En Sıcak Konular

Dolar/TL güne sakin başladı

26 Aralık 2018 08:15 tsi
Dolar/TL güne sakin başladı Yatay hareketini sürdüren dolar/TL yeni güne 5.30 seviyesinin hemen altından başladı.

Dolar/TL güne sakin başladı

DÜNYA 

Dolar/TL, yılın son haftasında 5.30'lar civarında yatay hareketini sürdürüyor. Noel tatili nedeniyle pek çok ülkede piyasalar kapalıyken Trump'ın Fed'e yönelik endişeleri ve ABD'de hükümetin ne kadar daha kapalı kalacağına ilişkin belirsizlik yatırımcıyı tedirgin etmeye devam ediyor.

Yatay hareketini sürdüren dolar/TL yeni güne 5.30 seviyesinin hemen altından başladı.

Dün 5.30 civarında açıldıktan sonra erken saatlerde 5.34'e kısa süreli bir atak yapan dolar/TL, daha sonra 5.30'a gevşemiş ve günü bu seviyeden tamamlamıştı.

Kur saat 07:54'te 5.2900'da yer aldı. Aynı saatte euro/TL 6.0420 seviyesinden işlem gördü. Dolar endeksi ise düne göre yatayda 96.59 civarında.

Noel tatili nedeniyle pek çok ülkede piyasaların kapalı olmasının etkisiyle işlem hacimleri düşük kalıyor. Bugün de Avrupa ve pek çok Asya ülkesinde piyasalarda işlem gerçekleştirilmeyecek.

Yurt içi piyasalarda bugün TÜİK hizmet sektörü güven endeksi (10.00), TCMB kapasite kullanım oranı ve reel kesim güven endeksi (14.30) verileri takip edilecek.

Trump tedirginliği sürüyor
Küresel piyasalarda ABD'de hükümetin kısmen kapanması ve Donald Trump'ın Fed Başkanı Jerome Powell'ı görevden uzaklaştırmayı düşündüğü yönündeki haberler yatırımcıları tedirgin ediyor.

Trump dün, hükümetin, Meksika sınırına inşa edilmesi planlanan duvar konusunda talepleri yerine gelene kadar kapalı kalacağını söyledi. Öte yandan, Fed'in faizleri çok hızlı yükselttiği şeklindeki şikayetini de yineledi. Trump, daha önce pek çok kez eleştirdiği Fed için en son "ABD ekonomisinin tek sorunu" yorumunu yapmıştı.

ABD vadelileri ve Asya geriledi
Dünya ekonomisinin ivme kaybettiğine yönelik endişeler, ABD'de bazı devlet hizmetlerinin ödeneksizlikten durması ve Beyaz Saray ile Fed arasındaki gerilim Wall Street'in Noel arefesini yüzde 3'e varan kayıplarla kapatmasına yol açmıştı. ABD piyasalarındaki kayıpların ardından Asya borsaları da toparlanamadı.

S&P 500 vadeli kontratları bugün yüzde 0.4 değer yitirerek, dünkü Noel tatilinin ardından bugün açılacak ABD hisse piyasalarının gerileyeceğine işaret etti. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi ise yüzde 0.2 geriledi. Dün yüzde 5 düşüşle 20 ayın dip seviyesine inen Japonya'nın Nikkei endeksi kayıplarını bugün de sürdürdü.

Yatırımcıyı riskten kaçışa yönelirken dolar da satış baskısı altında kalıyor. Geçen cuma 97 seviyesine çıkan dolar endeksi bugün 96.59'da yer alıyor.

Türkiye iki basamak düştü
Öte yandan Centre for Economics and Business Research'ın (CEBR) "2019 Dünya Ekonomi Ligi" raporuna göre Türkiye, 2019 yılında dünyanın en büyük ekonomileri sıralamasında 2 basamak gerileyerek 193 ülke arasında 21'nci sırada kendine yer bulacak. Türkiye 2018'de  19'uncu ve 2013'te 16'ncı sırada yer almıştı. CEBR, aynı raporda Çin'in ABD'yi geride bırakarak dünyanın en büyük ekonomisi unvanını alacağı yıla ilişkin beklentisini de 2030'dan 2032'ye öteledi.


Bu haber 868 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,734 µs