En Sıcak Konular

Hurda metalde Çin fırtınası çıkıyor!

7 Haziran 2019 08:42 tsi
Hurda metalde Çin fırtınası çıkıyor! “Kirlilikle mücadele” politikası kapsamında dünyaya 'artık sizin atıklarınızı istemiyorum' mesajı veren Çin, 2020’nin sonuna kadar tüm katı atık ithalatının kalıcı olarak durdurmayı planlıyor.

Hurda metalde Çin fırtınası çıkıyor!

DÜNYA 

“Kirlilikle mücadele” politikası kapsamında dünyaya 'artık sizin atıklarınızı istemiyorum' mesajı veren Çin, 2020’nin sonuna kadar tüm katı atık ithalatının kalıcı olarak durdurmayı planlıyor. Bu kapsamda hurda bakır ithalatına yönelik yasaklar 1 Temmuz'da yürürlüğü girecek.

Pekin’in 2020’nin sonuna kadar tüm katı atık ithalatının kalıcı olarak durdurulması konusundaki hedefini kademeli olarak yerine getirmek için başlattığı bir dizi yasak temmuz ayında yeni bir safhaya giriyor. 1980'lerden bu yana geri dönüşüm için yüz milyonlarca ton yabancı hurda metal, kağıt, plastik ve elektronik atık alan Çin geçtiğimiz yıl teslimatları kısıtlamaya başlamış ve gümrük yetkilileri atık kaçakçılığı konusunda baskı başlatmıştı. Çin’in “kirlilikle mücadele” politikasının bir parçasını oluşturan bu tedbirler kapsamında Çin 1 Temmuz'dan itibaren hurda metal ithalatına yönelik tedbirleri hayata geçirecek.

Çin Çevre Bakanlığı, hurda metal ithalatı için lisansları haziran sonuna kadar dağıtmayı planlıyor. Bununla birlikte Çin, 1 Temmuz'dan itibaren kategori 6 hurda bakırın  ithalatını yasaklayacak ve daha az metal içeriğe sahip kategori 7 çerçevesinde alüminyum ve çelik hurdaları için getirilen yasağı uzatacak.

Tüccarlar ve diğer hurda metal ithalatçıları, Ekoloji ve Çevre Bakanlığı'ndan (MEE) lisansları ve kotaları almak için hurda bakır katot veya çubuk gibi rafine metal veya yarı mamul ürünlere hurda üretebilecek kapasitede olduklarını göstermek zorunda kalacaklar. Çevre Bakanlığı Sözcüsü Liu Youbin yaptığı açıklamada, "Ekonoloji ve Çevre Bakanlığı olarak hurda metal ithalatçıları ve hurda işleme şirketleri için incelemeler yapıyoruz. Kuralları ihlal eden şirketmerin ithalat lisansı başvuruları kabul edilmeyecek" diye konuştu.

Hurda metal ithalatı 1 yılda %30 azaldı
Metal hurdalarının resmen yasaklanmasından önce, birçok bakır üreticisi, tüccar ve geri dönüşümcüsü, Çin’in çeşitli hurda kalitelerine yönelik yasağı ve ülkenin genel metal tedariki üzerindeki etkisi konusunda endişeliydi.

Dünyanın en büyük metal tüketicisi Çin'in geçtiğimiz yıl hurda metal ithalatı 2017'ye göre yüzde 30 civarında azalarak 5.34 milyon tona inmişti. Hurda bakır ithalatı ise ülkenin 13.05 milyon ton olarak hesaplanan toplam bakır tüketiminin yüzde 10'unu oluşturmuştu. Hurda piyasasındaki işlemciler, yasağın yürürlüğü girmesiyle sevkiyatlarda düşüşün artacağını söylüyorlar. Çinli hurda bakır ithalatçısı HKM, Çin'in hurda ithalatında sadece mayıs ve haziranda yüzde 40-50 gerileme yaşanabileceği tahmininde bulunuyor.

Pazardan 300 bin ton bakır çıkabilir
Çin, saflık oranını çok düşük seviyelere çekerek uluslararası metal geri dönüşümcülerine, Çin'e hurda satmak istiyorlarsa teknolojilerini ve çeşitlendirme tekniklerini değiştirmeleri gerektiğini açık bir şekilde iletmiş oluyor. Bu tür düzenleyici önlemler, metal hurdalarının ve özellikle de bakırın geleceği ile ilgili endüstrilerine ilişkin kaygılar ortaya çıkardı. Bunun nedeni, Çin'in özellikle elektronik sektöründeki ekonomik büyümesini körükleyen yüzde 45 bakır hurda alımı ile en büyük ithalatçı olması. Yasak, pazardan yaklaşık 300.000 ton bakırın çıkması anlamına geliyor.

Çin'e giden hurda bakır kendine başka bir adres aramak zorunda kalacak. Kaynaklara göre, Hong Kong, ABD ve Avustralya, 2017 yılında Çin’in hurda bakır ithalatının neredeyse yarısını oluşturuyor.

Bakır rafinerisi operasyonları Güneydoğu Asya'ya kayacak

Yeni yasaklarla birlikte bakır rafineri operasyonlarının düzenlemelerin şu anda daha az olduğu Güneydoğu Asya'ya  kayması bekleniyor. Çin’deki yerel bakır geri dönüşüm firmaları Tayland ve Malezya’da rafineri tesisleri kurma sürecine çoktan başladı bile.

Çin hurda metal rafinerileri, çoğunlukla ABD'den alınan kategori 7 hurdayı iyi kalite malzemeye dönüştürmek amacıyla fabrika kurmak için denizaşırı yerler arıyor. Çin’in elektronik sektöründe büyümeye devam edeceğinden, yüksek kaliteli ithalat talebinin artması bekleniyor. Vietnam, Endonezya, Myanmar, Laos ve Hindistan, sanayi kaynaklarının düşük işgücü maliyeti ve daha az ciddi düzenlemeler nedeniyle küresel talepleri karşılayacak alternatif hurda işleme merkezleri olarak gördükleri ülkeler arasında yer alıyor. Hindistan’da 2018'de Tuticorin dökümhanesinin kapanmasından sonra bakır talebinin önümüzdeki beş yıl içinde yıllık ortalama yüzde 8.8 artması bekleniyor.


Bu haber 1,730 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,585 µs