En Sıcak Konular

Mücevher ihracatında önemli düşüş

3 Kasım 2015 14:58 tsi
Mücevher ihracatında önemli düşüş Mücevher ihracatı, ekim ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre 17,27 düştü.

Mücevher ihracatında önemli düşüş

 

 

Dünya

 

Mücevher ihracatı, ekim ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre 17,27 düştü.

Mücevher İhracatçıları Birliği verilerine göre mücevher sektörü Ekim ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17.27 düşüş gösterdi. Geleneksel pazarlardaki konumunu sürdüren Türkiye, İran’a uluslararası ambargonun kalkmasıyla birlikte bu pazara dönük çalışmalarını da yoğunlaştıracak. MİB Başkanı Ayhan Güner, ihracat verilerinin Ekim fuarının satışlara yansımasıyla yılsonu hedeflerinin tutabileceğini belirtti.

Mücevher İhracatçıları Birliği tarafından açıklanan Ekim ayı verilerine göre 2014 Ekim ayında 187 bin 757 kilo ürün ihraç eden sektör 2015 Ekim ayında yüzde 81.25 artış göstererek 271 bin 877 kilo ihracata imza attı. Değer bazında ise 2014 Ekim ayına göre yüzde 17.27 oranında gerileyen mücevher ihracatı 271 milyon 877 bin 101 Dolara düştü.

Mücevher İhracatçıları Birliği’nin, Ocak-Ekim 2015 dönemine ait 10 aylık ihracat sonuçlarına göre bu dönemde 2014 yılına göre miktar bazında yüzde 23.57 artış ile 2 milyon 420 bin 780 kg olan ihracat 2 milyon 991 bin 434 kg’a yükseldi. 2014 yılı Ocak-Ekim döneminde 2 milyar 194 milyon 703 bin 792 Dolar olan mücevher ihracatı 2015 yılı aynı döneminde yüzde 1.86 artış göstererek 2 milyar 235 milyon 532 bin 812 Dolar olarak gerçekleşti.

'Azalış ucuz ürünlerden kaynaklı'

Türkiye’nin mücevher pazarı olan ülkelerde küresel daralmanın da etkisiyle ihracatın gerilediğini gözlemlediklerini belirten Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner, sektörün Ekim ayında başarılı bir fuara imza attığını belirtti. Sürekli ihracat için çalışan sektörün 700’ün üzerinde VIP alıcıyı ağırladığı Ekim fuarını ziyaret eden sektör profesyonellerinin yüzde 45’inin yabancı olduğunu söyleyen Güner; “Uluslararası fuarlardaki durgunluğu görünce çekinmiştik, özellikle terör olayları biraz etkili oldu ama Ekim ayında gerçekten çok başarılı bir fuar gerçekleştirildi. Fuara katılan firmalarımızın geri dönüşleri gerçekten olumlu oldu. Önümüzdeki aylarda bu iş hacmi ihracatımıza olumlu yansıyacaktır.” diye konuştu. Geçen yılın Ekim ayına göre ihracatın miktar bazındaki yüzde 81 artmasına rağmen değer bazında yüzde 17 azalmasını daha ucuz ürün ihraç edilmesine bağladı.

'İran'la ihracat gelişecek'

İran’a dönük uluslararası ambargonun resmen kalkmasıyla birlikte İran ile ticaretin daha da gelişeceğine inandığını söyleyen Güner, pek çok sektörde olduğu gibi mücevher sektöründe de İran pazarının heyecan yarattığının altını çizdi. ABD, Uzakdoğu ve Ortadoğu pazarlarının heyecan verici olduğunu söyleyen Güner, önümüzdeki dönemde bu pazarlara dönük olarak daha aktif bir politika izleyeceklerini söyledi.


Bu haber 1,375 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,781 µs