En Sıcak Konular

Volkswagen için iller yarışta

5 Temmuz 2019 08:09 tsi
Volkswagen için iller yarışta Alman otomotiv firması Volkswagen’in 1.3 milyar euroluk yatırım için Türkiye ve Bulgaristan arasında seçim yapması beklenirken, Türkiye'de Mersin, İzmir ve Kocaeli iş dünyası da yatırımın kendi illerine yapılması için çağrı yaptı.

Volkswagen için iller yarışta

DÜNYA 

Alman otomotiv firması Volkswagen’in 1.3 milyar euroluk yatırım için Türkiye ve Bulgaristan arasında seçim yapması beklenirken, Türkiye'de Mersin, İzmir ve Kocaeli iş dünyası da yatırımın kendi illerine yapılması için çağrı yaptı.

Otomotiv firması Volkswagen’in 1.3 milyar euro değerinde yeni yatırımı için Türkiye ve Bulgaristan arasında bu ay içinde karar vermesi beklenirken, Türkiye'de birçok ilden iş dünyası temsilcisi de yatırımın kendi illerinde yapılması için harekete geçti. 2022 yılında faaliyete geçmesi ve 4-5 bin kişilik istihdam yaratması beklenen fabrika yatırımının Mersin’de yapılması için kollarını sıvayan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi ve Mezitli Belediyesi, Mersin’in liman kapasitesini, coğrafi avantajlarını, lojistik üstünlüğünü ve güçlü sanayisini vurgulayarak, “Alman otomotiv devi Volkswagen’in yapacağı yeni yatırıma Mersin olarak talibiz. Bu konuda yapılacak her türlü lobi çalışmasına da açığız” açıklamasını yaptı.

“Mersin otomotiv yatırımlarına her açıdan hazır”

Mersin’in sanayi üretim kalitesi ve gücüyle, nitelikli insan kaynağıyla, limanının sağladığı lojistik avantajlarıyla ve güçlü yan sanayisiyle bu yatırıma hazır olduğunu belirten Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan, “Böyle yatırımlar için Marmara artık gündemden çıkmalı ve hükümetin de politikası olan yeni ekonomi bölgelerinin yaratılmasında bu yatırımlar fırsat görülmelidir. Mersin iş dünyası olarak, bu tip yatırımlar için işbirliğine hazırız” dedi.

Otomotiv sektöründe yan sanayiinin önemine dikkat çeken Kızıltan, Mersin ve bölgesinin bu konuda tecrübeli ve güçlü bir bölge olduğunu söyledi. Yatırım için lojistik avantajı açısından Türkiye'nin en büyük limanına sahip Mersin’in seçilmesi gerektiğini belirten Kızıltan, “Cumhurbaşkanımızın da bu yatımların Anadolu’ya yayılması, zenginliğin ülkeye adil dağılımı anlamında yatırımcı firmalara tavsiye ve destekvereceğine inanıyoruz” diye konuştu.

“Yatırımın MTOSB sınırları içerisinde olması firmaya avantaj”

Fabrikanın Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’nde (MTOSB) yapılması halinde Alman otomotiv firması Volkswagen’i büyük avantajların beklediğini dile getiren MTOSB Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Tekli, “‘Yatırımın OSB sınırları içerisinde olması firma için büyük bir avantaj sağlar. Bizler yatırımcılarımızın her zaman en büyük destekçisi olduk ve olmaya devam devam ediyoruz. Mersin’in gerek istihdam, gerekse iş gücü yönüyle bu tarz yatırımlara ihtiyacı var. Yatırımın MTOSB’den bağımsız olması halinde bile bizler MTOSB yönetimi olarak bu yatırımın Mersin’e kazandırılması için elimizden gelen desteği vermeye hazırız” dedi.

