En Sıcak Konular

Makineciye pozitif ayrım

19 Temmuz 2019 08:29 tsi
Makineciye pozitif ayrım Makineciye pozitif ayrım Eximbank kredilerinden yeterince yararlanamayan makinecilere Türk Eximbank Genel Müdürü Enis Gültekin’den müjde geldi.

Makineciye pozitif ayrım

DÜNYA 

Makineciye pozitif ayrım Eximbank kredilerinden yeterince yararlanamayan makinecilere Türk Eximbank Genel Müdürü Enis Gültekin’den müjde geldi. Gültekin makinecilerin ihracatçı hamleleri için pozitif ayrımcılık yapabileceklerini bildirdi.

Türk Eximbank Genel Müdürü Enis Gültekin, geçen yıl sağlanan 44.2 milyar dolarlık destek içinde makine sektörünün payının 500 milyon dolar olduğunu söyledi. “Bu da oldukça düşük bir rakam. Eximbank olarak bazı sektörlere pozitif ayrımcılık yapabiliriz. Tüm ihracat hamlelerinizde yanınızda olacağız” diyen Gültekin, makinecileri Eximbank ile daha interaktif çalışmaya davet etti.

Makine İmalatçıları Birliği (MİB), Türk Eximbank Genel Müdürü Enis Gültekin’i Bursa’da ağırladı. E-MAK Makine tesislerinde gerçekleşen toplantıda Türk Eximbank’ın makine sektörüne özel destekleri ve devreye alınması planlanan yeni paketlerle ilgili bilgi verildi. MİB Başkanı Emre Gencer, yönetim kurulu üyeleri ve MİB üyesi makinecilerin katıldığı toplantıda Türk Eximbank Genel Müdür Yardımcısı Koray Erden, Pazarlama Daire Başkanı Pervin Curaoğlu, Uluslararası Krediler Daire Başkanı Suzan Usta ihracata yönelik kredi ve sigorta olanaklarıyla ilgili bilgiler verdi.

Toplantıda konuşan Türk Eximbank Genel Müdürü Enis Gültekin, makine üreticilerinin Türk Eximbank desteklerinden yeterince yararlanmadığına işaret ederek, “2018’de ihracata 44.2 milyar dolar destek verdik. Şu anda 11 bin 500 ihracatçı ile çalışıyoruz. Kredilerde önemli bir sıçrama var. Ancak 44.2 milyar dolarlık destek içinde makine sektörüne sağlanan destek 500 milyon dolar. Bu da oldukça düşük bir rakam” dedi. Makine sektörünün Türk Eximbank ile daha interaktif şekilde çalışması gerektiğine işaret eden Gültekin, “Tüm ihracat hamlelerinizde yanınızda olacağız. Yurt dışındaki müşterilerinizle görüşmelerinizde sizinle masaya da oturur, desteğimizi veririz. Türk Eximbank olarak bazı sektörlere pozitif ayrımcılık yapabiliriz. Bizim de kendi içimizde risk algımızı genişletecek politikalar geliştirmemiz gerekiyor. Bu noktada iğneyi kendimize batırıyoruz. Yönetim kurulumuzdan da kararlar çıkartarak risk algımızı biraz daha genişletecek modeller kurabilmemiz gerekiyor. Belli ülkelerde makine sektörüne pozitif ayrımcılık yapabiliriz” diye konuştu.

Sektör yatırımlarla da desteklenecek

Açıklanan İVME Paketi kapsamında özellikle orta yüksek ve yüksek teknoloji üreten firmalara yönelik bir paket açıkladıklarını hatırlatan Enis Gültekin, normal şartlarda sadece KOBİ’lere kullandırılan TL kredilerinin program kapsamında makine sektörüne de verileceğini kaydetti. İşletme sermayesi ve yatırım kredilerinde vadeleri uzattıklarını açıklayan Gültekin, şunları söyledi, “5 yıla kadar işletme sermayesi kredileri, 10 yıla kadar yatırım kredileri imkanı sağladık. Makine sektörüne yönelik de dolaylı olarak etkileyecek paketler getirdik. Yatırım yapacak bir firma yatırımında yerli makine kullanacaksa biz ona daha uzun vade ve daha düşük faiz oranı verdik. Yani sizin sektörünüzü yatırımlar üzerinden destekleyecek bir paket geliştirdik. Bu sizin yurt içi satışlarınızı artıracak” Geçen yıl verilen 44.2 milyar dolarlık desteğin 17 milyar dolarının sigorta, 27 milyar dolarının ise kredi olduğunu belirten Enis Gültekin, bu yıl haziran ayı sonu itibariyle ihracata desteklerinin yüzde 25.5 olduğunu, yılsonunda bu oranı 48.4 milyar dolar destek ve yüzde 27 olarak hedeflediklerini açıkladı. Gültekin, 2019 sonunda 19 milyar dolar sigorta, 29.4 milyar dolar kredi desteği sağlayacaklarını, KOBİ oranını yüzde 75’e yükselteceklerini ve 12 bin 500 ihracatçıya ulaşmış olacaklarını dile getirdi.

