En Sıcak Konular

Kruvaziyerde yeniden yükselişin yılı 2020 olacak

18 Nisan 2019 08:24 tsi
Kruvaziyerde yeniden yükselişin yılı 2020 olacak Türkiye limanlarını neredeyse terk eden kruvaziyer devleri 60 seferle yeniden Akdeniz’in incisine döndü. 2020, lüks kruvaziyer turizminin yılı olacak.

Kruvaziyerde yeniden yükselişin yılı 2020 olacak

DÜNYA 

Türkiye limanlarını neredeyse terk eden kruvaziyer devleri 60 seferle yeniden Akdeniz’in incisine döndü. 2020, lüks kruvaziyer turizminin yılı olacak.

Türkiye’de 2013 yılında zirveyi gördükten sonra 2018’de dip yapan kruvaziyer turizmi, yönünü yeniden yukarıya çevirdi. Bir süredir gelen olumlu haberler, geçen hafta yapılan sektörün en büyük buluşması olan Miami’deki 2019 Seatrade Cruise Global Fuarı’nda da perçinlendi. Norweigan, Oceania, Regent Seven Seas, Holland American Line, Royal Carribbean, Azamara, Silversea, Viking Ocean ve Windstar Cruises gibi pazar devleri, 60 sefer ile tekrar Türkiye’ye dönüş yaptı. Kişi başı ortalama günlük harcama 150 dolar olan kruvaziyer turizminde bu yıl 350 bin, 2020’de 600 bin turist bekleniyor.

Türkiye'de 2013’te 2 milyon 240 bin yolcu ile zirve yaptıktan sonra terör eylemleri ve darbe girişiminin ardından gerileyerek geçen yıl 213 bin yolcu sayısına kadar düşen kruvaziyer turizm pazarından güzel haberler geliyor. Geçen yıl bazı firmalar 2019’da tekrar Türkiye’ye sefer düzenleyeceklerini açıklamışlardı.

Geçen hafta Miami’de düzenlenen dünyanın en büyük kruvaziyer fuarında buna yenileri eklendi. 31 ülkeden 120 limanın üyesi olduğu Akdeniz Kruvaziyer Limanları Birliği’nin (MedCruise) 54. Genel Kurulu’nun 7-10 Mayıs tarihlerinde Kuşadası’nda gerçekleştirilmesi de sektörün dikkatini bir kez daha Türkiye’ye çekecek.

Tüm bu gelişmelere paralel olarak 2018’de 247 gemi ve 213 bin yolcuyla dibi gören Türkiye kruvaziyer pazarının, istikrarlı bir büyüme ile 2023’de 2 milyon yolcu sayısına ulaşması bekleniyor. Sektör 2019’da 350 bin, 2020’de 500-600 bin, 2021’de 1 milyon kruvaziyer turist sayısına ulaşılacağı görüşünde. Yolcu başı ortalama harcamanın günlük 150 dolar olduğu kruvaziyer turizmde, her artış büyük önem arz ediyor.

Kruvaziyer sektörünün dünyadaki en büyük buluşma noktası olan Miami’deki Seatrade Curise Global Fuarı’nda dünyanın en büyük kruvaziyer gemi operatörleri, 2019 itibariyle artan talep nedeniyle Türk limanlarını programlarına almaya başladıklarını, 2020 ve 2021 yıllarına yönelik de Türkiye’ye ilişkin yoğun bir taleple karşı karşıya olduklarını açıkladı. Bunun sonucu olarak Norwegian Cruise Line bu yıl 13, önümüzdeki yıl 65 seferle rotasını yeniden Türkiye’ye çevirirken, bu yıl Oceania Crusises ve Regent Seven Seas Cruise 14, Holland American Line 11, Royal Carribbean Cruises 4, Viking Cruises 2, Windstar Cruise ise 25 sefer yapacak.

Asıl büyüme 2020 ve sonrasında

Dünyanın en büyük kruvaziyer liman operatörü olan Global Liman Holding’in Doğu Akdeniz Bölge Koordinatörü Aziz Güngör, 10 ülkede 18 liman işleten bir Türk şirketi olarak fuarda Türkiye’ye olan büyük ilginin kendilerini çok mutlu ettiğini belirtti. 2016’dan sonra Türkiye’ye sefer yapmayı bırakan birçok Amerikan kruvaziyer şirketinin başta Kuşadası Limanı olmak üzere 2019 yılında Türk limanlarını tekrar programlarına dahil ettiklerini ifade eden Güngör, “Ancak asıl güzel gelişmeleri 2020 ve 2021 senelerinde yaşayacağız” dedi.

