En Sıcak Konular

Körfez’in parlayan yıldızı: Kuveyt

10 Eylül 2018 08:30 tsi
Körfez’in parlayan yıldızı: Kuveyt Kuveyt Borsası, Basra Körfezi'ndeki rakiplerinden çok daha iyi bir performans ortaya koyuyor. Haziran sonundan bu yana yüzde 10 yükselen Kuveyt Borsası Körfez’in parlayan yeni yıldızı oldu.

Körfez’in parlayan yıldızı: Kuveyt

DÜNYA 

Kuveyt Borsası, Basra Körfezi'ndeki rakiplerinden çok daha iyi bir performans ortaya koyuyor. Haziran sonundan bu yana yüzde 10 yükselen Kuveyt Borsası Körfez’in parlayan yeni yıldızı oldu.

Yıllardır komşusu Suudi Arabistan’ın gölgesinde kalan Kuveyt, küresel hisse senedi yatırımcısının yeni gözdesi oldu. Kuveyt Borsası, Basra Körfezi'ndeki akranlarının çoğundan daha iyi performans ortaya koyuyor.

Suudi Arabistan, Bahreyn, Katar, Irak, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, İran ve Umman'dan oluşan Körfez ülkelerinin yükselen piyasası Kuveyt’e para akıyor. Japonya dışında gelişen ülke piyasalarını izleyen MSCI Kuveyt Borsası MSCI’nin 20 Haziran’daki açıklamasından bu yana yüzde 10’a yükseldi. Aynı dönemde Suudi Arabistan Borsası Tedavul ise yüzde 6 değer kaybetti. Buna karşın Suudi Arabistan'ın hisse senedi piyasası, bu yılın ilk yarısında küresel çapta en iyi üç borsa arasında yer alıyordu. Körfez ülkeleri vatandaşları dışında Kuveyt Borsası’nda küresel yatırımcılar tarafından yapılan gerçekleştirilen işlemlerin toplamı Ağustos ayına kadarki sekiz aylık periyotta 155 milyon dinara (512 milyon dolara) ulaştı. Küresel sermayenin performansını ölçen MSCI Endeksi haziran ayında Kuveyt’in statüsünü yükselterek onu, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar saflarına katabileceğini duyurmasından beri Kuveyt Körfez’deki rakiplerini geride bırakıyor. Paranın Kuveytli düzenleyicilerinin piyasalarda likiditeyi artırma ve uluslararası yatırımcıyı çekmek amacıyla Kuveyt’in 24 Eylül itibariyle Londra ‘daki FTSE Russell gelişen piyasa gösterge endeksine dahil edilmesinden önce akıyor.

Yatırımcı liberalleşme hikayesini satın alıyor 

Kuveyt piyasalarının yükselişini Bloomberg’e değerlendiren Boston merkezli yatırım şirketi Eaton Vance’in portföy yöneticisi Marshall Stocker, “Ekonomik özgürlük konusunda Birleşik Arap Emirliklerine yetişen ve şu anda Suudi Arabistan'ın erişilebilir sermaye piyasasının gölgesinde kalan Kuveyt sermaye piyasaları yatırımcılar ve Kuveytli yasa yapıcıları tarafından uzun zamandır ihmal ediliyordu. Yeni başlayan liberalleşme hikayesi nedeniyle Kuveyt'e yatırım yapıyoruz” diye konuştu. Kuveytli yetkililer geçen yıl hisse senedi piyasalarında altyapıyı güncellemek için bir dizi tedbir aldı. Hedef, bölgenin en eski borsalarından birine uluslararası ilgiyi çekmek ve hisselerin büyük bir bölümünü canlandırmak. Kuvety Borsası nisanda piyasa değeri kriterine göre hisseleri ayırma kararı aldı. En likit ve büyük şirketler ayrı olarak listelendi. Halihazırda 85 milyar dolarlık piyasa değeri ile Suudi Arabistan’ın beşte birine denk geliyor. Öte yandan petrol zengini Kuveyt’in ekonomisini çeşitlendirip daha fazla yabancı yatırımcıyı çekmesi için üzerinde çalışması gerkiyor. Zira Kuveyt Dünya Bankası İş yapma kolaylığı endeksinde 96’ıncı sırada yer alıyor. 2013 yılında MSCI endeksi yükselen piyasa statüsünü kazanan rakibi Birleşik Arap Emirliği ise iş yapma kolaylığı sıralamasında 21’inci iken Suudi Arabistan da listeye 92’inci sırada yer alıyor.

Siyaset reformların önünü tıkıyor 

Kuveytin borsası son aylardaki yükselişiyle dikkat çekiyor. Ancak Körfez'deki en demokratik ülke olan Kuveyt'te siyasi anlaşmazlıklar reformların önünü tıkıyor. Masada göz kamaştıran devasa projeler listesi olmasına rağmen, Kuveytli yetkililer onları hayata geçirmekte yavaş hareket ediyor. Kuveyt Meclisi, ekonomik reform paketinin bir parçası olarak kendi Katma Değer Vergis (KDV) yasasını formüle etmesini sağlayacak bir Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği’nin KDV anlaşmasını henüz onaylamadı. Diğer yandan hükümetin daha fazla tahvil satmasına izin verecek bir borç kanunu hala meclis komisyonunda bekliyor ve henüz tartışma için ortak bir zemine ulaşılamadı.

"Ambargo Katar için nimet oldu" 

Suudi Arabistan liderliğinde üç Körfez komşusu tarafından 15 aydır ekonomik ambargo altında tutulan Katar’da ekonomiyi yaptırımlar güçlendirdi. Almanya’nın başkenti Berlin’de Bloomberg kanalına konuşan Katar Ekonomi ve Ticaret Bakanı Ahmed bin Muhammed bin Casim Al Sani, ekonomik ambargonun ülke ekonomisini güçlendirdiğini söyledi. al Sani, “ Ambargo Katar için bir nimet oldu. Yaptırımların başladığından beri Katarın ihracatı yüzde 19, küresel ticareti ise yüzde 16 artış kaydetti. Dünya Bankası verilerine göre Katar’ın ekonomik büyümesi yüzde 2.9 ile bölgenin en yükseği olması bekleniyor.


Bu haber 820 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,162 µs