En Sıcak Konular

Türkiye’nin kirazı Çin pazarına girdi

5 Temmuz 2019 08:10 tsi
Türkiye’nin kirazı Çin pazarına girdi Türkiye’den Çin’e 25 tonluk ilk kiraz sevkiyatı önceki gün gerçekleştirildi.

Türkiye’nin kirazı Çin pazarına girdi

DÜNYA 

Türkiye’den Çin’e 25 tonluk ilk kiraz sevkiyatı önceki gün gerçekleştirildi. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Guangzhou ve Şangay’a ilk ihracatın gerçekleştirildiğini dile getirerek, “Pergelleri genişletme zamanı” dedi.

Son üç yılda kiraz ithalatını üç kat artırarak 298 milyon dolardan 794 milyon dolara çıkaran Çin, Türkiye’den kiraz satın almaya başladı. 25 tonluk ilk teslimat önceki gün Guangzhou (Guanco) ve Şangay’a gerçekleştirildi.

Çin’de EXPO Pekin 2019 için düzenlenen Türkiye Bahçesi’nde sorularımızı yanıtlayan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Çin ile ticaret hacmimizde onların lehine bir asimetri var. Ancak bunun giderilmesi için her iki taraf da firmalara hükümetlerinin desteğini vermeye hazır. Önceki gün ilk defa Çin’e Türkiye’den 25 ton kiraz geldi. 20 ton Guangzhou’ya 5 ton da Şangay’a geldi. İnşallah bunun arkası gelecek” şeklinde konuştu.

Çin’in sadece süt ürünleri, balık ürünleri deniz ürünleri ve kanatlı et ithalatının 18 milyar dolar olduğunun bilgisini veren Bakan Pekcan, “Burası çok ciddi bir pazar. Biz de ihracat pazarlarını çeşitlendirmek zorundayız” şeklinde konuştu. Son yaşanan sıkıntıya dikkat çeken Pekcan, adeta ‘yumurtaları ayrı sepete koymak’ benzetmesinin önemini vurgular nitelikteki Irak pazarı sıkıntısına işaret ederek, “Bizim şu anda üreticilerimiz yumurtalarının yüzde 78’ini, tavuklarının da yüzde 57’sini Irak’a satıyor. Bu iki üründe Irak pazarı 625 milyon doları geçen bir ihracat rakamına erişiyor. Bir tek pazara odaklanmışız. O pazarda sıkıntı olduğu anda sektör krize giriyor. Çeşitlendirmeye gitmekten başka çaremiz yok. Bir günde yapamayız ama pergeli genişletmeliyiz” dedi. Pekcan, yumurta ile birlikte diğer ürünlerde de Irak ile yaşanan sorunu çözmek için devrede olduklarını kaydetti.

İlk üçte Almanya Rusya ve Norveç var

Türkiye, 2018 yılında 76 bin ton karşılığı 161 milyon dolarlık kiraz ihracatı gerçekleştirdi. 52 ülke Türkiye’den kiraz alıyor. Kiraz ihracatında 85 milyon dolarla Almanya zirvede. İkinci sırada 31.5 milyon dolar ile Rusya, üçüncü sırada 8.5 milyon dolarlık ihracatla Norveç var. Kirazda Danimarka, İngiltere, Singapur gibi pazarlarda önemli. Çin, Türkiye’den kiraz alımı yapmak üzere son bir yıldır çeşitli temaslarda bulunmuş durumda. Çin’in Bitki Giriş-Çıkış Denetim Bürosu uzmanları Çanakkale, Manisa, Afyon, Isparta, Denizli ve Antalya şehirlerinde üretim ve paketleme denetimi gerçekleştirmişti. Çin, özellikle sofralarda servet göstergesi haline gelen kirazı Şili’den ihraç ediyor.

Yumurta için WhatsApp hattı!

Bakan Pekcan, son zamanlarda Irak’a yumurta ihracatında yaşanan sıkıntılarla ilgili açıklamalarda bulundu. “Bizim yumurtamız İran üzerinden Irak’a ulaşıyor. Ancak sağlıklı koşulları kaybediyor” diyen Pekcan, “Buna karşı olduğumuzu söyledim. Iraklı mevkidaşımla WhatsApp’tan görüşüyoruz. Makarna ve dondurma konularını ele aldık. Geçici önlem dediler. Parlamento’dan konunun geçmesini bekleyeceğiz” dedi.ABD ve yaptırımlar konusunda da Pekcan, son Washington ziyaretinden bu yana heyetlerin 4 kez toplandığını ve ABD-Türkiye ticaretini geliştirmek için çalıştıklarını söyledi.

SKYLİFE’IN ÇİNCE-TÜRKÇE 3. SAYISI ÇIKTI

İstanbul Havalimanı’nın dünyanın en büyük havalimanı olduğunun altını çizen Türkiye Cumhuriyeti Pekin Büyükelçisi Abdulkadir Emin Önen, Irak asıllı İngiliz mimar Zaha Hadid’in ölmeden önce yaptığı tasarımla inşa edilen Pekin’in yeni havalimanı Daxing’in açıldığında iki ülke arasında uçuşların artacağına işaret ederek, “Bu aynı zamanda turizmimizi de büyütecek. 400 bin olan mevcut Çinli turist sayımızı 1 milyona çıkarmak istiyoruz. Biz de güzel içeriğiyle göz dolduran Skylife dergisinin Türkçeİngilizce versiyonunun Çinlilere ulaşmadığını Türk Havayolları üst düzey yöneticilerine ilettik. Türkçe Çince bir yayın talep ettik. Şu anda Türkçe-Çince versiyonun üçüncü sayısı çıktı. Önemli bir ivme yakalamamıza katkısı büyük olacak” dedi.


Bu haber 989 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,048 µs