Güngör, “Bir Türk dostu olarak bilinen dünyanın en büyük 3. kruvaziyer gemi holdingi Norwegian Cruise Line’nın başkanı Frank J.Del Rio, fuarın en önemli konferansı olan State of the Industry'de Türkiye’ye güçlü dönüş yapan ilk firma olduklarını, Türkiye’yi çok özlediklerini, 2019’da bu özlemin dindiğini, 2020’de Türkiye’ye 65 sefer koyduklarını söyledi. Kendisiyle baş başa yaptığımız toplantıda Türkiye’ye büyük sempati duyduğunu öğrendim" bilgisini verdi.

2019 sezonunu değerlendiren Güngör, “Bu yıl rotalarını başta Kuşadası olmak üzere yeniden Türkiye’ye çeviren büyük Amerikan kruvaziyer gemi operatörleri arasında Norweigan Cruise Line, Oceania Cruises, Regent Seven Seas Cruises, Holland American Line, Royal Carribbean Cruise Line, Azamara Cruises, Silversea Cruises, Viking Ocean Cruises ve Windstar Cruises yer alıyor. Bunların neredeyse tümü Kuşadası olmak üzere yaklaşık 60 sefer yapacaklar. Bu seferler dikkate alındığında 2019’da 200 seferi ve 200 bin yolcusu Kuşadası olmak üzere, ülkemiz yaklaşık 350 gemi seferi ile 350 bin yolcuya ev sahipliği yapacak” diye konuştu.

Öztürk: Fuarda verimli görüşmeler yaptık İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk de fuar boyunca kruvaziyer operatörlerinin temsilcileri ile yaptıkları görüşmelerin verimli geçtiğini belirterek, kruvaziyer firmalarının rotalarını 2020 yılından itibaren kuvvetli şekilde yeniden Türkiye’ye çevireceklerini söyledi.

Bu sezon Türkiye’ye yaklaşık 350 gemi ile toplam 350 bin yolcunun gelmesi bekleniyor.

Galataport İstanbul, Mart 2020’de kruvaziyer gemilerini ağırlamaya başlıyor

113 ülkeden 643 katılımcı ve 11 bin tedarikçi ile satın almacının yer aldığı Seatrade Cruise Global Fuarın'nda, Mart 2020’de açılması planlanan Galataport İstanbul Kruvaziyer Limanı ilk kez bir stant ile yer aldı. Galataport İstanbul Liman İşletmeciliği ve Yatırımları AŞ Genel Müdürü Erdem Tavas, “Mart 2020’de açmayı planladığımız yeni terminal, dünyada ilk kez uygulanacak bir proje ile zemin altında kurgulanıyor. Bu planlama ile İstanbul’un gemi turizm potansiyeline ciddi bir katkıda bulunacağız” dedi. Galataport Genel Müdür Yardımcısı Figen Ayan, 2020- 2021 yıllarına ilişkin rezervasyonları almaya başladıklarının altını çizerek, “2020 yılında şu an için elimize ulaşan konfirme gemi rezervasyonu 50’yi aşkın" dedi.

Akdeniz kruvaziyer sektörü Kuşadası’nda buluşuyor

Akdeniz çanağında 31 ülkeden 120 limanın üyesi olduğu Akdeniz Kruvaziyer Limanları Birliği’nin (MedCruise) 54. Genel Kurulu da 7-10 Mayıs’ta Kuşadası’nda gerçekleşecek. Global Ports Holding’in bünyesinde yer alan Ege Port Kuşadası’nın evsahipliğinde yapılacak genel kurula kruvaziyer gemi şirketleri ve acentelerinin üst yöneticileri de katılacak. Global Ports Holding CEO’su Emre Sayın, “Türkiye kruvaziyer pazarı yükselişte. Gemi bağlantıları yaklaşık 2 yıl önceden yapıldığı için yükselişin 2021-2022 gibi zirveye ulaşmasını bekliyoruz” dedi.

Yenikapı ile yeni bir dönem açılacak

Dünyada 3 bin 500’ü uğrak, 2 bin 500’ü binişiniş olmak üzere yaklaşık 6 bin kruvaziyer liman olduğuna dikkat çeken Aziz Güngör, “Toplam kruvaziyer gemi sayısı ise 2018 itibariyle 3 bin 386. Dolayısıyla çok fazla seçeneğe sahip olan gemi firmaları kendilerine kar edebilecekleri limanları seçiyorlar. Türkiye de en karlılar arasında. İstanbul’a en kısa zamanda yapılacak ve 6 ila 8 gemiye aynı anda hizmet verecek olan Yenikapı Kruvaziyer Limanı’nın devreye girmesiyle ülkemizde kruvaziyer turizmi için çok yeni bir dönem açılmış olacak” dedi. 



Bu haber 1,293 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,159 µs