En Sıcak Konular

Trump'a hukuk dersi

4 Eylül 2018 09:43 tsi
Trump'a hukuk dersi Yargıtay Başkanı Cirit, ABD’nin ‘Ajan Brunson Davası’ üzerinden yargıya müdahalesine “kararı verecek tek güç bağımsız mahkemelerdir” sözleriyle tepki gösterdi.

Trump'a hukuk dersi

STAR 

Yargıtay Başkanı Cirit, ABD’nin ‘Ajan Brunson Davası’ üzerinden yargıya müdahalesine “kararı verecek tek güç bağımsız mahkemelerdir” sözleriyle tepki gösterdi.

 Adli tatilin sona ermesinin ardından 2018-2019 adli yılı, Yargıtay Başkanlığı’nca Cumhurbaşkanlığı Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen açılış töreniyle başladı. Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit’in ev sahipliğinde yapılan açılış törenine, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Binali Yıldırım, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, yargı mensupları ile çok sayıda davetli katıldı. Açılış töreninde Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın, adli yıl açılışı nedeniyle yayımladığı mesaj okundu. 

YARGIDA FETÖ VURGUSU 

Ardından kürsüye gelen Yargıtay Birinci Başkanı İsmail Rüştü Cirit, konuşmasına devlet işleyişindeki liyakatin ve hesap verilebilirliğin önemine vurgu yaparak başladı. “Türk yargısı, 15emmuz darbe girişimine karşı en etkili ve cesur adımları atarak yüce Türk milletinden aldığı kutsal emanetin, sadece ve sadece yüce Türk milletinin üstün yararına kullanılabileceğini göstermiştir” diyen Cirit, sözlerine şöye devam etti: Terör örgütü gerçeği, yargının ve yüksek mahkemelerin, topluma karşı şeffaf ve hesap verebilir bir şekilde yapılandırılmasının ne kadar önemli olduğunu da göstermektedir. Yargı etiği, şeffaflık ve topluma karşı hesap verebilirlik ilkeleri, hukuk devletinin ve demokrasinin temel ilkeleridir. İşte bu sebeple mahkemelerin tarihsel süreç içerisinde üstlendikleri yeni rollerin gereğini her zamandakinden daha çok idrak ederek, bu tür hukuk dışı oluşumlara engel olmaları, devletin bekası bakımından kaçınılmaz bir sorumluluktur. Gelecekte de benzer badirelerin yaşanmaması için geçmişten ders almalıyız. Adalet istiyorsak, adalet için çalışmalıyız. Kaynaklarımızı, enerjimizi ve zamanımızı adaleti güçlendirmek için kullanmalıyız. Emek harcamadığımız, çaba göstermediğimiz, zaman ve kaynak ayırmadığımız bir konuda gelişmemiz mümkün değildir 

BRUNSON ELEŞTİRİSİ

Cirit, hiç kimsenin veya organın kaynağını Anayasa’dan almayan bir devlet yetkisi kullanamayacağını, ‘Yargı Yetkisi’ başlıklı Anayasa’nın 9’uncu maddesinde de ‘Yargı yetkisi, Türk milleti adına bağımsız ve tarafsız mahkemelerce kullanılır’ ibaresinin yer aldığını belirterek, ABD ile yaşanan Rahip Brunson krizi hakkında konuştu. Cirit, “Bir yabancı devlet vatandaşının İzmir’de tutuklanması ve yargılanmasına ilişkin kararları verecek tek ve mutlak güç, yargı yetkisini Türk milleti adına kullanan bağımsız ve tarafsız mahkemelerdir. Demokrasi, insan hakları ve hukuk devleti ideallerini yaşatma ve yüceltme iddiasını taşıyan yabancı devletlerin de öncelikle uluslararası hukukça korunan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin egemenliğine saygı duyması gerekir. Çağdaş demokrasilerin ve devletler hukukunun en temel ilkelerinden biri olan bu gerçeğin kaba güç kullanılarak ters yüz edilmeye çalışılması, insan haklarının güçlenmesine değil, zayıflamasına neden olur” ifadelerini kullandı. 

FETÖ’CÜLERE CEZA YAĞDI

FETÖ/PDY üyesi eski yüksek yargı üyelerinin yargılanmaları ile ilgili de bilgi veren Cirit “HSK ve yüksek yargı üyesi sıfatı taşıyan FETÖ/PDY sanıklarının yargılanmasını yapmakla görevli Yargıtay 9’uncu Ceza Dairesine açılan dava sayısı 2017’de 106, 2018’in ilk 7 ayında ise 65 olup yargılama süreçleri devam etmektedir. Temyiz incelemesi yapan 16’ncı Ceza Dairesi’nde ise bin 671 adet FETÖ/PDY dosyası derdest olup, 730 adet dosyanın temyiz incelemesi adli yargılama ilkeleri çerçevesinde tamamlanmıştır. Ayrıca 2017 yılında Cumhuriyet Başsavcılıklarına gelen yeni dosya sayısının  4 milyon 212 bin 831, ceza mahkemelerine açılan dava sayısı 1 milyon 421 bin 877,  hukuk mahkemelerine açılan dava sayısının ise 1 milyon 962 bin 485 olmuştur” dedi.

