En Sıcak Konular

OECD, kuyum sektörü için Türkiye'ye geliyor!

5 Temmuz 2019 08:11 tsi
OECD, kuyum sektörü için Türkiye'ye geliyor! JTR Başkanı Mustafa Kamar, önümüzdeki hafta Salı günü OECD’nin Türkiye’deki para hareketleri ve kuyum hareketlerinin sisteme uygunluğunun doğru olup olmadığıyla ilgili istişareye geleceğini ifade etti.

OECD, kuyum sektörü için Türkiye'ye geliyor!

DÜNYA 

JTR Başkanı Mustafa Kamar, önümüzdeki hafta Salı günü OECD’nin Türkiye’deki para hareketleri ve kuyum hareketlerinin sisteme uygunluğunun doğru olup olmadığıyla ilgili istişareye geleceğini ifade etti.

Bir süredir yolcu beraberinde 3 kilo hurda kuyum getirilmesi konusunda çalışmalar yaptıklarını kaydeden Mücevher İhracatçıları Birliği (Jewellery Turkey-JTR) Başkanı Mustafa Kamar, önümüzdeki hafta Salı günü OECD’nin Türkiye’deki para hareketleri ve kuyum hareketlerinin sisteme uygunluğunun doğru olup olmadığıyla ilgili istişareye geleceğini ifade etti. Kamar, “Biz yolcu beraberinde külçe altına değil, kuyum hurdasına kapının açılmasını istiyoruz. 2-3 kilo hurdayı getirsin, beyan etsin, sonra işlenmişini alıp götürsün. Bu kara para olayına girmez” dedi

Son 8 aydır yolcunun beraberinde 3 KG altın getirebilmesi konusunda çalışmalar yaptıklarını kaydeden Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Kamar, “Bizim yaptığımız bu ticaretin tamamen kuyum hurdasından küpeden kolyeden oluşan altın ticareti olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Şu anda Hükümet bazında da, bürokrasi bazında da herkesin kafası yatıyor. En son görüştüğümüz birim MASAK…” Kamar, bu taleplerini şöyle açıkladı: “Külçe altına değil, kuyum hurdasına kapının açılmasını istiyoruz." Bu konuyu anlatırken bürokraside yolcu beraberinde 3 KG altını getirince herhangi bir şekilde OECD kriterleri veya kara para aklama gibi konuların içine girer mi girmez mi konusunda endişelerin olduğunu ifade ederek, bu konunun OECD’ye anlatılabilceğini vurguladı. Kamar, en son geldikleri noktada önümüzdeki hafta Salı günü OECD’nin Türkiye’de çok büyük bir toplantısı olacağını, OECD’nin Türkiye’deki para hareketleri ve kuyum hareketlerinin sisteme uygunluğunun doğru olup olmadığıyla ilgili istişareye geldiğini ifade etti.

Yıllık 4-5 milyar dolarlık altın girişi olur

Talepleri gerçekleşirse iç piyasa dinamiklerinde de hareketlenme olacağını kaydeden Kamar, “Sadece başlangıçta en az yıllık 4-5 milyar dolarlık altın girişi olacağını hesaplıyoruz. Başlangıçta bu denli hacim yaratacak.Bu Türkiye’nin yurtdışından 4-5 milyar dolarlık altın almasını da bitirecek. Cari açığa da çok önemli faydası olacak” diye konuştu.

Kamar, bu yılın ilk 6 ayında Türk mücevher ihracatının 1 milyar 600 milyon dolara ulaştığını söyleyerek, “1 yılda ihracat 3 milyar 250 milyon dolardan, 4 milyar 400 milyon dolara yükseldi. Türkiye’deki ihracat artışı yüzde 4,8 olurken, yüzde 35 artışla en yüksek performansı gösteren sektörüz” dedi. Kamar, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından verilen, gümrüksüz dolaşım belgesi ATA Karnesi’nde, teminat mektubu oranları konusunda çalışılması gerektiğini belirterek, şunları anlattı: “Mücevherciler yanında taşıdığı, değeri ortalama 400 bin dolar ila 1 milyon dolar arasında örnek setlerle fuarlara katılır ve pazarlamasını yapar. Bu örnek setle yurtdışında dolaşabilmesi için ülkeler arası gümrüksüz dolaşım belgesi olan ATA Karnesi’ne ihtiyaç var. Türkiye’de gümrüksüz dolaşım belgesini TOBB veriyor. TOBB, bu dolaşım belgesini verirken firmalardan oluşabilecek vergi yükümlülükleri için teminat mektubu alır. Bu teminat mektubu oranı yüzde 30 ila 50 arasında. TOBB genelde yüzde 50’ye varan teminat mektubu alır. Mesela 2018'de biz 700 tane ATA Karnesi almışız ve 35 milyon dolar teminat mektubu vermişiz. Bu yalnızca İstanbul… TOBB ile konuşmalarımız oldu. Baktılar ki biz hakikaten çanta ile dünyanın her yerine gidiyoruz. Bizim sektörle ilgili sorumluluk almayı kabul ettiler. Daha rahat dolaşmamızı sağlayacak ortam hazırlanacak. Büyük ihtimalle teminat mektubu oranlarında sorumluluk alacaklar. ”

ABD’nin, Türkiye’yi, ticarette vergi avantajı sağlayan Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi kapsamındaki ülkeler listesinden çıkarmasının sektöre olumsuz etkileri olduğunu hatırlatan Kamar, “Biz şimdi, konulan bu yüzde 5.7'lik vergiyi nasıl aşabiliriz diye çalışıyoruz” dedi.


Bu haber 1,113 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,794 µs