En Sıcak Konular

SGK'dan Takdir Edilecek Bir Uygulama

22 Nisan 2014 09:37 tsi
SGK'dan Takdir Edilecek Bir Uygulama Vefat Eden Emeklilerin Eş Ve Çocuklarının Genel Sağlık Sigortalılığı Sorunu Ortadan Kaldırıldı

Sgk dan Takdir Edilecek Bir Uygulama

 

Sgk Rehberi 

 

Vefat Eden Emeklilerin Eş Ve Çocuklarının Genel Sağlık Sigortalılığı Sorunu Ortadan Kaldırıldı

 
1/1/2012 tarihinde zorunlu genel sağlık sigortasının yürürlüğe girmesi ile birlikte vefat eden emeklilerin eş ve çocukları ertesi gün itibariyle sağlık yardımlarından yararlanma hakları sonlandırılmakta ve herhangi bir kapsamda genel sağlık sigortalılıkları olmaması nedeniyle 5510 sayılı Kanunun 60 maddesi (g) bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı olarak tescil edilmekteydi.

Ayrıca SGK vefat eden emeklinin eş ve çocuklarına aylık bağlaması gerektiğini bildiği halde yine kendi mevzuatı gereğince emeklinin yakınlarınca vefatın ertesi günü aylık talebinde bulunulsa bile Kurum aylığı takip eden ay başından itibaren bağlamakta vefat ile aylığın bağlandığı tarihler arası için eş ve çocukları resen genel sağlık sigortalısı yapmakta ve sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına giderek gelir testi yaptırmaları istenmekte gelir testi sonucuna göre de genel sağlık sigortası primlerini ödemeleri talep edilmekteydi.

Bu uygulama maalesef birçok vatandaşı zor durumda bırakmıştır.

Bu defa Sosyal Güvenlik Kurumu 18/4/2014 tarihli Resmi Gazete de yayımlanan GENEL SAĞLIK SİGORTASI TESCİL, PRİM VE MÜSTEHAKLIK İŞLEMLERİ YÖNETMELİĞİ nin 10 uncu maddesinde;

Genel sağlık sigortalılığının ve bakmakla yükümlü olduğu kişi statüsünün sona ermesi

(2) Kurumdan ilgili kanunları gereği gelir/aylık alanların ölümü halinde bakmakla yükümlü olduğu kişilerin bu sıfatları, ölüm tarihini takip eden ay sonuna kadar devam eder. Zorunlu sigortalıların ölümü halinde ise bakmakla yükümlü olduğu kişiler hakkında bu Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin dokuzuncu fıkrasına göre işlem yapılır.

Hükmüne yer vermiş ve böylece vefat eden emeklilerin bakmakla yükümlü olduğu kişilerin vefat tarihini takip eden ay sonuna kadar sağlık yardımlarından yararlanma hakkı verilerek kişilerin mağduriyeti ortadan kaldırılmıştır.

Ayrıca zorunlu sigorta kapsamında çalışanların (ssk,bağkur, emekli sandığı) vefatları halinde ;

Eş ve çocukları , vefat tarihinden itibaren on gün süreyle sağlık yardımlarından yararlanırlar , vefat eden sigortalının bu tarihten geriye doğru bir yıl içinde doksan günlük zorunlu sigortalılığı varsa, on güne ilaveten doksan gün süreyle daha sağlık hizmetlerinden yararlandırılırlar.

Böylece SGK hem vefat eden emeklilerin hem de sigortalılıkları devam ederken vefat eden kişilerin eş ve çocuklarının sağlık yardımlarından yararlanma haklarını vererek büyük bir mağduriyeti ortadan kaldırarak büyük iş başardıklarını düşünüyoruz.


Bu haber 1,601 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    10,292 µs