Elektrikli otomobil üretimi için aday ülke arayan Volkswagen’in gerek iklimsel gerekse stratejik olarak Mersin’i seçmesi gerektiğini savunan Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, bunu sağlamak amacıyla Mersin olarak lobi oluşturulması gerektiğini söyledi. Söz konusu yatırımın başta istihdam ve ekonomik açıdan büyük katkılar sunacağını savunan Tarhan, “Yatırımın en büyük katkısı darboğaza girmiş ekonomimiz için moral olacaktır” dedi.

Tarhan, VW CEO’su Herbert Diess’e de şöyle seslendi: “Mersin yatırım konusunda cazip bir bölge. Üretim kapasitemiz çok iyi. Ayrıca, Türkiye'nin Akdeniz'deki en büyük limanı olan Mersin Limanı, Türkiye'nin en büyük, Avrupa'nın da 10 büyük limanı arasında. Tedarik sanayimiz güçlü ve dinamik. Deneyimli iş gücümüz, modern üretim sistemimiz var. Yatırımın Mersin’e gelmesi Volkswagen için de önemli fırsat."

'Volkswagen’in yatırımı için İzmir’in altyapısı uygun'

İzmir ekonomisinde söz sahibi oda ve derneklerin başkanlarının oluştuğu İzmir Başkanlar Kurulu’nun Temmuz ayı toplantısında Volkswagen’in yapmayı düşündüğü yeni yatırım için otomotiv altyapısıyla Ege Bölgesi’nin çok uygun olduğu dile getirildi.Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nin (ESİAD) ev sahipliğinde, Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı (EGEV) sekretaryasında Radisson Blu Otel’de gerçekleştirilen toplantıda son dönemde Türkiye’ye yatırım planı olan Volkswagen, kasım ayında düzenlenecek olan Ege Ekonomik Forum ve Çin ile Türkiye arasındaki ticari ilişkiler ele alındı.

Volkswagen grubunun Türkiye’de ve Ege Bölgesi’nde yatırım yapması için uzun zamandır çalışma yaptıklarını söyleyen EGEV Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Susam, “Volkswagen, Bulgaristan ve Türkiye arasında henüz karar vermedi. Bu yatırım uzun süredir Türkiye’nin gündeminde yer alıyor. Biz İzmir Başkanlar Kurulu olarak konuyu başından beri takip ediyoruz. Öncelikle yatırımın Türkiye’de yapılması sağlanmalı. Ege Bölgesi otomotiv altyapısıyla bu yatırım için çok uygun. Meslek kuruluşlarımız ve odalarımız tarafından zaten uzun zamandır bu konu takip ediliyor. Bu yatırımın bölgemizde yapılması için Başkanlar Kurulu olarak üzerimizi düşen görevi yerine getiriyoruz. Bu konuda ESİAD önderliğinde bir ekip Alman Konsolosu ile de temaslarını sürdürüyor” dedi Toplantıda Ege Ekonomik Forum’un üçüncüsünü kasım ayında gerçekleştireceklerini belirten Susam, “Bu konuda hazırlıklarımız sürüyor. Dünya ekonomisinde önemli bir yeri olan Çin ile de ticaretin attırılması için Forumun bünyesinde oturumlar gerçekleştireceğiz. Özellikle e-ticaretin geliştirilmesi için adımlar atacağız” dedi.

Yatırım Kocaeli'ye yapılsın

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Alman otomotiv üreticisi Volkswagen’in fabrika yatırımının Kocaeli’nde olmasını istediklerini belirterek, ancak bu gerçekleşemese de böylesine büyük bir yatırımın Türkiye’de yapılmasından dolayı mutluluk duyacaklarını söyledi. Zeytinoğlu, "Sözkonusu yeni yatırım hangi şehirde yapılırsa yapılsın, ilimiz de güçlü otomotiv yan sanayisi ile bu yatırıma katkı sağlayacaktır. Önümüzdeki süreçte de Türkiye’de uygun yatırım ikliminin sağlanarak, ülkemizi tercih eden doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının artmasını bekliyor, istihdam ve ekonomimize canlılık katmasını umuyorum” dedi.


Bu haber 1,225 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,904 µs