En Sıcak Konular

Sigortalıların merak ettiği sorular ve cevapları

24 Nisan 2014 10:11 tsi
Sigortalıların merak ettiği sorular ve cevapları Malulen emekli olmak için yüzde 60 işgücü kaybı lazım.

Sigortalıların merak ettiği sorular ve cevapları

 

Sgk Rehberi

 

 

Malulen emekli olmak için yüzde 60 işgücü kaybı lazım. 

Yüzde 46 sağlık kurulu raporum var. Malulen emekli olabilir miyim?

Cevap: Malulen emekli olmak için 10 yıl sigorta, 1800 gün prim ve en az yüzde 60 işgücü kaybı gerekiyor. Yüzde 46 raporla malulen emekli olamazsınız. Ancak, vergi indirim hakkı alabilirseniz engellilere tanınan erken emeklilik hakkından yararlanırsınız.

Evini kiraya verip kirada oturan emekli Emlak Vergisi ödemez

Mayıs 2010’dan beri emekliyim. 2009’da eşimden ayrıldım. İçinde kiracısı olan kendime ait tek bir dairem vardı. Bilmeden kendim kirada otururken de içinde kiracısı olan kendi dairem için Emlak Vergisi ödedim. Ancak Aralık 2011’de kiradan çıktım ve ailemle birlikte oturmaya başladım. Ailemin yanında oturduğumdan, evimin kirada olması dolayısıyla emekli aylığı haricinde gelirim olduğundan vergi ödemem gerektiği söylendi. Evimi satıyorum. 1) Ödemediğim yılların vergisini ailemin yanında oturduğum için ödemek durumunda mıyım? 2) Geçmişte ödediğim vergileri talep edebilir miyim?

1) Türkiye sınırları içinde brüt alanı 200 metrekareyi aşmayan tek meskeni olan ve emekli aylığından başka geliri olmayanlar, sıfır oranlı Emlak Vergisi uygulamasından yararlanarak vergi ödemiyor. Tek meskenini kiraya vererek kendisi kirada oturanlar da bu uygulamadan yararlanıyor. Kiradan çıkıp ailenizin yanında oturduğunuz dönemde emekli aylığından başka kira geliriniz olduğundan Emlak Vergisi ödemeniz gerekir. 2) Mayıs 2010’da emekli olmuşsunuz. Dolayısıyla 2010 vergisini ödemeniz gerek. 2011 sonuna kadar kirada oturmuşsanız, 2011’de ödediğiniz Emlak Vergisi’ni talep etmeniz halinde düzeltme yoluyla geri almanız gerekir. 2012’de kirada oturmadığınızdan kira geliriniz var. Dolayısıyla 2012 için vergi ödemeniz gerekiyor.

Primi 5150 güne tamamlamanız gerekiyor

15 Haziran 1967 doğumluyum. 20 Ekim 1982’de SSK’lı oldum. 2554 gün primim var. Askerliğimi ödersem ne zaman emekli olurum?

25 yıl sigorta, 5150 gün prim ve 47 yaş şartına tabisiniz. 2596 gün daha prim ödeyerek, priminizi 5150 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Askerliğinizi borçlanırsanız ödemeniz gereken prim askerlik süreniz kadar azalır.

Sosyal Güvenlik Kurumu yetkisini kullanarak e-haciz uygulayabilir

Ocak 1992-Kasım 2003 arası Bağ-Kur ödedim. Ekonomik sıkıntılar sebebiyle ödeme yapamıyorum. 54 bin lira borcum olmuş. Gündemde af kanunu var mı? Yazınızda Mart’tan itibaren borcu olanlara e-haciz geleceği yazıyor. Ne yapmalıyız?

