En Sıcak Konular

Fed sonrası dolarda ne bekleniyor?

30 Ocak 2018 15:06 tsi
Fed sonrası dolarda ne bekleniyor? Dolar endeksini yaz. son 7 haftada neden düştü. hangi seviyelere geriledi. ...

Fed sonrası dolarda ne bekleniyor?

Dünya 

Küresel piyasalarda gözler yarın açıklanacak Fed kararlarına çevrildi. Karar öncesinde 7 haftadır düşen dolar endeksinin seyri merak ediliyor. Uzmanlar yarınki kararların endeksin yönü üzerinde belirleyici olacağını düşünüyor.

Dolar endeksini yaz. son 7 haftada neden düştü. hangi seviyelere geriledi. ...

Majör merkez bankalarının aşırı gevşek para politikalarından geri adım atacaklarına yönelik güçlenen beklentilerle yükselen ABD tahvil faizleri, dolar alımlarını tetikledi; dolar endeksi 7 haftalık düşüşün ardından toparlandı.

Geçtiğimiz perşembe günü üç yılın dip seviyesi olan 88.42'yi gören endeks bugün 89,47'ye kadar çıktı, ardından öğle saatlerinde 88,92'ye geriledi.

"Dengenin bozulması istenmiyor"

Dolar endeksindeki değişime ilişkin değerlendirmede bulunan Stratejist Orkun Gödek, piyasanın yarın açıklanacak Fed kararlarına odaklandığını söyledi.

Fed kararlarının ilk çeyrek boyunca fiyatlamalar üzerinde belirleyici olacağını ifade eden Gödek, "Pahalı euro, yüksek hisse, zayıf dolar şeklinde bir denge oluştu, bunun bozulması istenmiyor. Ancak ABD tahvil faizlerinde bir düzeltme hareketi var. Fed ve tahvil getirilerindeki değişimle birlikte mart ayına kadar devam edebilecek yukarı yönlü bir dolar fiyatlaması görebiliriz" dedi.

"Bu seviyede olmaması gerekir"

"Dolar endeksinin buralarda olmaması gerekir" diyen Stratejist Cüneyt Paksoy ise endeksin 10 yıllık ortalamaların altına gerilediğine dikkati çekti.

Paksoy, "ABD tahvil faizleri 2,65 gibi önemli bir eşiği aştı ve bugün 2,73'ü gördü. Bunun üzerinde kalmaya devam ettikçe bu dolar endeksine yansıyacaktır" dedi.

Fed'in yarın mart ayına işaret ederek daha şahin bir dil kullanması durumunda doların güçleneceğini söyleyen Paksoy, doların zayıf kalmasını Trump etkisine bağladı.

Paksoy, şöyle konuştu:

"Her ne kadar söylemini değiştirip güçlü dolar istediğini söylese de, Donald Trump'ın başkanlığına ilişkin tartışmalar devam ediyor, kamuoyu desteği yüzde 40'lara geriledi ve yatırımcılar bunu potansiyel risk olarak görüyor. Son olarak ABD Hazine Bakanının "Güçsüz dolar işimize yarıyor" şeklindeki açıklamasını Trump düzeltmek zorunda kalmıştı. Ayrıca, Avrupa tarafından ABD'ye yöneltilen aşırı korumacılık ve vergi reformuna ilişkin eleştiriler endeks üzerinde etkili oluyor."

Dolar endeksinde zayıf seyrin kalıcı olmasını beklemediğini ifade eden Paksoy, "Tahvil faizleri yükselmeye devam ettikçe ve ABD'de veriler iyi geldikçe muhakkak endeks yükselecektir. Burada Fed'in yarın 4 faiz artışına yönelik olası işaretleri de önemli olacak" diye konuştu.

Paksoy, endeks 90 üzerine kalıcı hale gelip, 93-95 seviyelerine yükselmedikçe gelişen piyasalar için olumlu seyrin süreceğini, düşüşün devamında ise teknik olarak 85'lere kadar geri çekilmenin mümkün olduğunu belirtti.

TL'ye nasıl yansıyacak?

Dolar endeksindeki seyir TL üzerinde ciddi hareketliliğe neden oluyor. Afrin harekatının başladığı gün Asya seansında ilk tepki olarak 3.85 seviyesine yükselen kur, dolar endeksindeki düşüşün etkisiyle 2 gün içerisinde 3.75 seviyesine gevşemişti.

Yaklaşık 10 gündür 3.70-3.75 aralığında hareket eden kur, dolar endeksindeki toparlanmanın etkisiyle dünden bu yana 3.80 seviyesini test ediyor.  

Fed, yılın ilk faiz kararını açıklayacak

Fed, yarın 2018'in ilk faiz kararını açıklayacak. Yıl içinde 3 faiz artışına gitmesi öngörülen bankanın bu toplantıda faiz adımı atması beklenmiyor. Fed, son olarak 13 Aralık 2017'de faizleri 25 baz puan yükseltmişti. Fed'in 2018'in ilk faiz artışını yeni başkan Jerome Powell ile 21 Mart'taki toplantıda yapacağı tahmin ediliyor.



Bu haber 731 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    10,183 µs