En Sıcak Konular

Dolar/TL 5.70 seviyesinin üzerinde hareket ediyor

10 Temmuz 2019 09:14 tsi
Dolar/TL 5.70 seviyesinin üzerinde hareket ediyor Fed Başkanı Powell bugün merkez bankasının çalışmaları hakkında ABD Kongresi'ne bilgi verecek.

Dolar/TL 5.70 seviyesinin üzerinde hareket ediyor

DÜNYA 

Fed Başkanı Powell bugün merkez bankasının çalışmaları hakkında ABD Kongresi'ne bilgi verecek. Yatırımcılar enflasyonun dünya çapında zayıf seyretmesi nedeniyle Powell'ın gevşek para politikası yanlısı açıklamalarda bulunacağını tahmin ediyorlar.

Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya'nın görevden alınmasının ardından TL varlıklarda gözlenen değer kaybının dün terse dönmesinin ardından dolar/TL bu sabah 5.73 civarında hareket ediyor.

Faiz indirim konusunda "gerekeni" yapmaması nedeniyle Çetinkaya'nın görevden alınmasının ardından TCMB'nin bağımsızlığı ve yeni başkanın agresif faiz indirimleri yapabileceği endişeleriyle hafta başında gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışan TL dün pozitif bir seyir izlemişti.

Ancak bankacılar hem TCMB hem de S-400 tarafında risklerin halen devam ettiğine dikkat çekiyor. Bu çerçevede yeni başkan Murat Uysal'ın önümüzdeki günlerde düzenlemesi beklenen toplantıda para politikasına yönelik vereceği mesajlar yakından izleniyor. 25 Temmuz'da sınırlı yapılması beklenen faiz indiriminin beklenenden daha agresif olup olmayacağı piyasalarda yön belirleyici olacak.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, gazetelerde yer alan açıklamalarına göre TCMB başkanının bundan önceki kararları nedeniyle "ağır bedeller" ödediklerini, merkez bankasının tamamen revize edemezler ise ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalacaklarını söyledi.

Gedik Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdür Yardımcısı Beste Naz Süllü, Hazine'nin dünkü 2 yıllık gösterge tahvil ihalesinde faizin bir önceki ihaleye göre 350 baz puan düşüş gösterdiğini söyleyerek, "Çetinkaya değişene kadar TCMB'den Temmuz'da 100-150 baz puan indirim bekliyorduk, ihale faizindeki düşüş de bir gösterge niteliğinde dolayısıyla konsensüs bundan sonra 300 baz puana yaklaşacaktır" dedi.

Süllü, piyasanın TCMB'den yıl sonuna kadar sert faiz indirimi beklediğini ve bunu fiyatlara da yansıttığını belirterek, kurda sert hareketlerin yavaşladığını söyledi. Dolar/TL’de aşağıda 5.58 seviyesinin önemli olduğunu söyleyen Süllü, "Bu seviyeye kadarki hareketi teknik analizle açıklayabiliriz ancak daha fazla düşüş hanehalkının döviz bozma isteğine bağlı. Fakat hanehalkının düşüşleri alım yönünde değerlendirdiğini görüyoruz dolayısıyla 5.58 seviyesinin 
kırılması çok kolay değil" dedi.

Dolar/TL'nin TL varlıklardaki performansı tam anlamıyla yansıtmadığını, kur ve borsa arasında uyuşmazlık olduğunu söyleyen Süllü, "Özellikle zorunlu karşılıklarla ilgili torba yasa ile getirilmesi planlanan değişiklik bankacılık sektöründeki maliyetleri etkileyeceği için bankacılık endeksinde bir miktar satıcılı seyrin devamını bekleyebiliriz" dedi.

Yurtdışı piyasalarda ise Asya borsaları bugün karışık seyir izlerken ABD Hazine tahvil getirilerindeki yükseliş doların değer kazanmasını sağladı. Yatırımcılar ise Fed'in bu ay faiz indirip indirmeyeceği hakkında ipucu verecek olan Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamalarını bekliyor.

Fed Başkanı Powell bugün merkez bankasının çalışmaları hakkında ABD Kongresi'ne bilgi verecek. Yatırımcılar enflasyonun dünya çapında zayıf seyretmesi nedeniyle Powell'ın gevşek para politikası yanlısı açıklamalarda bulunacağını tahmin ediyorlar. Powell'ın Kongre'ye açıklamalarından dört saat sonra ise Fed son faiz toplantısının tutanaklarını yayımlayacak.


Bu haber 933 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,736 µs