En Sıcak Konular

Nefesler tutuldu; parasal duruş nasıl şekillenecek?

13 Eylül 2018 08:59 tsi
Nefesler tutuldu; parasal duruş nasıl şekillenecek? Parasal duruşun yeniden şekilleneceğini açıklayan TCMB'nin, bugünkü faiz hamlesi için nefesler tutuldu…

Nefesler tutuldu; parasal duruş nasıl şekillenecek?

DÜNYA 

Parasal duruşun yeniden şekilleneceğini açıklayan TCMB'nin, bugünkü faiz hamlesi için nefesler tutuldu… PPK toplantısında faiz artırımına kesin gözüyle bakılıyor. Ancak, uzun zamandır ilk defa artırım beklentileri geniş bir aralıkta yer alıyor.

Merkez Bankası'nın 3 Eylül'de 'parasal duruşun yeniden şekilleneceği'ni açıklamasıyla, bugünkü PPK toplantısının önemi daha da arttı. Merkez'in nasıl bir aksiyon alacağı ve parasal duruşu bahsettiği gibi nasıl şekillendireceği merak ediliyor. 

TCMB’nin bu açıklamasının ardından bir faiz artışı olacağına kesin gözle bakılıyor. Ancak, uzun zamandır ilk defa artırım beklentileri geniş bir aralıkta yer alıyor. Öyle ki, 200 baz puan artış bekleyen de var, 700 baz puan artış bekleyen de… Faiz kararı kadar, PPK sonrası toplantı notları ile piyasaya verilecek mesaj da büyük önem taşıyor.

TCMB’nin enflasyon sonrası verdiği faiz artırımı mesajı, başta döviz cephesi olmak üzere, piyasalarda tansiyonu düşürdü. Toplantı günü yaklaştıkça TL’de değer kazancı daha da belirgin hal aldı.

Merkez Bankası’nın bugün sonuçlanacak PPK toplantısında TL’yi destekleyecek bir faiz artışı yapacağına yönelik kuvvetlenen beklentilerle geçen hafta dolar/TL’de başlayan düşüş süreci dün kuvvet kazandı. Kur, yüzde 2’ye yaklaşan düşüşle 6.33 seviyesine kadar geri çekildi. Dolar/TL bu sabah ise 6.34 seviyelerinde.

Doların küresel değer kaybının da TL’deki değer kazancında etkili olduğunu, ancak esas etkinin artan beklentilerden kaynaklandığına dikkat çeken analistler, düşüş eğiliminin sürmesi durumunda 6.30 ve 6.10 seviyelerinin gündeme gelebileceğini ifade ediyor.

10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün kapanışta yüzde 20.18 seviyesindeydi. 2 yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz yüzde 25.01 seviyelerinde.

Borsa İstanbul, güne alımlarla başlamasına karşın kapanışa doğru artan satışlarla eksiye geçti. Yurtdışı borsaların sınırlı pozitif seyrettiği günde BIST 100 bir ara yüzde 1’i aşan kazanımla 93.500 puana kadar çıktı. Endeks, kâr satışlarını 92.000’de karşıladı ve dünkü kapanış 92.227 seviyesinden yapıldı.


Bu haber 920 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,877 µs