Türkiye’nin orta gelir tuzağından kurtulabilmesi için mutlaka katma değer üreten sektörlere destek olması gerektiğinin altını çizen Gültekin, bunun 11’inci Kalkınma Planı’nda da vurgulandığına dikkat çekti.

Toplam ihracat kredilerinin yüzde 53’ü Eximbank’tan

Gültekin, “Biz Türk Eximbank olarak gerçek aksiyonları alan tarafta olmak istiyoruz. Ülke ihracatına en fazla katkıda bulunan sektörlere mümkün olduğunca en fazla desteği verelim. Misyonumuz onların rekabet gücünü artırmak, maliyetlerini düşürmek, riskli pazarlara açılmasını sağlamak, orada yerleşmesini ve markalaşabilmesini sağlamak. Bugün toplam ihracat kredilerinin yüzde 53’ünü Eximbank tek başına veriyor. Amacımız krediler tarafında orta uzun vadeli ödemesiz dönemleri de içeren yatırım kredilerini, alıcı kredilerini genişletmek” dedi.

Afrika gibi pazarlar bizden alım yapması için desteklenmeli

● MİB Yönetim Kurulu Başkanı Emre Gencer de açılışta yaptığı konuşmada Türkiye’nin 17 milyar dolarlık makine ihracatının yüzde 65’ini MİB üyelerinin yaptığını ifade etti. Buna karşın sektörün 30 milyar dolarlık ithalat yaptığına dikkat çeken Gencer, her yıl 14 milyar dolar, yani 90 milyar liraya yakın bir tutarın Türkiye’de üretilebilecek makineler için yurt dışına gönderildiğine vurgu yaptı. 11’inci Kalkınma Planı’nda makine sektörüne atıflar yapılmasını önemli bulduklarını belirten Gencer, “Makine sektörü olmadan diğer endüstrilerin de bir yere gitmesi mümkün değil. Kendi makinesini üretemeyen kendi sanayisini de oluşturamıyor. Önümüzde Irak ve Afrika gibi gelişmekte olan bazı pazarlar var. Belki buralarda bazı riskleri almak gerekiyor. Bizden makine almaları karşılığında bu ülkelere bazı destekler verilebilir. Bununla ilgili tüm Avrupa ülkeleri harekete geçmiş durumda. Keza Afrika’da Çin’in uyguladığı gibi. MİB olarak Türk Eximbank ile birlikte bu konuda projeler geliştirebiliriz” değerlendirmesini yaptı.

11’inci Kalkınma Planı’nda yerli üretimin desteklenerek yerli malına teşvikler verildiğini hatırlatan Gencer, bu noktada “Yerlilik” tanımıyla ilgili bazı konuların açığa kavuşturulması gerektiğinin altını çizdi. MİB olarak bu konuda çalışmalar yürüttüklerini bildiren Gencer, şu örneği verdi, “Almanya’yı inceledik. Yüzde 50’den fazlasını Almanya’da üretseniz bile ‘Made in Germany’ olamıyorsunuz. Bunun için patentleriniz olması, Alman halkının algısında bir yeriniz olması gerekiyor. Bunlar da belli içtihatlar içerisinde oluşuyor. Belki bizim de bu işin üzerine daha dikkatle gitmemiz gerekiyor.”

Makine sektörüne özel destekler anlatıldı

● MİB yönetim kurulu ve Bursalı makinecilerin Türk Eximbank yetkilileriyle bir araya geldiği toplantıda ayrıca Türk Eximbank Pazarlama Daire Başkanı Pervin Curaoğlu makine sektöründeki üretici firmalara yönelik kredi paketleri ve sigortalar hakkında bilgi verdi. Uygulamaya alınması planlanan yeni ürünler hakkında da açıklamalarda bulunan Curaoğlu, sigortalı alacağa dayalı sevk öncesi kredi programı, işletme sermayesi garanti programı, yurt dışı teminat mektubu programı, kefalet sigortası ile akreditif teyit sigortası destekleri alanında da müşterilerinin yararlandırılacağını aktardı. Uluslararası Krediler Daire Başkanı Suzan Usta da uluslararası krediler hakkında bilgi verdi. Geçen yıl 5.4 milyar dolarlık bir ihracatı kapsayan 60 adet niyet mektubu düzenlediklerini hatırlatan Usta, özellikle mal ihracatında en çok Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerine yoğunlaşıldığını söyledi. Firmalar ve Türk Eximbank yetkilileri arasında yapılan soru-cevap kısmında da makine sektörü temsilcilerinin yaşadıkları sorunlar hakkında bilgiler verilerek, çözüm önerileri üzerinde duruldu.


Bu haber 1,385 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,818 µs