Törene Başkan Yardımcısı Fuat Oktay, TBMM Başkanı Binali Yıldırım, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven, Hakimler ve Savcılar Kurulu Başkanvekili Mehmet Yılmaz, yüksek yargı üyeleri, hakimler ve savcılar katıldı.

Gül: Yargıda FETÖ etkisi büyük ölçüde silindi 

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, yeni adli yıl açılışı dolayısıyla yayımladığı mesajında yargı mensupları ve adalet teşkilatı için yeni bir çalışma dönemi başladığını belirtti. Yargı ve adalet yapılanmasında FETÖ’nün etkilerinin büyük ölçüde silindiğini vurgulayan Gül, milletin bütün fertlerine ve adalet için kapısına gelen herkese ayrımsız hizmet eden yargı ve adalet teşkilatının, kendisine yönelik hukuk dışı saldırılara, baskı, tehdit veya şantaj girişimlerine, gücünü ve itibarını koruyarak cevap vereceğine inançlarının tam olduğunu aktardı. 

FETÖ YARGILAMALARI 

“Türk yargısı, yargıyı, devlet iktidarını bütün olarak ele geçirmenin önemli araçlarından biri olarak gören ihanet şebekesinin kuşatmasını büyük ölçüde kırarak gücünü ve itibarını adeta yeniden inşa etmiştir” diyen Gül, şunları kaydetti: “Yargı mensuplarımız hiçbir zorluk karşısında yılmadan, hukukun ve vicdanın sesinden başka hiçbir harici etkiye aldırmadan bu yeni dönemde de bağımsızlık ve tarafsızlık vasıflarını özenle koruyarak çalışmaya devam edecektir. 15 Temmuz hain darbe kalkışmasının asli failleri hakkındaki yargılamalar önemli ölçüde tamamlandı. Yargı mensuplarımızın çalışma temposuna ve davaların seyrine bakarak bu yargılamaların yıl sonunda çok büyük ölçüde gündemimizden çıkacağı anlaşılmaktadır. Diğer taraftan, FETÖ silahlı terör örgütünün üye ve yöneticileri hakkındaki davalar da hızla devam etmektedir. Bütün bu davaları mesai mefhumu gözetmeksizin sonuca ulaştıran,  kuyumcu titizliği ile çalışarak haklıyı haksızdan, suçluyu suçsuzdan ayıran bütün yargı mensuplarımıza özellikle teşekkür etmek isterim. 

Başsavcı Fidan: 789 ağır müebbet 

İstanbul Çağlayan’da bulunan İstanbul Adalet Sarayı’nda yeni adli yılın açılış töreni atrium alanında yapıldı. Adliye binasındaki törende konuşan İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan yeni adli yıl konuşmasında şunları söyledi: Türkiye Cumhuriyet devletinin Anayasal düzeninin, siyasi birliğinin ve toprak bütünlüğünün hedef alındığı 15 Temmuz  darbe girişimi ve işgal girişimi nedeniyle Cumhuriyet Başsavcılığımız nezdinde terör yargılamaları ile yetkili ağır ceza mahkemelerinde 41 kamu davası açılmıştır. Açılan bu kamu davalarından 34’ü yetkili ağır ceza mahkemelerimiz tarafından karara bağlanmış, çoğunluğu üst rütbeli 789 sanık ağırlaştırılmış müebbet hapis, müebbet hapis ve diğer hürriyeti bağlayıcı cezalara çarptırılmışlardır. 

Başsavcı Aydıner: FETÖ yerle bir oldu 

İzmir’de, 2018- 2019 adli yıl açılışı töreninde konuşan Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Faruk Aydıner, FETÖ ile mücadeleye değinerek “17 Aralık 2013 yılında başlayan ve 15 Temmuz ile devam eden ve belki de hala baskılarına maruz kaldığımız ulusal ya da uluslararası emperyalizme, yargımız sınavını çok iyi verdi. FETÖ; hepimizin bildiği, hepimizin maruz kaldığı, bu terör örgütlerinden bir tanesi. Bunlar kendilerini yenilmez olarak gördüler. Hakim ve savcıları böbürlenerek yürüdüler. Kimse onlara söz söyleyemiyordu, yan bakamıyordu. Kendi adamlarını kayırdılar. Kendilerinin ayaklarına dolanan ya da kendilerini eleştirenleri ezip geçtiler. Sonra bu yükselen güç bir anda yerle bir oldu. Sersefil oldu. Nereye varmak istiyorum; adalet. İşte adaletin olmadığı hiçbir toplum ve hiçbir yönetim ilelebet payidar olamaz. 

Feyzioğlu: Siyaset yapmasınlar 

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, yeni adli yılın açılışı nedeniyle yaptığı açıklamada şunları söyledi: Bugüne yönelik eleştirimiz, paralel şebekenin emrindeki bir kısım hâkim ve savcı cübbeli militanın ihanetini unutturmaya yönelik asla değildir. Amacımız, hangi etnik kökenden, mezhepten, inançtan, dilden olursa olsun 81 milyon vatandaşımızı adalet paydasında kucaklaştırmaktır. Türkiye’nin birliği, beraberliği, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü ancak bu şekilde korunabilir. Kürsüde siyaset yapan hâkim ve savcı istemiyoruz. 



Bu haber 820 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,075 µs