En Sıcak Konular

Sürpriz büyüme ve olumlu cari açık da doları frenleyemedi

10 Haziran 2016 17:31 tsi
Sürpriz büyüme ve olumlu cari açık da doları frenleyemedi Dolar kuru, gelişmekte olan ülkelere yönelik risk iştahının azalmasıyla yükseldi.

Sürpriz büyüme ve olumlu cari açık da doları frenleyemedi

Dünya 

Dolar kuru, gelişmekte olan ülkelere yönelik risk iştahının azalmasıyla yükseldi.

Gelişmekte olan piyasalara yönelik risk iştahında azalma, para birimlerinin de dolar karşısında değer kaybetmesine neden olurken, beklentilerden iyi gelen cari açık ve büyüme verilerine rağmen TL bu satış eğiliminden korunamayarak yükseldi.

Dolar/TL haftaya 2.91 seviyelerinden başlamış ancak ABD Merkez Bankası'nın yakın zamanda faiz artırımı yapmayacağı beklentileri ve petrol fiyatlarındaki yükseliş TL'nin ilk yarısında diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine paralel dolar karşısında değer kazanarak, bir ayın en düşük seviyesi olan 2.88'in altına gevşemesine neden olmuştu.

Ancak haftanın ikinci yarısında petrol fiyatlarının tekrar düşüşe geçmesi, global ekonomik büyümeye yönelik endişelerin artması, merkez bankalarının faiz artırımlarına yönelik belirsizlik ve gelecek hafta İngiltere'de yapılacak olan referandumun piyasalarda baskı yaratmasıyla güvenli limanlara talep arttı. Gelişmekte olan piyasalara yönelik risk iştahının azalmasıyla ise dolar/TL de tekrar 2.92 seviyesine kadar yükseldi. TL'nin dolar karşısında günlük kaybı ise yüzde 1'e yaklaştı.

Bu sabah güne 2.8993/2.9002 seviyesinde başlayan dolar/TL, piyasaların kapanış saatleri itibariyle 2.9145/2.9155 seviyesinde bulunuyor.

Bu sabah 3.0871/3.0883 seviyesinde olan sepet bazında TL aynı saatte 3.1024/3.1035, 3.2748/3.2762 seviyesinde olan euro/TL ise 3.2900/3.2925 seviyesinde işlem görüyor.

Bir bankacı, "Petrol fiyatları geriliyor, küresel büyüme endişeleri var ve risk iştahında azalma ile yatırımcılar daha güvenli limanlara yöneliyor. Bu çerçevede dolar gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında değer kazanıyor. Dolar/TL'de 200 günlük basit hareketli ortalama olan 2.9260 seviyesi önemli" dedi.

Türkiye ekonomisi güvenlik endişeleri, jeopolitik riskler ve küresel dalgalanmaların devam etmesine karşın sayıları üç milyon civarına yaklaşan Suriyeliler ve başta asgari ücret artışı olmak üzere seçim vaatlerinin tetiklediği özel tüketimle 2016'nın ilk çeyreğinde tamamen iç tüketim kaynaklı yüzde 4.8 büyüdü.

Cari açık Nisan ayında 3.2 milyar dolar olan beklentilerin altında 2.96 milyar dolar olurken, Ocak-Nisan'da 10.78 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Tahvil-bono piyasasında 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama yüzde 9.57, valörde son işlemde yüzde 9.59 seviyesindeydi. Bugün ise spot kapanışta ortalama yüzde 9.63, valörde son işlemde yüzde 9.67 seviyesindeydi.

Öte yandan 17 Şubat 2021 itfalı gösterge beş yıllık tahvil faizi, dün spot kapanışta ortalama yüzde 9.41, valörde son işlemde yüzde 9.41 seviyesindeydi. Bugün ise spot kapanışta ortalama yüzde 9.45, valörde son işlemde yüzde 9.46 seviyesindeydi.

İki yıllık gösterge olan 14 Haziran 2017 itfalı tahvil ise dün spot kapanışta ortalama yüzde 9.18 seviyesindeydi. Bugün ise spot kapanışta ortalama yüzde 9.21 seviyesindeydi.


Bu haber 1,245 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,296 µs