En Sıcak Konular

İlk işlem günü temkinli geçti

16 Kasım 2015 17:57 tsi
İlk işlem günü temkinli geçti Borsa yüzde 1 düşüş yaşarken, dolar 2.88 seviyelerinde dengelendi. Faizler ise cuma kapanışının üzerinde.

İlk işlem günü temkinli geçti

 

 

Dünya 

 

Fransa'nın başkenti Paris'teki terör saldırılarının ardından haftaya negatif başlayan yurtiçi piyasada; borsa yüzde 1 düşüş yaşarken, dolar 2.88 seviyelerinde dengelendi. Faizler ise cuma kapanışının üzerinde.

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, günü yüzde 1,02 düşüşle 81.046,42 puandan tamamladı. BIST 100 endeksi, dünkü kapanışa göre 832,33 puan azalırken toplam işlem hacmi 3,4 milyar lira düzeyinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 1,02, holding endeksi yüzde 0,74 düştü. Günün en fazla kazandıran sektör endeksi yüzde 1,10 ile "turizm", en fazla değer kaybeden sektör endeksi ise yüzde 2,25 ile "ulaştırma" oldu. 

Fransa'nın başkenti Paris'teki terör saldırılarının ardından haftaya negatif başlayan BIST 100 endeksi, yurt içinde açıklanan ağustos ayı işsizlik oranının beklentileri aşarak yüzde 10,1'e çıkmasının da etkisiyle gün boyu düşüş eğilimini sürdürdü.  

Analistlerin destek olarak nitelendirdikleri 81.000 seviyesini test eden endeks, yurt dışı borsalarının artıya geçmesine karşın tepki alımlarının güçlenememesi ile günü bu seviyeye yakın tamamladı.  

Dolar 2.88 seviyelerinde yataya döndü

Paris'te Cuma günü gerçekleştirilen saldırılar yatırımcıların güvenli liman olarak altın ve dolara yönelmesi ile güne yükselişle başlayan kur gün boyunca 2.88 civarında sakin bir seyir izledi. Cuma günü akşam saatlerinde 2.87'in hemen altındaki dolar/TL bu sabah güne 2.88'in hemen altında başlamıştı. Kur gün sonunda 2.8805 seviyesinde yer aldı.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Bugün emtia bazlı para birimlerinin birbirinden farklı bir seyir izlediğini görüyoruz. Siyasi gelişmeleri izlemeye devam ediyoruz. Paris sonrası güne satış baskısı ile başladık ardından yatay bir seyir izlendi" dedi.

Bankacılar, zaman zaman piyasalarda siyasetin, özellikle de başkanlık sistemi ve ekonomi yönetimine ilişkin belirsizliğin hâlâ baskı yapmayı sürdürmesine karşın, gelişmekte olan piyasalara bakıldığında son dönemde sert satış baskısı altındaki TL'nin, seçim sonrası iyimserliği korumak için fırsat veren nadir para birimleri arasında yer almaya devam ettiğine dikkat çekiyorlar.

Yeni hükümetin kurulma sürecinin bu hafta tamamlaması beklenirken, piyasalar ekonomi yönetiminin nasıl şekilleneceğini takip etmeye devam ediyor.

Faizler yükseldi

Hazine'nin bugün gerçekleştireceği 14 Haziran 2017 itfalı 2 yıllık gösterge tahvilin yeniden ihracında ortalama bileşik faiz yüzde 10.36 ile beklentilerin sınırlı altında oluştu. Hazine bugünkü ihalenin ardından yarın ise 14 Aralık 2016 itfalı 13 ay vadeli kuponsuz tahvilin ve 8 Temmuz 2020 itfalı 6 ayda bir yüzde 4.70 kupon ödemeli 5 yıllık gösterge tahvilin yeniden ihraçlarını gerçekleştirecek. Kasım ayında toplam 5.3 milyar TL'lik iç borç servisine karşılık 3.1 milyar TL'si piyasadan 4 milyar TL'lik iç borçlanma planlanıyor.

Tahvil bono piyasasında 12 Mart 2025 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde Cuma günü spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 9.83 seviyesinden gerçekleşti. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 9.88 valörde son işlem saat 16:50 itibarıyla yüzde 9.89 oldu.

Öte yandan14 Haziran 2017 itfalı iki yıllık gösterge tahvilde ise Cuma günü spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 10.24 seviyesindeydi. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 10.37 oldu.


Bu haber 1,427 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,921 µs