En Sıcak Konular

Negatif faiz gelişen ülkelere yayılıyor!

12 Temmuz 2019 08:11 tsi
Negatif faiz gelişen ülkelere yayılıyor! Büyük ekonomilerinin tahvil getirisi negatif bölgede gerilemeye devam ederken Polonya, Macaristan ve Çekya gibi ülkelerin faizi de sıfırın altına indi.

Negatif faiz gelişen ülkelere yayılıyor!

DÜNYA 

Büyük ekonomilerinin tahvil getirisi negatif bölgede gerilemeye devam ederken Polonya, Macaristan ve Çekya gibi ülkelerin faizi de sıfırın altına indi.

Dünyanın önde gelen merkez bankalarının para politikalarının gevşemesinin tahvil piyasalarında yarattığı ralliye gelişmekte olan ülkeler de katıldı. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bu ay faizleri indirmesine kesin gözüyle bakılırken, Avrupa Merkez Bankası da (ECB) artan belirsizlik ortamında Euro Bölgesi ekonomisine daha fazla teşvik sağlamaya hazır olduğunu belirtiyor. Merkez bankalarının piyasalara daha fazla likidite enjekte etme mesajı tahvil faizlerini aşağı çekiyor. Avrupa’nın büyük ekonomilerinin tahvil getirisi negatif bölgede gerilemeye devam ederken, gelişmekte olan ülkeler de sıfırın altında faiz vermeye başladı. Avrupa’da Polonya, Macaristan ve Çekya’nın faizi sıfırın altına indi.

Bank of America Merrill Lynch verilerine göre dünyada negatif faizli tahvil büyüklüğü 13 trilyon dolara yaklaştı. Sıfırın altında faiz ile borçlanmanın ulaştığı büyüklük yatırımcının küresel ekonomi konusunda girdiği stresin bir göstergesi. Dünyada negatif getirili tahvil hacmi 2016’da İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmak için evet oyu vermesinden bu yana en yüksek seviyede bulunuyor. Avrupa’da yaklaşık 4.5 trilyon euro olan devlet tahvillerinin yarısından fazlası negatif getiri sunuyor. Diğer yandan Mayıs sonu itibarıyla Avrupa’da yatırım yapılabilir kredi notuna sahip şirketlerin tahvillerinin yüzde 20’si de negatif faiz getiriyor. Avrupa’da negatif faizli tahvilin toplam içindeki payına göre bakıldığında İsviçre, İsveç, Almanya, Finlandiya Hollanda ve Danimarka üst sırada yer alıyor. Bu ülkelerde negatif faizin toplam içinde payı yüzde 96 ila yüzde 78 aralığında. Avusturya, Fransa, Japonya, Belçika, İrlanda ve İspanya’da ise toplam içindeki pay yüzde 78-57 arasında değişiyor. İngiltere’de bu oran yüzde 22 iken, İtalya’da yüzde 15’e yakın.

Avrupa’da gelişmiş ülkelerin yanında gelişmekte olan ülkelerde negatif bölgeye kayıyor. Kısa vadeli Macar tahvili ve Çekya’nın euro cinsinden tahvilleri sıfıra yakın seviyelerde dolaşıyor. Polonya’nın 10 yıllık kağıtlarının faizi de sıfırın sadece birkaç puan puan üzerinde. Avrupa’da negatif faiz veren ülkelere Slovakya, Slovenya ve Portekiz de katılmış durumda.

Powell enflasyon yaratmak için faiz indirimi istiyor

Fed Başkanı Jerome Powell’ın bu yıl ilk kez faiz indirimi olasılığını gündeme getirdiği Fed’in 18-19 Haziran tarihlerindeki toplantının tutanaklarına göre, çok sayıda politika yapıcı ABD ticaret savaşının “etkilerini hafifletmek” ve yıllık yüzde 2 hedefine ulaşamayan enflasyonu yükseltmek için faizlerin düşürülmesi gerektiğini belirtiyor.

Draghi daha fazla teşvik için hazır

ECB Yönetim Kurulu, 5-6 Haziran toplantısında herhangi bir faiz artışını en az bir yıl süreyle ertelemiş ve ECB Başkanı Mario Draghi önümüzdeki haftalarda daha fazla teşviğe kapı aralamıştı. Haziran tutanaklarında “Para politikası duruşunun daha fazla gevşemeye hazır olması gerektiği konusunda uzlaşıldı. Tedbirler yeni varlık alımları ve faiz indirimlerine ilişkin yeni değişiklikleri kapsıyor” denildi.


Bu haber 1,013 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,124 µs