En Sıcak Konular

Kayıtlı taşınmazları düşük vergili elden çıkarmak için son günler

19 Eylül 2018 08:42 tsi
Kayıtlı taşınmazları düşük vergili elden çıkarmak için son günler Gelir İdaresi E. Strateji Geliştirme Daire Başkanı Nazmi Karyağdı, "Şirketlerin aktiflerinde kayıtlı olan taşınmazlara yeniden değerleme imkanına ilişkin muhasebe kayıtlarının yapılması için verilen süre 30 Eylül’de doluyor." dedi.

Kayıtlı taşınmazları düşük vergili elden çıkarmak için son günler

DÜNYA 

Gelir İdaresi E. Strateji Geliştirme Daire Başkanı Nazmi Karyağdı, "Şirketlerin aktiflerinde kayıtlı olan taşınmazlara yeniden değerleme imkanına ilişkin muhasebe kayıtlarının yapılması için verilen süre 30 Eylül’de doluyor." dedi.

7144 sayılı torba yasa ile getirilen, şirketlerin aktiflerinde kayıtlı olan taşınmazlara yeniden değerleme imkanına ilişkin muhasebe kayıtlarının yapılması için verilen süre 30 Eylül’de doluyor. Türkiye’de son olarak 2004 yılında enflasyon düzeltmesi yapıldığını hatırlatan Gelir İdaresi E. Strateji Geliştirme Daire Başkanı ve Yeni Ekonomi Danışmanlık A.Ş. kurucu ortağı Nazmi Karyağdı, gelinen noktada taşınmazların güncel değerlerinden uzaklaştığını söyledi.

25 Mayıs 2018’de Resmi Gazete’de yayınlanan 7144 sayılı yasanın 5’inci maddesi ile aktiflerinde kayıtlı taşınmazları elden çıkaracak olan şirketlere, bu taşınmazlar için getirilen yeniden değerleme imkanından yararlanmak için verilen süre 30 Eylül’de doluyor. Başka bir ifade ile kayıtlı taşınmazını elden çıkarmak isteyen şirketlere, daha düşük vergi ödeme imkanı getiriliyor.

Yasa ile birlikte Vergi Usul Kanunu’na eklenen geçici 31’nci madde uyarınca, bilanço esasına gör defter tutan gelir vergisi mükellefi gerçek kişiler, kollektif, ari komandit ve adi şirketler ile kurumlar vergisi mükellefleri, aktiflerindeki taşınmazları, Yİ-ÜFE endeksiyle değerleyebilecekler.

Daha düşük vergi ödenecek 

Düzenlemeyi DÜNYA’ya değerlendiren Yeni Ekonomi Danışmanlık A.Ş. kurucu ortağı Nazmi Karyağdı, tarihi maliyet değeri ile aktiflerde kayıtlı olan ve bu nedenle de bugün güncel değerlerinden oldukça düşük kalan taşınmazları güncel değerlerine yaklaştırma imkanını doğduğunu kaydetti.

Türkiye’de işletmelerin son olarak 2004 yılında enflasyon düzeltmesi yaptığını hatırlatan Karyağdı, “Gerek o tarihten bu yana aktifte kayıtlı olan taşınmazlar için gerekse o tarihten sonra aktife giren taşınmazlar için yeniden değerleme yapılmadığından taşınmazlar güncel değerlerinden uzaklaşmış durumdalar” dedi.

Nazmi Karyağdı, işletmeler gelecekte satış yaptıklarında bu taşınmazların net bilanço aktif değerleri yukarı yönlü güncellenmiş olduğundan satış nedeniyle daha düşük bir kâr üzerinden vergi ödeyeceklerini aktardı.

Karyağdı, taşınmazlarının değerlerini ve birikmiş amortismanlarını güncelleyen mükelleflerin, değerleme sonrası net bilanço aktif değeri ile değerleme öncesi net bilanço aktif değeri arasındaki fark üzerinden yüzde 5 gelir/kurumlar vergisi hesaplayıp 25 Ekim tarihine kadar vergi dairesine beyanname vermek ve bu süre içinde de hesaplanan vergiyi ödemek durumunda olduklarını hatırlattı.

Düzenlemeden sadece binalar değil, aktiflerde kayıtlı boş arazi ve arsalar içinde yararlanılabileceğine dikkat çeken Nazmi Karyağdı, isteyen şirketlerin taşınmazların tamamını, isteyenlerin ise bir kısmını güncellemeye tabi tutabilecekleri bilgisini verdi.

Taşınmaz alım satımıyla veya inşaat işi faaliyetinde bulunan mükellefler, aktiflerindeki ticari mal olarak kayıtlı olan taşınmazlar için bu imkandan yararlanamayacaklar. Güncellemenin 30 Eylül’e kadar yapılması, oraya çıkan yüzde 5’lik verginin ise 25 Ekim’e kadar beyan edilip ödenmesi gerekiyor.


Bu haber 1,107 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,632 µs