En Sıcak Konular

Küresel piyasalarda yeni yıl beklentileri

28 Aralık 2018 08:19 tsi
Küresel piyasalarda yeni yıl beklentileri Dünya ekonomisi bir yılı daha geride bırakıyor. 2018; jeopolitik gerginlikler, korumacılık ve ticaret savaşları gölgesinde geçti, umutlar 2019 yılına kaldı.

Küresel piyasalarda yeni yıl beklentileri

DÜNYA 

Dünya ekonomisi bir yılı daha geride bırakıyor. 2018; jeopolitik gerginlikler, korumacılık ve ticaret savaşları gölgesinde geçti, umutlar 2019 yılına kaldı.

Yatırımcının iyimser başladığı 2018 yılı, son çeyrekte büyük bir hayal kırıklığına dönüştü.

Küresel piyasalara oynaklık geri geldi, birçok büyük borsada yüzde 20'ye yakın değer kayıpları yaşandı. Dünya genelinde 21 varlık sınıfının reel getirisi negatif oldu. Ayrıca piyasalarda nakite dönüş başladı. Şimdi büyük bir kesim 2019'da dünyanın resesyona sürükleneceği endişesi taşıyor, Küresel ekonomideki yavaşlamanın aşikar olduğu bir ortamda yatırımcı "yaşananlar bir düzeltme mi yoksa ayı piyasası derinleşir mi?" sorusuna yanıt arıyor. Cevap, analistleri bölüyor. Bazıları, düşüşlerin alım fırsatı olduğunu söylerken bazıları ise şu uyarıyı yapıyor: Daha en kötüsünü görmedik!

 

Aralık ayı boyunca sert satışlarla karşılaşan piyasaların toparlanma çabası sonuç vermiyor. Bu hafta ABD'de S&P 50 endeksi 52 haftanın zirvesinden yüzde 20 düşerek "ayı piyasası"na girdi. Küresel borsalarda yılbaşından bu yana 15 trilyon dolara yaklaştı. MSCI tüm ülkeler endeksinin yılbaşından bu yana kaybı 26 Aralık itibariyle yüzde 13'ü, gelişmekte olan ülke hisselerinin ise yüzde 18'i buldu. Gelişen ülkelerin bir öncesi yılın aynı dönemine göre ise düşüşü yüzde 32 olarak gerçekleşti. Dün 2016 yılından bu yana en düşük seviyelerini gören Avrupa borsaları 2008 finans krizinden bu yana en kötü yılını geçiriyor.

Stratejistlerin bazılarına göre bu kasvetli bir süre daha dağılmayacak. Amerikan finans kuruluşu Bank of America Merill Lynch, piyasalardaki sarsıntının yeni yılın ilk aylarında süreceği tahmininde bulunuyor. Hisse senedi piyasalarının ayı piyasasına girdiğini ve düzeltme hareketinin derinleşeceğini öngören kuruluş şu sıralar 2400-2500 puan bandında hareket eden S&P 500 endeksinin 2300 ortalarına gerileyeceği tahmini yapıyor.

S&P 500 endeksi yüzde 20 daha düşebilir

Bu da endeksin 21 Eylül'de gördüğü tüm zamanların en yüksek seviyesinden yüzde 20'den fazla gerileyeceği anlamına geliyor. Kuruluşun hisse stratejisti Stephen Suttmeier endekste 3 Ekim'de başlayan satış dalgasının 6 ay sürebileceğini söylüyor.

Yatırım danışmanı Bubba Trading stratejisti Todd Horwitz de gelecek yılın "zorlu" olacağını söylüyor. ABD'de resesyonun kapıda olduğunu belirten Horwitz, ekonomik durgunluk korkusunun borsalarda yüzde 20'lik bir düşüşe daha yol açabileceğini iddia ediyor.

Bir başka düşüş uyarısı da CCB International Securities uzmanlarından geldi. Fed'in faiz artışları, küresel ekonomik büyüme endişeleri ve Çin-ABD ticaret savaşının yarattığı risklerin devam ettiğini ifade eden CCB stratejisti Mark Jolley, küresel ayı piyasasının henüz ilk yarısında olduğumuzu ve 2019'da piyasalarda daha fazla düşüşe hazır olmamız gerektiğini söylüyor.

Fed borsalar için risk olarak kalacak

Jolley, Fed'in önümüzdeki yıl iki kez faiz artırması halinde bunun kredi piyasalarında yaratacağı sıkışıklığın kaçınılmaz olarak borsalara düşüş olarak yansıyacağını belirtiyor.

Mizuho Bank ekonomi ve strateji bölüm başkanı Vishnu Varathan da Fed'in parasal sıkılaştırma politikasının yatırımcı için daha az para anlamına geleceğine dikkat çekerek şu an için iyimser olma nedenlerinin giderek azaldığı yorumunu yapıyor. Varathan, yatırımcının henüz dibin görüldüğü konusunda ikna olmadığını ve bu nedenle alıma geçme konusunda tereddüt duyduğunu ekliyor.

"Nakitte kal ya da değerli metale" yönel tavsiyesi

Analistler, piyasalarda düşüş grafiği olasılığının sürdüğü bir döneminde yatırımcının kendini savunmak için nakitte kalması tavsiyesinde bulunuyor. Fed'in faiz artış hızının yavaşlamasının dolarda yarattığı baskıdan destek bulan altın ve gümüş gibi güvenli limanlara yönelmek de bazı analisitlere göre korunmak için bir diğer alternatif olabilir.

Alım için fırsat olarak görenler de var

Wall Street'te 2019'da volatilitenin yüksek olacağını kabul etmekle birlikte yaşanan son düşüşlerin alım fırsatı olduğunu ve borsaların 2019'u yükselişle kapatacağını öngeren uzmanlar da var. Örneğin Deutsche Bank ve Credit Suisse stratejistleri piyasaların şirket bilançoları sonrasında toparlanarak yükselişe geçeceğini söylüyor ve dünya piyasalarının gidişatı açısından böyük önem taşıyan S&P 500 endeksinin 2019'u sırasıyla 3.250 puan ve 2.950 puandan kapatacağını öngörüyor.

Diğer yandan BlackRock, şu an çok cazip olan gelişmekte olan ülkele hisselerine talebin artacağını özellikle gelişmekte olan Asya'da büyük alım fırsatları olduğunu belirtiyor. 



Bu haber 1,227 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,453 µs