En Sıcak Konular

Doğalgazda KDV yüzde 1’e düşsün

18 Temmuz 2019 09:01 tsi
Doğalgazda KDV yüzde 1’e düşsün Makine Mühendisleri Odası (MMO) Başkanı Yunus Yener, dar gelirli vatandaşa kömür yardımı yerine doğalgaz yardımı yapılmasını doğalgazda KDV’nin yüzde 18’den yüzde 1’e indirilmesini, elektrik yardımında kapsamın genişletilmesini önerdi.

Doğalgazda KDV yüzde 1’e düşsün

DÜNYA 

Makine Mühendisleri Odası (MMO) Başkanı Yunus Yener, dar gelirli vatandaşa kömür yardımı yerine doğalgaz yardımı yapılmasını doğalgazda KDV’nin yüzde 18’den yüzde 1’e indirilmesini, elektrik yardımında kapsamın genişletilmesini önerdi.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası, elektrik ve doğalgaz fiyat artışlarını irdeleyen 2019 Temmuz Ayı İtibarı ile Elektrik ve Doğalgaz Fiyatları, Tarife Uygulamaları, Maliyetleri Artıran Etkenler ve Yapılması Gerekenler Üzerine Oda Raporu başlıklı bir çalışma yaptı. MMO Başkanı Yunus Yener raporun sonuçlarına ilişkin bilgi verirken Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri öncesinde artırılmayan elektrik fiyatlarının, 2018 yılı içinde ocak, nisan, ağustos, eylül ve ekim aylarında arttırıldığını hatırlattı. Yener, yapılan bu zamlarla birlikte elektrik fiyatlarının 2017 yılı sonuna göre Temmuz 2019 itibariyle konutlarda yüzde 50, diğer tüketici gruplarında yaklaşık yüzde 100 arttığını söyledi.

Seçim öncesi indirim, seçim sonrası zam

Ocak 2019’da elektrik fiyatlarına zam yapılmayıp, konut abonelerine yüzde 10 indirim uygulanırken Temmuz 2019 itibariyle yüzde 15 artış yapılmasını seçimlere bağlayan Yunus Yener, “Temmuz ayı başında yapılan yüzde 15 zamla, son bir buçuk yıl içinde tüm tarife grupları için elektrik fiyatları yüzde 50–98.2 oranlarında arttı. 1 Temmuz zamlı tarifeleri ile birlikte; asgari yaşam standartlarında (4 kişilik) bir ailenin aylık 230 kWh olan elektrik enerjisi tüketimi haziran ayında 123.63 TL olan fatura tutarı, temmuz zamları ile birlikte 142.17 TL’ye yükseldi” dedi.

YEKDEM zam gerekçesi

Yerli kömür santrallarına alım garantisinin yanında yerli kömür, ithal kömür ve doğalgaz santralları için oluşturulan kapasite mekanizması ile ilave ödeme yapılması gibi uygulamaların elektrik maliyetlerini yükselttiğine işaret eden Yener şöyle dedi: “YEKDEM Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması benzeri uygulamalar da elektrik maliyetlerinin ve fiyatların yükselmesine neden oluyor. Bu uygulamaların mevcut haliyle sürdürülmesi, yeni zamların gerekçesi olacaktır.”

Doğalgaz fiyatları da yüksek

MMO Başkanı Yunus Yener, doğalgaz fiyatlarının da 2017 sonuna göre konutlarda yüzde 25–37, küçük sanayi kuruluşlarında yüzde 29,5, büyük sanayi kuruluşlarında yüzde 100, elektrik üretimi için yakıt olarak doğalgaz kullanan santrallerde yüzde 146 arttığını kaydetti. Yener, konut tüketici fiyatlarındaki indirime rağmen Ankara, İstanbul ve Bursa gibi konut abonelerinin en çok olduğu kentlerde bile fiyatların 2017 sonuna göre yüzde 18,5–29,13 oranında artmış olduğunu söyledi.

Doğalgazdaki vergi düşürülmeli

Yoksullara çağdaş yaşam koşullarını sağlayacak miktarda ücretsiz elektrik ve doğalgazın kamu tarafından temin edilmesini öteden beri savunageldiklerini vurgulayan Yunus Yener, şu önerileri sıraladı: “Doğalgazdaki KDV yüzde 18’den yüzde 1’e düşürülmeli, ÖTV kaldırılmalı. Elektrik yardımının kapsamı genişletilmeli. Kömür yardımı yerine doğalgaz desteği sağlanmalı. Bu desteklerin kötüye kullanımını önlemek için uygulama iyi denetlenmeli.”

Türkiye Doğu Akdeniz’de MEB’i ilan etmeli

MMO Başkanı Yunus Yener, Türkiye’nin yerli doğalgaz üretimini mutlaka artırılması gerektiğini belirterek “Karasal alanların yanı sıra denizlerdeki aramalara mutlaka hız verilmeli. Akdeniz’i kendi çıkarları doğrultusunda parsellemeye yönelen ülkelerin girişimlerine kararlı bir şekilde karşı çıkılmalı, Türkiye; Lübnan, Suriye, Libya, Mısır vb. ülkelerle işbirliği içinde, Akdeniz’de münhasır ekonomik bölgesini ve kıta sahanlığını ilan etmeli, egemenlik haklarını titizlikle savunmalı. Kendi egemenlik alanları içinde petrol ve gaz bulunma olasılığının olduğu bölgelerde sismik çalışmalar yoğunlaştırılmalı. Mevcut gaz alım anlaşmaları incelenmeli, ülke aleyhine hükümlerin iptali yeniden görüşme konusu yapılmalı.”


Bu haber 1,073 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,670 µs