En Sıcak Konular

Patates fiyat artışında Türkiye dünya 2’ncisi

19 Nisan 2019 08:46 tsi
Patates fiyat artışında Türkiye dünya 2’ncisi Dünyada patatesin toptan fiyatı son bir ay içinde yüzde 9.3 artarak 0.63 dolar/kg düzeyine çıktı.

Patates fiyat artışında Türkiye dünya 2’ncisi

DÜNYA 

Dünyada patatesin toptan fiyatı son bir ay içinde yüzde 9.3 artarak 0.63 dolar/kg düzeyine çıktı. Aynı dönem içinde en hızlı fiyat artışı yüzde 151 ile Rusya ve yüzde 25.8 ile Türkiye'de yaşandı. 

Patates hem pazarın hem de çiftçinin gündeminde ilk sıralarda kalmaya devam ediyor. Ekonomi yönetiminin daha önce kırmızı et için kullandığı ithalat seçeneğini patates için devreye sokmasına karşın patatesin kilosunun bazı kentlerin hallerinde 5 liranın üzerinde bir fiyata satılmaya devam etmesi nedeniyle ithalatına tanımlanan 200 bin ton sıfır gümrük vergili tarife kontenjanının süresi 20 Nisan’dan 31 Mayıs’a uzatıldı.

Yurtdışından alımlarım bu kez işe yaraması umulan patates bu aralar diğer birçok ülkenin de gündeminde. Gıda fiyatlarının izlendiği küresel ticaret platformu Trigde.com’da yer alan verilere göre dünyada patatesin toptan fiyatı son bir ay içinde yüzde 9.3 ve son bir hafta içinde yüzde 2.2 artarak 0.63 dolar/kg düzeyine çıktı. Türkiye’de toptan fiyatlar ortalama 0.51 dolarla dünya ortalamasının altında olmakla birlikte dünyanın en büyük patates üreticileri arasında son bir ayda fiyatların en hızlı artış gösterdiği ülkeler arasında dünya ikincisi, geçtiğimiz 1 ay içinde ise dünya üçüncüsü oldu. 17 Nisan itibarıyla Patates fiyatında son 30 günde Türkiye’de fiyat artışı yüzde 25.8 olurken, aynı dönem içinde en büyük fiyat artışı yüzde 151 ile Rusya’da ve bizim hemen ardımızdan yüzde 25.5 ile Polonya’da yaşandı. Rusya’da patatesin toptan fiyatı 0.96 dolara çıkarken, Polonya’da 0.60 dolar oldu. Hindistan, Pakistan, Bangladeş, Çin, Fransa, ABD ve Mısır fiyatların en fazla değişim gösterdiği diğer ülkeler.

Aynı dönemde bazı ülkelerde ise fiyatlar geriledi. Son 1 ayda Azerbaycan’da fiyatlar yüzde 50.5, Belçika’da yüzde 29.2, Peru’da yüzde 24.2, Güney Afrika’da yüzde 21.9, Arjantin’de yüzde 7.3 düştü. İran, Brezilya, Kanada, Malezya patates toptan fiyatının gerilediği ülkeler arasında.

En pahalısını Güney Kore’liler tüketiyor

Patatesin pazardaki satış fiyatına bakıldığında dünyada en pahalı patatesi Güney Kore ve Japonya tüketiyor. Numbeo tarafından hazırlanan yaşam maliyeti endeksine göre Güney Kore’de patatesin kilosu ortalama 3.71 dolarken, Japonya’da 3.57 dolar. Bu ülkeleri 2.59 dolarla İsviçre, 2.47 dolarla ABD ve 2.47 dolarla İrlanda izliyor. Türkiye’de ortalama satış fiyatı 0.72 dolar/kg olarak gösterilen endekse göre en ucuz patatesi ise 0.27 dolarla Pakistan, 0.32 dolarla Pakistan, 0.33 dolarla Ukrayna tüketiyor. Birleşmiş Milletler Dünya Tarım Örgütü’ne göre küresel patates üretimi yılda 389 milyon ton civarında ve toplam üretimin yüzde 26’sını gerçekleştiren Çin en büyük üretici. 



Bu haber 1,256 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,503 µs