En Sıcak Konular

Bakan Çelik 'gübre'de yol haritasını açıkladı

17 Haziran 2016 09:08 tsi
Bakan Çelik 'gübre'de yol haritasını açıkladı Bakan Çelik, 6 Haziran'dan bu yana satışı yasak olan nitratlı gübrenin patlayıcı özelliğini kaybederek üretilmesi için çalışmalar yürüttüklerini bildirdi.

Bakan Çelik 'gübre'de yol haritasını açıkladı

Dünya 

Bakan Çelik, 6 Haziran'dan bu yana satışı yasak olan nitratlı gübrenin patlayıcı özelliğini kaybederek üretilmesi için çalışmalar yürüttüklerini bildirdi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, NTV'de katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

El yapımı patlayıcılarda kullanılması sebebiyle 6 Haziran itibarıyla nitratlı gübrelerin yurt içinde satış ve pazarlanmasını yasakladıklarını bildiren Çelik, bayi ve üreticilerdeki 314 bin ton nitratlı gübrenin bu kapsamda yediemine alındığını söyledi.

Çelik, sezon itibariyle nitratlı gübrelerin en az kullanıldığı bir dönemde bulunulduğuna ve yasağın üretim açısından mağduriyete yol açmayacağına dikkati çekerek, "Bu süreçte terörle ilgili ve diğer gelişmeler ne şekilde seyredecekse, biz de çok farklı şekilde önlemlerimizi alacağız. Yasaklama kararından sonra TÜBİTAK ve sektörle bir araya geldik. Bu gübrenin patlayıcı özelliğini kaybettirecek ama bitkiye de bir şekilde mutlaka alması gereken azotu da verebilecek bir hale getirilmesi amacıyla şu anda teknik düzeyde çalışmalarımızı sürdürüyoruz." diye konuştu.

'Etle ilgili sorun yok'

Ramazan ayında gıda fiyatlarının yükselmesini gerektirecek bir durum bulunmadığını vurgulayan Çelik, fiyatların bu süreçte büyük oranda stabil olduğunu kaydetti. Etle ilgili bir sıkıntı yaşanmadığına da değinen Çelik, şunları kaydetti:

"Türkiye'de 14 milyon civarında büyükbaş, 41 milyon civarında da küçükbaş hayvan varlığı bulunuyor. Yıllık kırmızı et tüketimimizde meydana gelen 100-150 bin tonluk açığı da karşılamak için 1 milyon 300 bin besi hayvanı, şu anda ülkemizde. Ayrıca, bildiğiniz gibi ESK ve TİGEM aracılığıyla 400 bin baş hayvan ithal etme durumumuz var. AB anlaşmaları çerçevesinde 19 bin ton et ithal etme imkanımız var. Bosna'dan şu anda 6 bin ton civarında et gelmeye devam ediyor. Yani gerek ithalat açısından, gerek içerideki besi materyalleri açısından etle ilgili spekülatif bir ortamın oluşmasını sağlayacak hiçbir durumun olmadığını açıkça ifade ediyorum. Eğer bu yöne girenler olursa, bunlarla uğraşıyoruz, uğraşmaya devam edeceğiz."

Çelik, damızlık alanında büyük açılımlar gerçekleştirmeleri gerektiğini ve bu kapsamda TİGEM'i görevlendirdiklerini bildirdi.


Bu haber 1,122 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,859 µs