En Sıcak Konular

Gaziantep'in ihracatı ekimde zirve yaptı

6 Kasım 2015 12:47 tsi
Gaziantep'in ihracatı ekimde zirve yaptı Bu yılın ilk ayına 515 milyon dolarlık ihracatla başlayan ve 9 ayda en fazla 536 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren Gaziantep, ekim ayı ihracatı olan 596 milyon dolarla 10 ayın zirvesine ulaştı.

Gaziantep'in ihracatı ekimde zirve yaptı

 

 

Dünya

 

Bu yılın ilk ayına 515 milyon dolarlık ihracatla başlayan ve 9 ayda en fazla 536 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren Gaziantep, ekim ayı ihracatı olan 596 milyon dolarla 10 ayın zirvesine ulaştı.

Türkiye'nin en fazla ihracat yapan illeri arasında yer alan Gaziantep'te, ekim ayında gerçekleşen ihracat ile bu yılın en yüksek rakamına ulaşıldı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerinden derlenilen bilgiye göre, 2015'in ilk ayına 515 milyon 12 bin dolarla başlayan Gaziantepli ihracatçılar, şubatta düşüş yaşadı. 

Şubat ayında 476 milyon 116 bin dolarlık ihracat rakamına ulaşan iş adamları, mart ayında 508 milyon 245 bin, Nisan'da 536 milyon 351 bin, Mayıs'ta da 521 milyon 422 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Haziran'da 535 milyon 69 bin dolar olan ihracat rakamları Temmuz'da sert bir düşüşle 454 milyon 211 bin dolara geriledi. 

Ağustos ayında 525 milyon 749 bin, eylülde de 512 milyon 879 dolarlık ihracata imza atan iş adamları, ekimde yılın en fazla ihracatını yapma başarısını gösterdi.

Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,8 artış kaydedilen Ekim ayında ihracat 596 milyon 188 bin dolara yükseldi.

Yılın 10 aylık diliminde ise 5 milyar 181 milyon 244 bin dolarlık ihracata imza atan iş adamları, kurulacak yeni hükümetle yıl sonunda rahat bir nefes almak istiyor.

"Hedef kalkınma ve büyüme olmalı"

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Eyüp Bartık, ihracatı daha da artırmak için yeni pazar arayışlarının devam ettiğini belirtti.

Ekim ayında yapılan ihracatın yüzleri güldürdüğünü anlatan Bartık, "Hedeflerimize ulaşmak için daha çok çalışmalıyız. İhracatta yaşanan düşüşü bu ayki artışla telafi ettik, artık sıra büyümeye geldi. Hedef bundan sonra kalkınma ve büyüme olmalı" dedi.

Türkiye'nin, dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmesi için yapısal reformlara ihtiyaç olduğunu ifade eden Bartık, yeni kurulacak hükümetten bu adımları en kısa sürede atmasını beklediklerini vurguladı.

"Güçlü siyasi istikrar, yeni yatırımcıları bölgeye çekecektir"

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Başkanı Abdulkadir Çıkmaz da sahip olduğu üretim potansiyeliyle Gaziantep'in bölgenin lokomotifi olduğunu kaydetti.

Gaziantep'in ihracatta her yıl yeni bir başarı hikayesi yazdığını aktaran Çıkmaz, "2002'de 619 milyon dolar olan Gaziantep'in ihracatı, 2005'te 1 milyar 922 milyon dolara, 2012'de ise 5 milyar 879 milyon dolara yükseldi. Geçen yıl 7 milyar 726 milyon dolarlık ihracat yapılan kentten bu yılın 10 aylık döneminde ise 5 milyar 181 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi" diye konuştu.

 Çıkmaz, ekim ayında gerçekleştirilen 596 milyon 188 bin dolarlık ihracatla Gaziantep'in, Türkiye'nin en çok ihracat yapan şehirler sıralamasında Ankara'yı geçerek 5'inci sıraya yükseldiğini bildirdi.

Yeni dönemde "ihracat odaklı büyüme modeli" ile hem Türkiye'nin hem de Gaziantep'in ihracatında önemli artış beklediklerini belirten Çıkmaz, şunları kaydetti:

"Gaziantep, ihracat kültürünün yerleştiği ve geliştiği merkezlerden birisi. Yeni kurulacak hükümetin atacağı adımlar ve kentteki firmaların inovasyon, Ar-Ge, tasarım ve markalaşmaya yönelik girişimleriyle, ihracattaki artış önümüzdeki yıllarda beklenenden daha yüksek gerçekleşebilir. Yeni dönem için yeni yatırımların yapılması gerekmektedir. 1 Kasım itibarıyla sağlanan güçlü siyasi istikrar beraberinde yeni yatırımcıları bölgeye çekecektir."


Bu haber 1,143 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,213 µs