En Sıcak Konular

Yabancı Uyruklu Sigortalılarla İlgili Yeni Dönem Başladı

24 Nisan 2014 09:42 tsi
Yabancı Uyruklu Sigortalılarla İlgili Yeni Dönem Başladı 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun 27. maddesinde 4817 sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanunun 10. maddesine istinaden verilen

Yabancı Uyruklu Sigortalılarla İlgili Yeni Dönem Başladı

 

Sgk Rehberi 

 

6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun 27. maddesinde 4817 sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanunun 10. maddesine istinaden verilen Çalışma İzin Muafiyet Teyit Belgesinin aynı zamanda ikamet izni de sayılacağı öngörülmüştür.

Anılan yasa maddesinin 11/4/2014 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiş olması nedeniyle yabancı uyruklu kişiler için 11/4/2014 tarihinden itibaren çalışma izin belgesi alınmış olması halinde, ayrıca ikamet izin belgesinin alınmasına gerek kalmamıştır.

Diğer taraftan, yabancı uyruklu sigortalılara ilişkin sigortalı işe giriş bildirgeleri ile ilgili olarak Sosyal Güvenlik Kurumunun 2014/5 sayılı Genelgesinde 11/4/2014 tarihinden itibaren çalışma izin belgesi alan sigortalılar için verilecek sigortalı işe giriş bildirgelerinin en geç çalışma izin belgesinin işverene tebliğ edildiği tarihi izleyen 30 gün içinde Sosyal Güvenlik Kurumun verilmesi halinde yasal süresi içinde verilmiş sayılacağı açıklanmıştır.

Bu çerçevede17/3/2014 – 17/3/2015 tarihleri arasında çalışma izin belgesi alınmış bir sigortalıya ait izin belgesinin işverene 25/3/2014 tarihinde tebliğ edildiği düşünüldüğünde, sigortalı işe giriş bildirgesi en geç 24/4/2014 tarihine kadar verildiği takdirde, yasal süresi içinde verilmiş sayılacaktır. İşe giriş bildirgelerinin 30 günlük süre geçtikten sonra verilmesi halinde ise bir aylık asgari ücret tutarında (1071 TL) idari para cezası uygulanmaktadır.

Yine 2014/5 sayılı Genelgede 30 günlük süreye bağlı olarak işyeri bildirgesinin ve aylık prim ve hizmet belgesinin yasal süresi dışında verilmesi halinde bu belgelere idari para cezası uygulanmayacağı açıklanmıştır.

Bu nedenle iş giriş bildirgelerinin verilmesi gereken 30 günlük süre, işyeri bildirgesinin ve aylık prim ve hizmet belgesinin verilme süresini aşıyor ise işyeri bildirgesi ve aylık prim ve hizmet belgesi sözkonusu 30 günlük süre içinde verildiği takdirde bu belgelere de idari para cezası uygulanmayacaktır.

Diğer taraftan, çalışma izin belgesinin işverene tebliğ edilmiş olmasına rağmen, sigortalının yurtdışında bulunması, hastanede yatması, tutuklanması, işin belirlenen tarihte başlamamsı vb. gibi nedenlerden yabancı uyruklu sigortalıların çalışmaya başlamaması halinde, işe başlanılmadığının her zaman düzenlenebilir nitelikte olmayan belgelerle kanıtlanması gerekmektedir


Bu haber 1,550 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,363 µs