Beklediğiniz yasa 2011’de çıkmıştı. Torba Kanun olarak adlandırılan yasadan yararlanarak prim borcunuzu 36 ayda 18 eşit taksitte ödeyebilirdiniz. Hem de ağır gecikme cezası ve zammından kurtulurdunuz. 2011’de çıktığı için, normalde bugün bir af kanunu gündeme gelmez. Ancak, önümüzde yerel, Cumhurbaşkanlığı ve genel seçim olmak üzere üç seçim var. Belli de olmaz. Belki yeni bir yasa çıkar. Bunu ancak siyasi otorite bilir. Sosyal Güvenlik Kurumu yasadan aldığı yetkiyle istediği zaman e-haciz uygulaması yapabilir. Haciz uygulamasından kurtulmak için, kuruma başvurarak prim borcunuzu taksitlendirmenizde yarar var.

1 Ekim 2008’den sonraki vefatlarda eksik prim borçlanarak tamamlanıp aylık bağlatılamıyor

Babam vefat etti. 340 gün prim ödedi. Arabistan’da 2 yıllık çalışması ve 18 ay askerliği var. Anneme babamdan nasıl aylık bağlatabiliriz?

Cevap: Annenize aylık bağlanıp bağlanmayacağı babanızın vefat tarihi ve sigorta başlangıç tarihine bağlı. Babanız 1 Ekim 2008’den sonra vefat etmişse prim eksiğini, yurtdışı veya askerlik borçlanmasıyla tamamlayıp, hak sahibi eş ve çocuklarına aylık bağlatamazsınız. Babanız 1 Ekim 2008’den önce vefat etmişse borçlanarak prim eksiğini tamamlamanız mümkün. Ancak, ölüm aylığı bağlanabilmesi için 5 yıl sigorta ve 900 gün prim aranıyor. Borçlanarak bu iki şartı sağlarsanız, borçlanıp babanızın hak sahibi eş ve çocuklarına aylık bağlatabilirsiniz.

Talep etmeniz halinde emekli aylığınız yeniden hesaplanır

2002’de emekli oldum. Emekli olduğum tarihte 537 günüm eksik çıktı. 10 yıldır verdiğim mücadele neticesinde Kahramanmaraş Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) il müdürlüğünde kayıp 360 günümün bulunduğu, konunun SGK Genel Müdürlüğü’ne iletildiği bildirildi. Emekli maaşıma bunun yansıması olur mu?

Emeklilik hesabınızda dikkate alınmayan sigorta sürelerinizi belgeleriyle SGK’ya sunup emekli aylığınızın yeniden hesaplanmasını talep ettiğinizde, emekli aylığınız yeniden hesaplanır. Dikkate alınmayan primlerinizin aylık bağlama oranını artıracağına hiç kuşku yok. Ancak aylığınıza ne kadar etki edeceği, üstünden prim ödenen kazanç tutarına bağlı. Sorunuza göre; dikkate alınmayan günleriniz muhtemelen 2000’den önceki süreler. Eğer öyleyse aylığınızdaki artış daha fazla olur.

Sigortalı çalışma dul aylığının kesilmesini gerektirmez

Eşimden dul aylığı alıyorum. 1880 gün primim var. 48 yaşındayım. Sigortalı çalışırsam aylığım kesilir mi? Emekli olmaktan vazgeçsem ödediğim primleri geri alabilir miyim?

Sigortalı çalışmaya başladığınızda dul aylığı kesilmez. Ancak eşinizden dolayı başka aylık alan yoksa, ‘yüzde 75’ olan aylık oranınız ‘yüzde 50’ye düşer. Emekli olduğunuzda hem kendi aylığınızı hem de eşinizden dul aylığını alırsınız. Eşinizden aldığınız aylık kesilmez. Emekli olacağı yaşı doldurduğu halde emekli aylığı bağlanacak kadar prim ödemesi olmayan, talep etmesi halinde ‘toptan ödeme’ adı altında ödediği primi geri alabilir. Ödediğiniz primi 58 yaşınızı dolduracağınız tarihte, yani 10 yıl sonra geri alabilirsiniz. Ancak primi geri almayı düşünmek yerine, 1720 gün daha prim ödeyerek priminizi 3600 güne tamamlayarak emekli olmak daha cazip.


Bu haber 1,469 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,015 µs