En Sıcak Konular

GSS affında süre uzatıldı

31 Mart 2015 13:46 tsi
GSS affında süre uzatıldı Sosyal Güvenlik Uzmanı ve Ak Parti İstanbul 3. Bölge Milletvekili aday adayı olan Dr. Resul KURT genel sağlık sigortasının uzatılmasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Sosyal Güvenlik Uzmanı ve Ak Parti İstanbul 3. Bölge Milletvekili aday adayı olan Dr. Resul KURT genel sağlık sigortasının uzatılmasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Dr. Kurt açıklamasında;

“Başta emeklilerimiz  (SGK’dan gelir veya aylık alanlar), SSK’lı, Bağ-Kur’lu ve Devlet Memuru olarak çalışanlarımız ile steğe bağlı sigorta primi ödeyenler, işsizlik ödeneği ve kısa çalışma ödeneği alanlar ve bunların bakmakla yükümlü oldukları eşi, çocukları ilave olarak herhangi bir prim ödemeden sağlık hizmetlerinden yararlanabilmektedir.

Ancak herhangi bir şekilde SGK’lı çalışması olmayanlar, sosyal güvenlik kapsamında bulunmayanlar, işsizler, 25 yaşını dolduran kişiler veya öğrenime devam etmediği için sosyal güvencesi anne-babası üzerinden devam etmeyenlerin Genel Sağlık Sigortası Primi ödemesi gerekmektedir. 18 yaşını tamamlayan Lise öğrencilerinin okullarının bitiminden sonra 120 gün daha sağlık hizmetinden faydalanması mümkündür.

Yasa 01.01.2012 tarihinde sosyal güvencesi olmayanlar zorunlu olarak Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınmış ve gelir durumuna göre ya primlerinin devlet tarafından yada kendilerince ödenmesi zorunluluğu başlamıştır.

6552 sayılı Torba yasayla 11.09.2014 tarihinden önce genel sağlık sigortası tescili yapıldığı halde gelir testi yapılmayan kişilerin, 30.09.2015 tarihine kadar ( Bu süre 31.03.2015 tarihinden itibaren 6 ay uzatılmıştır) Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Vakfına başvurarak, gelir testini yaptırmaları halinde gelir testinin sonucuna göre, genel sağlık sigortası borçları tescil tarihinden itibaren güncellenecektir ve belirlenen gelir seviyesine göre primler tahakkuk ettirilecektir. 31 Mart 2015 tarihli ve 29312 sayılı Resmî Gazetede yayınlanan 2015/7470 Karar Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun geçici 53 üncü maddesinde yer alan başvuru süresi maddede belirtilen sürenin bitiminden itibaren altı ay uzatılmıştır. Dolayısıyla; 31.03.2015 tarihine kadar olan başvuru süresi 6 ay uzatılmıştır.

Eğer gelir testi yaptırılır ve kişi başına ailenin geliri asgari ücretin içte birinden (400,5 TL) az geliri olanlar herhangi bir prim ödemeyecek ve geriye dönük 2012 tarihinden bugüne olan genel sağlık sigortası prim borçları affedilmiş olacaktır.

Ancak kişinin gelir testi sonucu;

- Asgari Ücretin Üçte Biri İle Asgari Ücret Arasında (400.5 TL - 1201,5 TL arası) geliri olanlar 48,06 TL/aylık;

-Asgari Ücret İle Asgari Ücretin İki Katı (1201,5 TL -  2403 TL arası) geliri olanlar 144,18 TL/aylık; Asgari Ücretin İki Katından (2403 TL’den) Fazla Geliri Olanlar 288,36 TL/aylık

Genel sağlık sigortası primi ödeyeceklerdir.

Düzenleme gereğince, Genel sağlık sigortalısının yaptıracağı gelir testi sonucu prim ödemesi gereken bir şekilde gelir testinin sonuçlanması durumunda sigortalı adına 01.01.2012 tarihinden itibaren tahakkuk edecek GSS borçları kişinin talebi doğrultusunda peşin ödemenin yanı sıra 6, 9, 12 ve 18 taksitle ödeme imkanı da bulunmaktadır.  Yapılandırılacak borçlarda faiz indirimi bulunmasının yanı sıra yapılandırmaya başvuran genel sağlık sigortalılarından, peşin ödeme yolunu seçenlerin çıkacak borçları ödemesi gereken son tarih, 01.06.2015 olup, taksitli ödeme seçeneğinde bulunanlar ise ilk taksit ödemesi 01.06.2015 olmak üzere ikişer ay aralıklarla çıkacak borcu ödeme imkanı bulunmaktadır.

Genel Sağlık Sigortası prim alacakları yönünden, gelir testi sonucu oluşan birikmiş GSS borçları için en geç yapılandırma için 30.04.2015 tarihine kadar başvuruda bulunulması gerekmekte ise de, 31 Mart 2015 tarihli ve 29312 sayılı Resmî Gazetede yayınlanan 2015/7470 Karar Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile GSS borçlarının yeniden yapılandırmasına ilişkin süreler de 6 ay uzatılmıştır.

Müracaat Genel Sağlık sigortalısının ikametgâhın bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılacaktır.

Genel sağlık sigortası tescili yapıldığı halde gelir testi yapılmayan kişilerin, 30.09.2015 tarihine kadar ( Bu süre 31.03.2015 tarihinden itibaren 6 ay uzatılmıştır) Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Vakfına başvurarak, gelir testini yaptırmaları halinde gelir testinin sonucuna göre, genel sağlık sigortası borçları güncellenecektir ve belirlenen gelir seviyesine göre primler tahakkuk ettirilecektir.

Eğer kişiler daha önce prim ödediyse af kapsamından faydalanması mümkün olmayacak.

Ancak, kişinin geliri şu an içi önceki dönemlere göre daha yüksekse geriye dönük olarak yapılacak gelir testi sonucu da borçları yükselebilecektir. Buna da dikkat edilmesi gerekmektedir.

Ancak konunun detaylarının vatandaşlarımızca tam olarak anlaşılamaması nedeniyle bir çok vatandaşımız gelir testine girmemiş ve bu nedenle de Genel Sağlık Sigortası Primi üst sınır olan 2 asgari ücretten hesaplanmıştı. Bunun sonucunda da yüzbinlerce vatandaşımız mağdur olmuştu.

6552 sayılı torba yasayla önemli bir mağduriyetin giderilmesi sağlanacak. Özellikle bu sürenin 6 ay uzatılmasının büyük bir faydası olacaktır.

31 Mart 2015 tarihli ve 29312 sayılı Resmî Gazetede yayınlanan 2015/7470 Karar Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun geçici 53 üncü maddesinde yer alan başvuru süresi maddede belirtilen sürenin bitiminden itibaren altı ay uzatılması vatandaşlarımıza önemli bir hak ve fırsat vermektedir.




Bu haber 2,527 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,434 µs