En Sıcak Konular

Otomotivin iki devinden yaz stratejisi

11 Temmuz 2019 08:38 tsi
Otomotivin iki devinden yaz stratejisi Renault, yeni Clio ihracatı için üretimde gaza bastı. TOFAŞ ise ağustos sonrası istihdamı tekrar artıracak.

Otomotivin iki devinden yaz stratejisi

DÜNYA 

Renault, yeni Clio ihracatı için üretimde gaza bastı. TOFAŞ ise ağustos sonrası istihdamı tekrar artıracak.

Otomotiv sektörü ağustos ayında Kurban Bayramı’nı da dahil ederek üç haftalık dinlenmeye çekiliyor. Oyak Renault 4-26 Ağustos, Tofaş 3-26 Ağustos tarihlerinde üretime ara verecek. Tatil öncesi Renault, hedeflenen Clio 5 üretim adetlerini tutturmak için gaza bastı. Yılbaşı itibariyle Oyak Renault yeni projeye endeksli olarak yaklaşık 800 sözleşmeli personel alımı yaparken; Tofaş ise bugünkü üretimini, teşvikli çıkışla eksilttiği kadro ve üçlü vardiyadan ikili vardiyaya düşerek sürdürüyor. İki otomotiv devi, 1 Eylül itibariyle yeni toplu iş sözleşmesi için masaya oturacak. Oyak Renault’da yeni model için üretimin tam kapasite devamı öngörülürken, Tofaş’ta sözleşmenin imzalanmasının ardından yeni işe alımlar bekleniyor.

Bugün Clio 4 ve Megan modellerinin seri üretimini sürdüren Bursalı Oyak Renault’da yaz sezonunda Clio 5 yoğunluğu sürüyor. Tatil molası öncesinde Clio 5 modelinin üretimi için gaza basan Oyak Renault, yeni projenin üretimini yaklaşık 6 aydır 800 civarı ek istihdamla sürdürüyor. Hali hazırda Oyak Renault’da 6 bin 100 mavi yaka, bin 500 beyaz yaka istihdam ediliyor. Oyak Renault’da kadın mavi yaka çalışan sayısı ise 140 civarında.

Ekim ayı gibi Türkiye’de satış onayının verilmesi öngörülen Clio 5 projesinde çalışma hızını artıran Oyak Renault, gerek Türkiye’deki gerek dünyadaki ekonomik dalgalanmadan etkilenmedi. Üretiminin %80’ini yurtdışına satan şirket, bugün yaşadığı daralmayı yüzde 20’lik dilimi oluşturan iç piyasada yaşıyor.

“Biz sadece %20’nin krizini yaşıyoruz” diyen Türk Metal Sendikası Emek Şube Başkanı Nizamettin Bilik, “Globalde bir kriz olmadığı için bugün iyi durumdayız. Son bir aydır yeni projeye endeksli mesailer arttı. Yaklaşık 750- 800 kişi yeni işbaşı yaptı. Bunlar 11, 5.5 ve 2.5 aylık olmak üzere sözleşmeli eleman alımı şeklinde oldu. Bu sözleşmeler eylül ve ekim aylarında bitecek” dedi. Oyak Renault’un son 3 yıldır ekonomik kriz veya üretim adeti düşüşlerinde dahi eleman çıkarımına gitmediğini vurgulayan Bilik, Clio 5’e bağlı yeni eleman alımlarının da olabileceğini sözlerine ekledi.

Toplu sözleşme eylülde

Oyak Renault’un 2017 yılında yapılan toplu iş sözleşmesi kapsamında %24.6’lık zam aldıklarını belirten Nizamettin Bilik, “Bu zamana kadar sözleşmede imzalanmış en büyük orandı. 6 aylık enflasyonun yüzde 3 çıktığı Türkiye’de aldığımız bu zam bizi rahatlattı. Bu sözleşmedeki zamlar kıdeme dayalı yapıldı. Eski çalışan ile yeni çalışan arasındaki maaş makası daraldı. Altı aylık periyotlarda enflasyon artışına oranla bu sözleşmeyi kapsayan iki yıllık dönemde toplam yüzde 60 seviyesinde zam aldık. Bu da işçimizi çok rahatlattı” dedi.

