En Sıcak Konular

Avustralya’dan Türk iş dünyasına davet

11 Temmuz 2019 08:39 tsi
Avustralya’dan Türk iş dünyasına davet Austrade CEO’su Dr. Stephanie Fahey, Avustralya ve Türkiye ekonomisinin birbirini tamamlayıcı niteliklere sahip olduğunu anlatarak “Güçlü yönleri üzerine bir gelecek inşa edebiliriz” dedi.

Avustralya’dan Türk iş dünyasına davet

DÜNYA 

Austrade CEO’su Dr. Stephanie Fahey, Avustralya ve Türkiye ekonomisinin birbirini tamamlayıcı niteliklere sahip olduğunu anlatarak “Güçlü yönleri üzerine bir gelecek inşa edebiliriz” dedi.

“Türkiye ve Avustralya birbirini tamamlayıcı ekonomiler” diyen Austrade CEO’su Dr. Stephanie Fahey, başta imalat sanayi şirketlerine olmak üzere Türk Avustralyalı şirketlerin birlikte farklı coğrafyalarda yeni işbirlikleri yapabileceğine inanıyor.

Geçen hafta Türk iş dünyası temsilcileri ile bir araya gelen Avustralya Hükümeti Ticaret ve Yatırım Ajansı Austrade CEO’su Dr. Stephanie Fahey ile iki ülke ticaretinin potansiyeli üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik. Stephanie Fahey’in CEO’luğunu yaptığı Austrade, Avustralya iş dünyasını ihracat yapmaya teşvik etmek ve verimli yatırımları ülkeye çekmek için çalışıyor. Avustralya’nın her zaman bir ticaret ülkesi olduğunu ve ekonomisini ihracat üzerine kurduğunu anlatan Fahey, Avustralya ve Türkiye’nin geçmişe dayanan tarihi bağlarını ticaret köprüsü ile kuvvetlendireceğini düşünüyor. Fahey, “Biz iki ülkenin birbirini tamamlayıcı özellikleri olduğunu düşünüyoruz” vurgusunu yaparak “Türkiye’de Avustralya’da G20 üyesi. Her iki ülkede ekonomik anlamda gelişmiş olsa da ticaret ilişkilerimiz küçük. Toplam ticaret hacmi 2 milyar dolar, yatırım 2.3 milyar dolar düzeyinde. Bu rakamların daha fazla olması lazım. Dolayısıyla ileriye taşınabilecek potansiyel var. Avustralya’nın madencilik ve tarım gibi geleneksel sektörleri ve bu sektörlerde çok güçlü yönleri var” dedi.

İki ülke iş dünyası fırsatları bilmeli

Fahey, Avustralya’nın eğitim, turizm gibi hizmetler sektöründe kaslarını geliştirdiğini anlatırken şöyle devam etti: “Her iki ülkenin de diğer tarafta tanınırlığının az olduğunu düşünüyoruz. İlk önce Türkiye’deki iş çevresi Avustralya’daki fırsatları bilmeli ve aynı şekilde Avustralya’daki iş çevresi de Türkiye’deki fırsatları bilmeli. Dolayısıyla ilk amacımız bu tanınırlığı artırmak. Bunu da her iki ülkede yapmak. Onun için Türk iş dünyasının önde gelen iş insanları ve dernekleri, kurumlarıyla görüşmeler yaptık” diye konuştu.

Maden ve iş güvenliği uzmanı

Avustralya’nın geleneksel ihracat ürünleri, demir cevheri, kömür, LNG ve altın. Altın aynı zamanda, Türkiye’nin Avustralya’dan aldığı en önemli ihracat kalemlerinden biri. Austrade CEO’su Fahey, madencilik, enerji, tarım ve canlı hayvan alanında yatırım ve işbirliği fırsatları olduğunu anlattığı söyleşide “Biz sadece ürün satmıyoruz, ürünü destekleyen hizmetleri de vermek istiyoruz. Mesela madencilik konusunda temaslarımız sırasında bir şirketle görüştük. Avustralya’nın madencilik alanındaki teknolojisine ilgi duydular. Çünkü Avustralya’nın maden ve iş güvenliği konusunda bir uzmanlığı var. Sadece maden, cevher satmak değil, alınan ürünü hizmetiyle de en iyi şekilde desteklemek istiyoruz” bilgisini de paylaştı.

Tedarik zinciri oluşturulabilir

Fahey tam bu noktada Türk ve Avustralya iş dünyasında mevcut bir işbirliğini de yeni işbirliklerine örnek olarak gösterdi. Limak ve Avustralyalı entegre yazılım üreticisi Aconex’i hatırlatan Fahey, “Bir Türk inşaat firması ve bir Avusturalyalı yazılım firması nerede iş yaparlarsa yapsınlar birbirlerini destekliyorlar. Vurgulamak istediğim sadece mal satmak değil bununla birlikte bunu destekleyen hizmetleri de birlikte sunmak” dedi.

İki ülke şirketlerinin iş birliği yaparak sadece Türkiye ve Avustralya’da değil üçüncü ülkelerde işbirliği yapabileceğine değinen Stephanie Fahey şöyle devam etti: “Türkiye ve Avustralya birbirini tamamlayıcı ekonomiler. Türkiye’nin güçlü bir imalat sanayi var. Avustralya şu anda teknik ve hizmetler sektörüne kaymış durumda. Bu anlamda iki ülke ekonomisinin birbirini tamamlayıcı bir niteliği var. Üçüncü ülkelerde tedarik zincirleri oluşturabiliriz. Şu anda dünyada iş küresel tedarik zincirleri çerçevesinde gerçekleşiyor. Bunların tabii yenileri de yaratılıyor. İki ülkenin güçlü yönleri üzerine bir gelecek inşa edebiliriz. Türkiye ile sadece mal satmak üzerine değil Türkiye’nin güçlü yönlü üzerine bir ilişki kurmak istiyoruz. Çünkü Türkiye’de ürünlerin kalitesi iyi ve fiyatı doğru. Türkiye, Avrupa’ya açılan bir kapı ama aynı zamanda Orta Asya, Afrika için lojistik ve üretim hub’ı olarak da düşünülebilir.”

Kaliteli ürün makul fiyat

Avustralya’nın 28 yıldır resesyona girmeden kesintisiz bir büyüme sağladığına da işaret eden Fahey, ülkede “Avustralya’da Türk şirketler için fırsat var çünkü orada Türk ürünleri ‘iyi kaliteli bir ürünü, makul fiyatta sunuyor’ diye özetlenebilecek bir imaja sahip. Dolayısıyla daha fazla iş yapılabileceğini düşünüyoruz” dedi.


Bu haber 1,001 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,511 µs