En Sıcak Konular

Orhangazi’nin devleri Islah OSB olmak için harekete geçti

12 Temmuz 2019 08:12 tsi
Orhangazi’nin devleri Islah OSB olmak için harekete geçti Orhangazi’de üretim yapan Oyak, Aka, Ormo Yün, Bamesa Çelik, Döktaş Dökümcülük, Yenisan ve Burak Barış Akın’a ait tesisler olmak üzere 7 firma bölgenin Islah OSB statüsüne kavuşması için harekete geçti.

Orhangazi’nin devleri Islah OSB olmak için harekete geçti

DÜNYA 

Orhangazi’de üretim yapan Oyak, Aka, Ormo Yün, Bamesa Çelik, Döktaş Dökümcülük, Yenisan ve Burak Barış Akın’a ait tesisler olmak üzere 7 firma bölgenin Islah OSB statüsüne kavuşması için harekete geçti.

Bursa’nın Orhangazi ilçesindeki sanayi yapılanması 1970’li yıllara dayanıyor. İlçe merkezi ile İznik Gölü arasında yer alan bölgede birbiri ardına kurularak zamanla doğal bir sanayi bölgesi görünümünü alan 124 hektarlık alanda bugün Türkiye ekonomisine katkı sağlayan Oyak, Bamesa, Döktaş Dökümcülük, Ormo Yün, Aka Otomotiv gibi pek çok büyük firma yer alıyor. Orhangazi ilçesinin istihdam ve katma değerini sırtlayan bölgedeki tesisler artık yasal sınırlarla belirlenmiş, mevzuat ile tanımlı bir bölgede üretim yapmak istiyor. Bu hedefle Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) önderliğinde yola çıkan 7 firma, bölgenin Islah OSB statüsüne alınması için başvuruda bulundu. Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erol Hatırlı, küresel rekabette rakipleriyle mücadele eden bölge firmalarının rekabetçiliğini sürdürebilmesi için OSB yapılanmasının gerekli olduğunu söyledi.

Rekabetçiliği artırmak için birlikte hareket edecekler

Hatırlı, “Sanayi işletmelerinin birbirleriyle işbirliği ve uyum içinde üretim yapmaları, verimlilik, karlılığının sağlanması, ulaştırma, elektrik, su, kanalizasyon ve sosyal tesisler gibi ortak altyapı hizmetleri ile ortak arıtma tesislerinin kurularak sağlıklı, ucuz, güvenilir bir altyapı oluşturmak, OSB’lere tanınan teşvik ve imkânlardan faydalanmak bölge sanayicilerinin rekabetçiliğini artıracaktır” dedi. Hatırlı, ayrıca mevcut tesislerin daha da güçlenerek yeni yatırım yapmalarına olanak sağlanacağını da vurguladı. Bu çerçevede Islah OSB sürecinin başlatıldığını belirten Erol Hatırlı, 124 hektarlık alanda 12 adedi yapılaşmış olmak üzere toplam 35 parsel bulunduğunu ifade etti. Hatırlı, bölgede yer alan fabrikaların yapmayı planladıkları yatırımların yanı sıra Albayrak Holding bünyesindeki Varaka Kağıt Sanayi A.Ş. gibi bazı firmaların da bölgede yatırıma sıcak baktığını ifade etti.

Bölgede kimler var?

Otomotiv sanayine vasıflı çelik üretmek için Koç Grubu tarafından 1973 yılında kurulan Componenta Dökümcülük, o tarihten bu yana Orhangazi’de üretim yapıyor. 2018 yılında Güriş Holding tarafından satın alınan ve yoluna Döktaş olarak devam eden firma Orhangazi’de 2 bin 260 kişiye istihdam sağlıyor. Döktaş’ın 2018 satış cirosu 1.1 milyar TL. Bölgenin bir diğer önemli tesisi de 1976'dan bu yana bölgede üretim yapan Ormo Yün. Ormo, entegre üretim tesislerinde el örgü ipliği üretiminin yanı sıra, elyaf tarama ve boyama işlemleri de yaparken yaklaşık bin 500 kişi istihdam ediyor. Türkiye pazarında tanınan Nako İplikleri de Ormo’nun bir markası. İspanyol Bamesa Grup bünyesindeki Bamesa Çelik de 2000 yılından bu yana bölgede otomotiv, beyaz eşya, madenî mobilya gibi pek çok sektöre hizmet veriyor. Kalıp üretim, pres, kaynak, kataforez ve montaj proseslerini tek çatı altında toplayarak otomotiv sanayiine hizmet veren Aka Otomotiv de 1970’li yıllardan beri üretim yapan bölgenin önemli firmalarından. Türkiye’nin önde gelen basınçlı kap üreticilerinden Karbonsan da 2009 yılından bu yanan ilçede üretim yapıyor.

Asil Çelik de özel endüstri bölgesi oluyor

İlçedeki bir diğer önemli gelişme de Asil Çelik’in özel endüstri bölgesi ilan edilmesi. Kurulacak Asil Çelik Sanayi ve Ticaret AŞ Özel Endüstri Bölgesi’nde paslanmaz çelik ve kalıp çelik üretimi gerçekleştirilecek. Bugüne kadar 336 milyon dolar yatırım yapan firma, gelecek dönemde 155 milyon dolarlık yeni yatırım gerçekleştirecek. Böylece cari açıkta yıllık 162 milyon dolarlık düşüş olması ve 225 kişiye ilave istihdam sağlanması bekleniyor. Asil Çelik fabrikasının 5 yıl için de yeni bir yatırımı gerçekleştirmiş olması gerekiyor. Otomotiv, savunma ve makine imalat sanayileri başta olmak üzere sanayi sektörünün ihtiyacı olan vasıflı çelik üretimi yapan Asil Çelik, 550 bin ton/yıl sıvı çelik üretim kapasitesi ile Türkiye’de vasıflı çelik üreten tek kuruluş.


Bu haber 2,362 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,639 µs