Yeni toplu iş sözleşmesi içinde eylül ayında masaya oturacaklarını belirten Nizamettin Bilik, “1 Eylül itibariyle geçerli olacak bu sözleşmeyle mağduriyetlerin giderileceğine inanıyorum. Bugün Türkiye’de ekonomik olarak şartlar zorlaşıyor. İşçinin refah düzeyini düşünmemiz lazım” değerlendirmesini yaptı. Bilik, Türk Metal Sendikası olarak iki yıldır 200 bin kişiden oluşan üye portföylerine anketler yaptıklarını ve şirketlere zam taleplerini bu doğrultuda sunduklarını sözlerine ekledi.

TOFAŞ Türk Otomobil Fabrikası AŞ’de ise, nisan ayında aldığı teşvikli çıkış kararı kapsamında, 150’si emekliliği gelmiş olmak üzere toplamda 780 kişi işten ayrıldı. 29 Nisan’da alınan kararla da üçlü vardiya sisteminden ikili vardiya üretim sistemine geçiş yapılan Tofaş’ta günlük bin 50 araç üretim yapılırken, vardiyalar düşmesine rağmen adetler bin 236’ya ulaştı. Bugün itibariyle yaklaşık 8 bin kişinin istihdam edildiğini kaydeden Türk Metal Sendikası TOFAŞ Şubesi Başkanı Ömür Bayram, istihdamın 330’u kadın olmak üzere toplam 5 bin 483’ü mavi yaka, yaklaşık 2 bin 500’ü de beyaz yakadan oluştuğunu söyledi. Bayram, bugün hatlarda Doblo ve Egea’nın üçlü serisinin üretildiğini belirterek, sözlerin şöyle sürdürdü: “Bakım molası nedeniyle fabrikamızda üretim bu yıl 3 Ağustos-26 Ağustos tarihlerinde duracak. Öte yandan, 1 Eylül’de geçerli olmak üzere eylül ayında toplu iş sözleşmesi için masaya oturacağız. 2017 yılında kıdeme göre artmak suretiyle yüzde 26.9 oranında zam almıştık. Son iki yılda alınan zamlar toplamda yüzde 60 seviyesine geldi. Bu yıl da yine işçimizin talepleri alınarak, onların mağdur olmayacağı şekilde anlaşma yapmayı arzu ediyoruz.”

Oyak Renault, planlı bakım çalışmalarını yapacak

Oyak Renault Genel Müdürü Antoine Aoun’da şirket olarak 2018 yılında gerçekleştirdikleri yüksek üretim ve ihracat performansıyla sektördeki lider konumlarını koruduklarını belirterek, şu değerlendirmede bulundu: “Geçtiğimiz yıl Türkiye’de üretilen 1 milyon 26 bin 461 adet otomobilin yüzde 32’sini tek başımıza gerçekleştirdik. 2018 yılında üretilen otomobillerin yaklaşık yüzde 80’ini 70’e yakın ülkeye ihraç ettik. Küresel otomotiv sanayiinin yüksek rekabet ortamında Oyak Renault olarak güçlü konumumuzu korumak ve daha ileriye taşımak için yatırımlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. 2018’de gerçekleştirdiğimiz yeni yatırımlar sonucu yeni Clio’nun üretimine bu yıl itibariyle Bursa’da başladık. Her yıl olduğu gibi bu yıl da planlı bakım çalışmalarımızı gerçekleştirmek için ağustos ayında üretime ara veriyoruz. Bakım çalışmaları sonrasında da fabrikamızdaki üretim, planlamamıza uygun bir şekilde yüksek kapasitede devam edecektir.”


Bu haber 1,294 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,883 µs