En Sıcak Konular

Yaptırım olacaksa 2020 Nisan'ından önce olmaz

23 Temmuz 2019 08:02 tsi
Yaptırım olacaksa 2020 Nisan'ından önce olmaz ABD’nin Türkiye’ye yönelik yaptırımı ile ilgili iddiaları değerlendiren DEİK/ Türkiye- ABD İş Konseyi Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, ABD’nin Türkiye’ye yaptırımı olacaksa 2020 yılının nisan ayından önce olmayacağını düşündüğünü belirtti.

Yaptırım olacaksa 2020 Nisan'ından önce olmaz

DÜNYA 

ABD’nin Türkiye’ye yönelik yaptırımı ile ilgili iddiaları değerlendiren DEİK/ Türkiye- ABD İş Konseyi Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, ABD’nin Türkiye’ye yaptırımı olacaksa 2020 yılının nisan ayından önce olmayacağını düşündüğünü belirtti.

ABD ile yaşanan siyasi krizden dolayı yaptırımların olması gündemdeylen Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-ABD İş Konseyi Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, “Ben şahsen yaptırım konusunda da en azından teslimatın tamamlanacağı Nisan 2020’ye kadar bekleneceğini düşünüyorum” dedi.

Eğer bir yaptırım söz konusu olursa, bunun CAATSA çerçevesinde düzenleneceğini vurgulayan Yalçındağ, “Kıbrıs çıkartmasının ardından yapıldığı gibi bir ambargo sürecini ifade etmiyor. Söz konusu yasayı ihlal eden kişi ve kurumlarla ilişkilendiriliyor” dedi. Yalçındağ şöyle devam etti: “S-400’lerin alımı sonrasında kurulan ilişkinin yaptırıma tabi tutulacak derecede “önemli” olup olmadığı ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından, ABD’nin ulusal güvenliği ve dış politika çıkarları çerçevesinde değerlendirilecek ve ABD Senatosu tarafından yaptırım uygulanıp uygulanmayacağına karar verilecek. Yaptırım uygulanması gerekirse, ABD Başkanı bu 12 maddenin en az 5 tanesini seçmek durumunda” şeklinde konuştu.

“Daha önceden CAATSA yaptırımları uygulanmadığı için elimizde bir içtihat yok” diyen Yalçındağ, eğer yaptırım uygulanırsa ve kapsamı genişletilirse yaptırımın doğrudan etkileri dışında dolaylı etkileri de olacağına vurgu yaptı. TAİK olarak Türk-Amerikan ilişkileri açısından gerekli tüm desteği vermeye hazır olduklarını ifade eden Yalçındağ, “Özellikle Kongre üyeleri nezdinde, ülkemiz adına daha ikna edici stratejiler yürütmemiz gerekiyor” dedi.

“ABD’li şirketler yatırımdan vazgeçmiyor”

İki ülke arasında yaşanan siyasi gelişmelere rağmen ABD yatırımlarının devam ettiğini vurgulayan Yalçındağ, “General Electric Gebze ve Kurtköy’de küresel mühendislik ve inovasyon merkezleri kurdu. Coca- Cola ve PepsiCo yakın zamanda yatırımlarını artırdılar. Procter and Gamble ve Dow Chemical da sermaye artışına giden şirketler. Citibank MENA bölgesi, Medtronic ise Orta Doğu ve Orta Asya yatırımlarını buradan kontrol ediyor ve bunun için yatırımlarını artıyorlar. Mondelez Fransa’daki bazı üretimlerini artık Türkiye’de gerçekleştirecek” dedi.

ABD ile Türkiye’nin ticaret hacminin az bir farkla geçen yıla paralel seyrettiğini aktaran Yalçındağ, “Ocak – Mayıs ayları içerisindeki ticaret rakamlarına baktığımızda, ihracatımız yaklaşık %8’lik bir artışla 3,44 milyar Dolar civarında seyrediyor. İthalatımız ise %13 oranında azalarak 4,40 milyar Dolar seviyesinde. Bu da toplam ticaret hacmi için, ilk 5 ay içerisinde 8,32’den 7,84’e gerileyerek %5’lik bir azalma gösteriyor” dedi. Daha önceden ABD ile belirlenen 75 milyar dolarlık ticaret hedefinin yenilendiğini belirten Yalçındağ, “Başkan Trump ve Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında Osaka’da yapılan görüşmelerde, daha önceden 75 milyar dolar olarak belirlenen ticaret hedefinin 100 milyar Dolara çıkarılması dile getirildi” şeklinde konuştu.

