2926 sayılı Kanuna göre …………… Bağ-Kur numarası ile gün/ay/yıl tarihinde başlayan sigortalılığınız 01.10.2008 tarihinde yürürlüğe giren 5510 sayılı Kanunun geçici 17 inci maddesine göre 30.04.2008 tarihi itibariyle 5 yılı aşan süreye ilişkin prim borcunuzun bulunması nedeniyle gün/ay/yıl tarihi itibariyle durdurulmuştur.

5510 sayılı Kanunun geçici 17 inci maddesi gereği durdurulan sigortalılık sürenizi talep etmeniz halinde 80 inci maddenin ikinci fıkrasına göre belirlenecek prime esas kazanç tutarı üzerinden hesaplanacak borç tutarının tamamını borcun tebliğ tarihinden üç ay içersinde ödemeniz halinde bu süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilecektir.
Bilgilerinize rica ederim.
Not: Ticari faaliyetinizin devam etmesi halinde ekteki sigortalılık belgesini ilgili yerlerden onaylatıp merkez müdürlüğümüze ibraz etmeniz gerekmektedir.

Ek: 1 Adet Sigortalılık Belgesi

Bağ-Kur sigortalısı iseniz ve size yukarıdaki yazıya benzer bir yazı gelmişse Bağ-Kur borcunuz silinmiş demektir.

1 Mayıs 2008 sonrasında ise Bağ-Kur borçlarının silinmesi mümkün değildir.

30.04.2008 öncesi 5 yıl ve fazlası Bağ-Kur borçları kapsamda

Eğer bütün kayıtlarınızı ( vergi, meslek odası, esnaf sicil, şirket ortaklığı ) 30.04.2008 öncesi kapatmışsanız ve 1 Mayıs 2008 ve sonrasında da herhangi bir ticari faaliyette bulunmamışsanız Bağ-Kur borcundan yasal olarak kurtuldunuz demektir.

Bir çok prim borçlusu prim borcunun bir kısmını sildirmek istiyor. Örneğin 7 yıllık prim borcu var, ancak bu 7 yılın tamamını sildirirse emekli olamayacaktır. Bu nedenle de bu 7 yılın sadece beş yılı kendisine lazım ve beş yılı ödeyerek 2 yılı sildirmek istemektedirler . Maalesef 5510 sayılı Kanun buna izin vermiyor. Prim borcunun tamamı siliniyor yani kısmi prim borcunun silinmesi mümkün değil. 
Prim borcunun silinebilmesi için altmış aydan fazla yani beş tam yıldan fazla süre prim borcunun olması gerekiyor. Altmış aydan daha az prim borcu olanlarda maalesef prim borçlarını sildiremiyorlar.
Bağ-Kur'a 5 yıldan fazla borcu olanların tamamına SGK tarafından neden böyle bir yazı gitmiyor?

15-20 yıldır hiç ödeme yapmamış sigortalıların borçlarının silinmediğine rastlıyoruz. O zaman neden bu borçlar silinmiyor? Yukarıda da bahsettiğimiz üzere bu durumdaki Bağ-Kur sigortalılarının dosyasında evrak eksikliği vardır.

Eğer evrak eksiğim yok her şeyi zamanında yaparak Bağ-Kur'a bildirdim diyorsanız o zaman yapacağınız şey bağlı bulunduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi Müdürlüğüne bizzat veya telefonla ulaşarak durumunuzu öğrenmenizdir.

Gerek telefonla aramanızda gerekse bizzat gitmeniz halinde mutlaka netice alırsınız. Artık Sosyal Güvenlik Kurumunun eskisi gibi olmadığını çok şeyin değişmiş olduğunu göreceksiniz. Fakat derdinizi ve talebinizi iyi ifade etmeniz gerekiyor.

Bağ-Kur'un evrak eksikliğinden dolayı borçlarını silemediği sigortalılara yazı göndermektedir.

Bağ-Kur borcunun silinmesi için evrak eksiği olan sigortalılara gönderilen Resmi Yazı

Konu:Sigortalılığınız
30.04.2008 tarihi itibariyle yürürlüğe giren 5510 sayılı kanunun geçici 17 inci maddesine istinaden hakkınızda gerekli işlemlerin yapılabilmesi için yazımız ekinde sigortalılık belgesini aşağıda ( x ) işareti konulan kuruluştan tanzim ve tasdik ettirerek Merkez müdürlüğümüzün Bağ-kur servisine intikal ettirmenizi rica ederim.

TC Kimlik No :……………… 
Bağ-kur No :…………………

AÇIKLAMALAR
( x ) Bağlı bulunduğunuz vergi dairelerinden
( x ) Meslek kuruluşunuzdan
( x ) Esnaf ve Sanatkarlar Sicil memurluğunuzdan
( x ) Ticaret odasına kaydınız mevcut ise;
( ) Başka bir sosyal güvenlik kurumuna tabi çalışıyorsanız veya emekliyseniz durumunuzu gösterir belgeyi dilekçe ekinde bildirmeniz gerekmektedir.
EK: Sigortalılık belgesi

Size böyle bir yazı gelmemişse ve hala 5 yıldan fazla olduğunu düşündüğünüz Bağ-Kur borçlarınız silinmemişse vakit kaybetmeden bağlı bulunduğunuz SGM Müdürlüğüne başvurmanızı tavsiye ederiz.
Bu yönüyle bugün prim borcu olan ancak bunu ödeyemeyenlerin sigortalılıklarını durdurmak suretiyle prim borçlarını sildirmelerinde bir mahsur yok. Zaman içerisinde krizi atlattıktan sonra ekonomik olarak mali açıdan prim borcunu ödeyebilecek duruma geldiklerinde tekrar kuruma başvurarak prim borcunu ödeyip silinen günlerini tekrar kazanmaları mümkün.


Bu haber 1,875 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,712 µs