En Sıcak Konular

Yeni tarihi zirve: 2.60

5 Mart 2015 13:59 tsi
Yeni tarihi zirve: 2.60 Dolar tarihi zirvesini güncellemeye devam ediyor.

Yeni tarihi zirve: 2.60

 

 

Dünya 

 

Dolar tarihi zirvesini güncellemeye devam ediyor. Bankalararası piyasada dolar 2,6002 ile tüm zamanların en yükseğine çıktı

Dolardaki küresel değer kazancı ve TCMB üzerindeki siyasi baskının sürerek kurdaki artışın devam edeceği yönündeki yatırımcı algısı nedeniyle dolar/TL rekorlar serisine devam ediyor. Kur, bankalararası piyasada 2,6002 ile tüm zamanların en yükseğine yeniledi.

Siyasetçilerin faiz indirimi yönündeki baskılarının kurdaki sıçramaya rağmen Merkez Bankası'nın faiz artışını gündeme almasını zorlaştırması ve ekonomi yönetiminden gelen farklı sesler piyasadaki stresin artmasına neden oluyor ve TL bu endişelerle gelişmekte olan para birimlerinden negatif ayrışıyor.

Dolar/TL, güne 2.57 seviyelerinden başladıktan sonra yeni rekor olan 2.5990'a kadar yükseldi. TL bugün dolar karşısında yaklaşık yüzde 1 değer kaybederken, diğer para birimlerindeki kayıp ise yüzde 0.1'le sınırlı.

TL'deki değer kaybını "Kendi evinde yaratılmış bir gelişmekte olan ülke Türk lirası krizi" olarak tanımlayan Standard Bank Gelişmekte Olan Piyasalar Araştırma Bölümü Müdürü Timothy Ash, "Türk politikacıların Merkez Bankası'nı faiz indirmesi için saldırmaları anlaşılmaz bir durum" dedi ve ekledi:

"Eğer politikacılar sessiz kalsaydı Türkiye için rüya senaryo diyebileceğimiz petrol fiyatlarının düştüğü, baz etkisiyle enflasyonun gerilediği ve böylece cari açığın gerileyerek Erdoğan'ın ekibi tarafından sözlü bir müdahale yapılmaksızın faiz indirimleri için geniş bir alan sağlayacak bir şans oluşması ihtimali vardı."

İşlemciler bugün bireysel ve kurumsal müşterilerden gelen lokal döviz talebine dikkat çekerken, bir bankacı "Ekonomiden sorumlu hiçbir bakan ya da bürokratın şu an ortalığı sakinleştirici bir adımı ya da açıklaması yok. İçeride algı tamamen bozulmuş durumda. Anlaşılan o ki New York'ta yapılan toplantı sonuçları da pek istenildiği gibi değil" dedi.


Bu haber 1,097 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,748 µs