En Sıcak Konular

Üç çocuklu çalışan için asgari ücret 1.380 TL

14 Kasım 2015 09:53 tsi
Üç çocuklu çalışan için asgari ücret 1.380 TL Asgari ücretin 1.300 lira olmasıyla, asgari geçim indirimi de yükselecek.

Üç çocuklu çalışan için asgari ücret 1.380 TL

 

 

Star

 

Asgari ücretin 1.300 lira olmasıyla, asgari geçim indirimi de yükselecek. Buna göre iki çocuklu eşi çalışmayanın asgari ücreti 1.360 lira, üç çocuklu eşi çalışmayanın da 1.380 lira olacak.

Asgari ücretin yılbaşında 1.300 lira olacağı büyük ölçüde netleşirken, Asgari Geçim İndirimi (AGİ) rakamları da yükselecek. Halen bekar bir çalışan için 90.11 lira olan AGİ’nin 122-123 liraya çıkacağı hesaplanıyor. İki çocuklu eşi çalışmayan birinin asgari geçim indirimi de 135 TL’den 185 liraya kadar çıkacak. Bu gelişme yılbaşından itibaren 1.300 lira olacak net asgari ücrettin daha da artmasına neden olacak. Net asgari ücret bekar çalışana göre hesaplandığı için evli, eşi çalışmayan ve çocuk sahibi olanların maaşı daha da artış gösterecek. Buna göre iki çocuklu eşi çalışmayanın AGİ ile birlikte yılbaşından sonra eline yaklaşık 1.360 lira geçecek. Bu rakam 3 çocuklu ve eşi çalışmayan biri için 1.380 liraya kadar yükselecek. Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bürokratlarının yürüttüğü çalışma ile de net rakam ortaya çıkacak.

RAKAM YILLIK OLACAK

Asgari ücretteki net rakam belirlenirken hesabın bekar çalışana göre yapıldığını aktaran üst düzey bir ekonomi yetkilisi, “Yılbaşından itibaren asgari ücretin net 1.300 lira olmasında sorun görünmüyor. Ancak kafalarda AGİ’nin nasıl yansıtılacağına ilişkin karışıklık var. Bizim şimdiki uygulamamız bekar çalışana göre hesaplanıyor. Yani evli çalışan ve çocuk sahibi olanların net asgari ücreti daha fazla olacaktır. Eğer düzenlemede herhangi bir değişikliğe gidilmezse” dedi.

BEKARA 30, EVLİYE 50 TL

Asgari Ücret Tespit Komisyonu asgari ücreti her yıl belirlerken, yılbaşı ve yıl ortası şeklinde rakam ortaya koyuyor. Net 1.300 lira olacak asgari ücret, 2016 yılının tamamı için geçerli olacak. Yılın ikinci yarısında herhangi bir artışa gidilmeyecek. Vergi iadesi uygulamasının kaldırılmasının ardından, çalışanların medeni durumlarına ve çocuk sayısına göre değişen oranda, daha az kesinti yapılmasını öngören asgari geçim indirimi uygulamasında yeni yılda rakamlar artıyor. Çalışanlardan, maaşının asgari ücrete karşılık gelen kısmından belirli bir oranda gelir vergisi indirimi uygulanıyor. Bu rakam evli, eşi çalışmayan ve iki çocuklu çalışan için 135.17 lira düzeyinde bulunuyor. Asgari ücretin net bin 300 liraya çıkması halinde, bekar çalışanın AGİ’si 90 liradan 30 TL’yi aşan tutarda artış gösterecek. İki çocuklu eşi çalışmayan birinin AGİ’si ise 135 liradan 185 TL’ye kadar çıkacak.

GSS PRİMİ 66 LİRA

Halen brüt bin 273.5 ve net bin lira 5 kuruş olan asgari ücret, yeni yıldan itibaren net 1.300 liraya çıkacak. Bu değişim asgari ücrete endekslenmiş ücret ve cezaları da değiştirecek. Türkiye’de herkesi Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamına alan mevzuat değişikliğinin ardından, kapsamda olduğu halde çalışmayanlar için GSS primi ödenmesi hükme bağlanmıştı. Bu düzenleme uyarınca, geliri asgari ücretin üçte birinden az olan kişiler, GSS primi ödemeyecekler. Bunun üzerinde olanlar ise halen 50.9 lira olarak ödedikleri primi artık 65.8 lira olarak ödeyecek. Geliri asgari ücretin iki katı düzeyinde olanların primleri ise 305.6 liradan, 394.9 liraya çıkacak.


Bu haber 1,535 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,183 µs