En Sıcak Konular

Modern seracılıkta 500 yeni yatırımcı

14 Haziran 2019 08:03 tsi
Modern seracılıkta 500 yeni yatırımcı Şubat ayında uygulamaya konan ‘Seracılık Finansman Kredisi’ne 7 bine yakın başvuru olurken toplam kredi hacmi 1.7 milyar TL’ye çıktı.

Modern seracılıkta 500 yeni yatırımcı

DÜNYA 

Şubat ayında uygulamaya konan ‘Seracılık Finansman Kredisi’ne 7 bine yakın başvuru olurken toplam kredi hacmi 1.7 milyar TL’ye çıktı.

Şubat ayında devreye alınan ‘Seracılık Finansman Kredisi’nde toplamda 6905 üretici kredi başvurusunda bulunurken bu üreticilerin 500’ü yeni yatırımcıydı. Paket kapsamında son üç yılın seracılık alanında kullandırılan kredi ortalamasının yaklaşık 3 katı kredi sağlandı. Kredi onayı çıkan ve inceleme sürecinde olan krediler toplamda 1.7 milyar TL’ye ulaştı.

Yatırımda aslan payı domatesin

Seracılık alanında kullandırılan ve süreci devam eden kredilerde aslan payı domatesin oldu. Krediler kapsamında yatırımlar ve işletme finansmanı ile normal üretime 252 bin ton daha fazla domates üretimi katkısı sağlanmış olacak. Halihazırda kullanılan ve süreci devam eden kredilerin aktarıldığı seraların da yüzde 50’sini domates seraları oluşturuyor. Bu da seralarda üretilen domates miktarının yüzde 7’si kadar bir büyüklüğe karşılık geliyor. Domatesi, 60 bin tonla biber takip ederken, 40 bin ton muz ve 2500 ton salatalık üretimi için kredi sağlanmış olacak.

875 milyon TL’lik kredi hesapta

Toplam 1.7 milyar TL’lik kredinin 875 milyon TL’lik kısmı hesaplara yattı. Halihazırdaki seraların modernizasyonu ve yeni sera yatırımları için kullandırılan kredilerin işletme için verilen kısmı son 3 yılda aynı dönemde verilen işletme kredisi ortalamasının 4 katından daha fazla olurken, yatırım için verilen krediler ise son 3 yıl ortalamasının 2 katının üzerine çıktı.

Adresler artıyor, Afyon dikkat çekiyor

Seracılık kredilerinde liderliği Antalya aldı. Kullandırılan ve süreci devam eden 875 milyon TL’lik toplam kredinin yüzde 32’si Antalya’daki seracılık yatırımları için oldu. Ancak önemli gelişme, seracılık faaliyetlerinin ülke geneline yayılması oldu. Yeni seracılık hedefleri kapsamında jeotermal kaynaklardan yararlanılacağı ifade edilmişti. Jeotermal alanın lider şehir Afyon’daki başvurular toplam başvuruların yaklaşık yüzde 10’unu oluşturdu.

Yüzde 12’lik pay ile Mersin, yüzde 6’lık pay ile Adana, yüzde 5.6’lık pay ile Aydın ve yüzde 5.2’lik pay ile İzmir dikkat çeken iller olurken, Güneydoğu Anadolu ve Orta Karadeniz’deki başvurular seracılığın Türkiye geneline yayıldığının göstergesi oldu.

Kredi hacmi 2 milyar TL’yi rahat aşar

Seracılık kredileri 2 yıla kadar ödemesiz, 7 yıl vadeli olarak kullandırılıyor. Yeni sera yatırımları ve mevcut seraların modernizasyonunu kapsayan krediler yatırım miktarının yüzde 75’ine kadar, yüzde 8.25 faizle sağlanıyor. Ayrıca işletme kredileri de 14 ay vadeli olarak veriliyor. Ziraat Bankası yetkililerinden edinilen bilgilere göre özellikle 3. çeyrek ayları olan eylül, ekim ve kasım aylarında başvuruların çok daha artması bekleniyor. Kredi paketi kapsamında ise bir sınırlama olmazken, toplamda kullandırılan kredi rakamının 2 milyar TL’nin çok üzerine çıkacağı ifade ediliyor.

Dalgalanmaların önüne geçecek

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak seracılık alanındaki desteğin amacı için, “Modern seracılık altyapısını tesis edecek, üretimi artıracak, kış aylarındaki gıda fiyatlarında yaşanan dalgalanmaların önüne geçeceğiz” ifadelerini kullanmıştı.

Bürokrasi de azalmalı

Tarsus Ziraat Odası Başkanı Veyis Avcı, modern seracılıkta bürokratik engellerin olduğunu üreticiye yüklenen evrak işinin azaltılması gerektiğini belirterek Seracılık Finansman Kredisi’nde de ayrılan bütçenin artırılmasını istedi. Avcı, “Etap etap olarak devam edecek olan desteğin şuanda 5 milyar TL civarında olması gerekiyordu. Bu desteğin daha etkili olabilmesi için giderek arttırılması gerekiyor. Sera maliyeti çok yüksek. Bir dekarı 100 bin lirayı buluyor” dedi. Avcı’nın verdiği bilgiye göre Tarsusta bu destekten yararlananların oranı yüzde 5 civarında. Anamur Ziraat Odası Başkanı Ahmet Şeref Gümüş’te, bakım kredilerininde yükseltilmesi gerektiğini söyledi. Gümüş, yüzde 8 seviyelerinde olan yatırım kredilerindeki düşürülmesi gerektiğini vurguladı.


Bu haber 1,241 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,263 µs