İhracatta otomotiv ve tekstilin payı artıyor

ABD ile Türkiye ihracatında en büyük kalemi makine ve mekanik cihazın oluşturduğunu vurgulayan Yalçındağ, “Bu yıl en büyük ihracat kalemlerimiz daha çok otomotiv ve tekstile kaymış durumda” dedi. Geçen yıla kıyasla ABD’ye ihracatın arttığını, ithalatın da azaldığını bildiren Yalçındağ, bu rakamlarda dramatik bir farklılık gözlemlendiğini dile getirdi.

“Trump ve Beyaz Saray’ın görüşlerini dikkate alıyoruz”

Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi almasıyla ABD ile yaşanan krizde en fazla Trump ve Beyaz Saray’ın görüşlerini dikkate aldıklarını aktaran Yalçındağ, “ABD en yetkili ağızdan, bu durumun Türkiye’nin hava ve füze savunma açığı oluşturan bir Milli Güvenlik sorunu olduğu kabul etmiş durumda. Bu ilişkinin zaman içerisinde sorunları çözeceğine ve giderek güçleneceğine inanıyoruz” şeklinde konuştu.

Beyaz Saray’ın Türkiye’nin F-35 porgramından çıkarılmasını duyurduğu açıklamada, iki ülkenin çok uzun yıllara dayanan güvenilir bir partner oluşuna ve 65 yıldan fazladır NATO müttefiki olmasına dikkat çekilerek, ilişkilerin F-35 ekseninin ötesinde çok katmanlı bir ilişki olduğunun belirtildiğini söyleyen Yalçındağ, “Bunun anlamı, ilişkilerin geliştirilmesi hususunda diyalog yolunun açık tutulacağı ve farklı çözüm yollarının oluşturulacağı konusunda bir iradenin şimdilik mevcut olduğudur. ABD Kongresi nezdinde de faaliyetlerimizi yoğunlaştırmamız büyük önem taşıyor. Haklı tezlerimizi Kongre üyelerine doğru ve etkili lobi faaliyetleriyle aktarabilirsek istediğimiz sonuçları elde edebiliriz” dedi.

'Trump’ın bize yaptırım uygulama niyeti olduğunu düşünmüyorum”

ABD Başkanı Donald Trump’ın Türkiye’ye yaptırım yapma niyetinde olmadığını kaydeden DEİK Türkiye-ABD İş Konseyi Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, “Trump da Cumhurbaşkanımızı bu karara iten gelişmeleri iyi anladığını ve Türkiye ile iyi birer müttefik olduklarının altını çizerek, hem kendi kamuoyuna, hem silah lobisine çok iyi bir mesaj verdi” diye konuştu.

Türkiye F-35 programında askıya alındı, çıkarılmadı

Türkiye’nin F-35 programına katılımı sonlandırılmadığını askıya alındığını bildiren DEİK Türkiye-ABD İş Konseyi Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, “Bu o kadar önemli bir fark ki. Yarın bir gün konjonktür değişince devam etmenin kapısını açık tutuyor” şeklinde konuştu. Obama’nın Patriotları satmamasını büyük hata olduğunu bildiren Yalçındağ, “Bu sürede bize başka bir ülkeden teklif geldi ve aldık. Dolayısıyla F-35 için de aynı durum olabilir. Bakın diğer ülkeler kendi savaş uçaklarını teklif etmeye başladılar bile. Ben bu kadar pragmatist bir Başkan varken yine ABD ile savunma sanayi angajmanımızın devam etmesi gerektiğine inanıyorum” dedi.


Bu haber 1,091 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,044 µs