En Sıcak Konular

Ucuz elektrik dönemi başlıyor

7 Haziran 2016 09:44 tsi
Ucuz elektrik dönemi başlıyor Elektrik Piyasası Kanunu dün gece yarısı Meclis’ten geçerek yasalaştı.

Ucuz elektrik dönemi başlıyor

 

Star 

Elektrik Piyasası Kanunu dün gece yarısı Meclis’ten geçerek yasalaştı. Yasaya göre bundan böyle kömür sahası ihalelerinde devlete en ucuz elektriği taahhüt eden firma öne geçecek. Böylece vatandaş daha ucuza elektrik alabilecek.

TBMM Genel Kurulu’nda bulunan Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifi dün gece yarısı yasalaştı. Yasa ile birlikte vatandaşın daha ucuza elektrik kullanmasının önü açıldı. Yasaya göre yerli kömür sahasını işletmek isteyen yatırımcı, hiçbir bürokratik işlemle uğraşmayacak. Bakanlık ekonomiye kazandırmak istediği maden sahasının her türlü izinlerini kendisi alacak. Açık azaltım ihalesi ile devlete en ucuz elektriği satmayı taahhüt eden yatırımcı, ihalede öne geçecek. Böylece vatandaş daha ucuza elektrik alabilecek.

ALBAYRAK’TAN TEŞEKKÜR

Yasa ile Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’ne (MTA) yurtdışında maden arama ve araştırma kapısı açıldı. MTA, yurt dışında şirket veya ortaklık kurabilecek. Uranyum ve kömür başta olmak üzere nükleer santral gibi kritik yatırımlar için ihtiyaç duyulan stratejik madenlerin aramasını gerçekleştirebilecek. MTA’ya bu izni veren tasarı ayrıca Türkiye için büyük önem taşıyan nükleer santralin yapımına yönelik sınırlayıcı hükümleri kaldırıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, teklifin yasalaşması dolayısıyla Genel Kurul’da yaptığı konuşmada, çok önemli olduğunu düşündüğü Enerji Yasası’nda emeği geçen bürokratlara ve milletvekillerine teşekkür etti.

DOĞALGAZ DEPOLARINA HIZ

Yeni yasa ile birlikte Enerji Bakanlığı doğalgaz depolamaya yönelik yatırımlara hız verecek. Hem kamu hem de özel sektör daha fazla doğalgaz depolama yatırımı gerçekleştirecek. Meclis Genel Kurulu’nda yasalaşan Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi ile doğalgaz arz güvenliğinin sağlanabilmesi için gerekli günlük kapasite ihtiyacının, kesinti olması durumunda da yönetilebilmesi amacıyla ulusal topraklarda depolanacak doğalgaz miktarını artıracak düzenleme getiriliyor.

VATANDAŞI HİÇE SAYAN YANDI

Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun’a göre teknik düzenlemelere uygun olmayan LPG’yi piyasa faaliyetine konu etme fiilini lisans süresince aynı lisansla üç defa işleyen lisans sahiplerinin lisansı iptal edilecek. Bu LPG’yi ikmal edenler, zararı 3 ay içinde tazmin edecek. Denetimlerde bazı firmaların vatandaşın hayatını hiçe saydığını ortaya çıkmıştı. Piyasası denetimlerinde çok sayıda teknik düzenlemenin yerine getirilmediği tespit edilmişti.

GÜNEŞ-RÜZGARA YERLİ ŞARTI GELDİ

Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilen düzenlemeye göre rüzgar ve güneş gibi kaynaklardan elde edilen yenilenebilir enerji kaynak alanlarında kurulacak üretim tesislerinde kullanılacak aksam için bakanlık tarafından yönetmelikle belirlenecek şekilde yurtiçinde üretim veya yerli malı kullanım şartı aranacak. Yeni yasaya göre özelleştirme ihalesi, imzalanacak elektrik satış anlaşması için geçerli olacak. İhalede elektrik enerjisi satış fiyatının belirlenmesi de pazarlık usulüyle yapılacak.   


Bu haber 1,337 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,673 µs