En Sıcak Konular

Gündem faiz, masada 3 görüş var

24 Temmuz 2018 08:48 tsi
Gündem faiz, masada 3 görüş var Piyasaya göre Merkez Bankası’nın bugünkü faiz toplantısı "ilk sırada büyüme mi, enflasyon mu var?" tercihini görmek açısından kritik önemde.

Gündem faiz, masada 3 görüş var

DÜNYA 

Piyasaya göre Merkez Bankası’nın bugünkü faiz toplantısı "ilk sırada büyüme mi, enflasyon mu var?" tercihini görmek açısından kritik önemde. 

Merkez Bankası, bugünkü faiz kararını saat 14:00’te açıklayacak. Piyasada ağırlıklı görüş, geçtiğimiz yılbaşından bu yana 950 baz puanlık faiz artırımı yapan Merkez Bankası’nın, bir faiz artırımı daha yapacağı yönünde.

Ekonomistler, bankanın 100- 125 baz puanlık bir faiz artırımı yapmasını bekliyor. Piyasada, faiz artırımı için konuşulan beklentilerin aralığı ise 50 baz puandan başlıyor 150 baz puana kadar ulaşıyor. Geçen ay yapılan PPK toplantısında Merkez Bankası politika faizini yüzde 16.5’tan yüzde 17.75’e yükseltmiş ve sadeleşme konusunda beklenen adımları atmıştı. 

Piyasanın faiz artırım beklentisinin içine girmesinin en önemli sebebi “Merkez Bankası’nın Enflasyon Raporu’ndaki öngörülerinin de dışında” ifadeleriyle kuvvetlendirilen enflasyonda yaşanan bozulma. Enflasyonun yüzde 15.39’a ulaşmasının ardından ekonomistler ağustos ve eylülde açıklanacak temmuz ve ağustos enflasyon rakamlarıyla zirveye ulaşılacağını düşünüyor. Sadece manşet enflasyonunun değil, çekirdek endeksler ve üretici fiyatlarının da sert yükseldiğine işaret edilirken enflasyonda yüzde 17’lerin görülmesi bekleniyor. Bu arada açıklanan Beklenti Anketi’nde de yıl sonu TÜFE beklentisi yüzde 13.88’e yükseldi. Verilere göre yılbaşından beri bakıldığında yıl sonu TÜFE beklentisindeki artış 430 baz puana ulaştı. Piyasada temelde bakıldığında 3 ana senaryo var.

 1- Faizi 100-125 baz puan artırır 

Bankacılar ağırlıklı olarak MB’nın 100-125 baz puan aralığında bir faiz artırmasını bekliyor. Enflasyondaki yükselişin temmuz ve ağustos aylarında da devam edeceği ve TL’deki birikimli kayıpların getirdiği enflasyonist baskının hafifletilmesi için bu adımın atılması gerektiği belirtiliyor. Eğer olası bir faiz artırımı gelmezse kur ve uzun vadeli faizlerde bozulma görürüz. Olası bir artış kurun 4.60’lara gidişini kolaylaştırır. “Enflasyon beklentinin 2 katı geldi” tespitini yapan bir analist ise “Enflasyonda daha zirveyi de görmedik. Ayrıca ABD’den gelecek yeni aksiyonlara karşı da hazırlıklı olmak lazım” yorumunu yaptı.

 2- Faiz yerine program açıklanmalı 

Faiz artmasın diyenler ise Merkez Bankası’nın geçtiğimiz yılbaşından bu yana yapılan 950 baz puanlık faiz artırımına işaret ediyor. “Para politikası yeterince sıkı ve ekonomide sert iniş ihtimali” vurgusunu yapan bu grup, “Faiz artırım sarmalına da girilmemeli” dedi. Faiz artmasın görüşünü savunanların reçetesi ise ‘program’. Hükümet tarafından açıklanması beklenen programın maddelerinin ‘binlerle’ ifade edilmesinden ziyade içeriğinin Türkiye’nin temel sorunlarını çözecek bir program olması gerektiğini de vurguluyor. Dezenflasyonist maliye politikaları ve güçlü yapısal reformlarla TCMB’nin desteklenmesi halinde piyasa faizleri üzerindeki baskının düşünülenden daha erken hafifleyeceği vurgulanıyor. Mali tarafta yaşanan gevşemenin de ilk fırsatta terse çevrilmesi gerektiği belirtiliyor. Bu kararın kuru kısa vadede hareketlendirse de uzun vadede yatırımcı güvenini oluşturarak sermaye akımlarını terse çevirebileceği belirtildi.

 3- Şok faiz artırımı yapılmalı 

“Merkez Bankası adım adım faiz artırmak yerine artık piyasanın önünü kesecek faiz artırımını bir defa da yapmalı” görüşünü savunanlar ise “Londra swap piyasasındaki oranları, enflasyonun yaz sonunda yüzde 17’leri göreceğini hesapladığınızda yapılması gereken artış 225 baz puan olmalı” yorumunu yapıyor. Bu gruba göre Merkez, artık barajı piyasanın önüne kurmalı. Proaktif hareket etmeli.


Bu haber 733 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,367 µs