En Sıcak Konular

Alman şirketler ‘kısa çalışma’ya yöneldi!

25 Temmuz 2019 08:01 tsi
Alman şirketler ‘kısa çalışma’ya yöneldi! Ticaret savaşı, anlaşmasız Brexit endişeleri ve Çin otomobil pazarında satışların azalması ihracat dayalı Alman ekonomisini frenliyor. Özellikle imalat sektörünün sağlığının giderek kötüleşmesi istihdam piyasasını olumsuz etkiliyor.

Alman şirketler ‘kısa çalışma’ya yöneldi!

DÜNYA 

Ticaret savaşı, anlaşmasız Brexit endişeleri ve Çin otomobil pazarında satışların azalması ihracat dayalı Alman ekonomisini frenliyor. Özellikle imalat sektörünün sağlığının giderek kötüleşmesi istihdam piyasasını olumsuz etkiliyor.

Almanya ekonomisi 10 yıldır aralıksız büyüyor ve işsizlik oranı Doğu-Batı birleşmesinden bu yana en düşük seviyelerde bulunuyor. Ancak ülke ekonomisinden gelen son veriler ekonomi üzerinde baskıların arttığını ve bunu istihdam piyasası üzerindeki etkisinin hissedilmeye başladığını gösteriyor. Aralarında dünya devlerinin de olduğu birçok şirket binlerce kişilik işten çıkarma planları duyururken, birçoğu da 'kısa çalışma' uygulamasına geçiyor. Uzmanlara göre bu ekonomide daha kötüsünün kapıda olduğunun habercisi.

İhracat dayalı Alman ekonomisi birçok açıdan baskı altında. ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşının küresel ekonomi üzerindeki olumsuz etkisi, anlaşmasız Brexit endişeleri ve Çin otomobil pazarında satışların azalması, ihracat dayalı Alman ekonomisini frenliyor. Birçok sektörde üretim hız kesmiş, ihracat yavaşlamış ve imalat durgunluğa sürüklenmiş durumda.

Almanya'da dün açıklanan İmalat Sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), imalat sektöründe resesyonun temmuz ayında kötüleştiğine işaret etti. Markit tarafından hazırlanan imalat PMI, bu ay Temmuz 2012'den bu yana görülen en düşük seviye olan 43.1 puana indi. İmalat PMI Haziran ayında 45.0 puan seviyesindeydi. Temmuz ayında bileşik PMI 52.6 puandan 51.4 puana gerilerken, hizmet PMI ise 55.8 puandan 55.4 puana düştü. IHS Markit ekonomisti Phil Smith yaptığı değerlendirmede, "Almanya imalat sektörünün sağlığı temmuzda kötüleşti. Otomotiv sektörü en çok baskı altındaki sektör oldu" değerlendirmesinde bulundu.

Ağır vasıta sanayinde şirketlerin %30'u kısa çalışma uyguluyor

İmalatın birçok analistin değimiyle resesyona girmiş olması istihdam piyasasını vuruyor. Ifo Makroekonomi ve Anket Merkezi Başkan Yardımcısı Timo Wollmershauser tarafından yapılan araştırmaya göre giderek daha fazla sayıda firma işgücü maliyetlerini aşağı çekmek amacıyla çalışma saatlerini azaltmayı tercih ediyor. Özellikle tren, uçak, savunma ekipmanları gibi ağır vasıta sanayinde bu eğilim güçleniyor. Bu sektörde şirketlerin yüzde 30'unun kısa çalışmaya geçtiğini ortaya koyan araştırma sonuçlarına göre imalatçıların ortalama yüzde 3.8'i çalışma saatlerinde kesintiye gitmiş durumda. Ifo, gelecek üç ayda bu oranın yüzde 8.5 çıkmasını bekliyor.

Alman yasalarına göre, ekonomideki gidişattan kaynaklı olarak işveren çalışanların çalışma saatinde kısıtlama yaparsa hükümet ortaya çıkan maaş farkını ödüyor. Bu yasa, 2008 krizi sonrasında büyük çaplı işten çıkarmaların önüne geçmek amacıyla çıkarılmıştı.

Devler zararda, büyük çaplı işten çıkarmalar kapıda

Deutsche Bank: Merkezi Frankfurt'ta bulunan Almanya'nın en büyük bankalarından Deutsche Bank, yeniden yapılandırma maliyetinin etkili olmasından dolayı bu yılın ikinci çeyreğinde 3.15 milyar euro zarar açıkladı. Deutsche Bank, bu ay kapsamlı yeniden yapılandırmaya giderek 2022'ye kadar 18 bin çalışanının işten çıkarılacağını duyurmuştu.

Volkswagen: Rutin işlerin otomasyonu nedeniyle 2023 yılına kadar 5 bin ile 7 bin kişinin işten çıkarılacağını duyuran Alman otomobil devinin açıklamasında, genel giderlerin ve idari personel gereksinimlerinin yüzde 15 azaltılacağına işaret edilirken ayrıca şirketten emekli olacak çalışanların yerine yeni alım yapılmayacağı belirtilmişti.

SAP: Alman yazılım firması SAP’ın Finans Müdürü Luka Mucic, 2019 başında yapılan açıklamada., firmanın işgücünü üç bin kişi azaltarak maliyetleri düşüreceğini ve azalan karlılıktan doğan zararı kapatacağını duyurmuştu.

BASF: Kimya şirketi BASF, maliyet azaltmak için küresel çapta 6 bin kişiyi işten çıkaracağını açıklamıştı. İşten çıkarmaların küresel çapta operasyonları etkileyeceği ve 300 milyon euro (341 milyon dolar) tasarruf sağlanmasının beklendiği belirtilmişti.

Bayer: Alman ilaç ve kimya şirketi Bayer AG, yeniden yapılanma çerçevesinde yaklaşık 12 bin kişiyi işten çıkaracağını ve hayvan sağlığı bölümünü satacağını duyurmuştu. Alman şirket ayrıca hayvan sağlığı bölümünü satarak, ilaç, tüketici sağlığı ve bitki bilimine yoğunlaşacak.

ThyssenKrupp: Çelik üreticisi ve teknoloji firması ThyssenKrupp, Hintli şirket Tata ile planladığı birleşme Brüksel tarafından reddedilince, içinde bulunduğu mali sıkıntıyı aşmak için 6 bin çalışanını işten çıkaracağını bildirdi.


Daimler yüzde 5 hissesini Çinliere satıyor

Alman otomotiv üreticisi Daimler AG Grubu, bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 5 artışla 42.7 milyar euro gelir elde ederken, 1.6 milyar euro zarar açıkladı. Mercedes markasını bünyesinde bulunduran ve merkezi Stuttgart'ta olan Daimler'in satışları, bir önceki yıla göre yüzde 1 düşerek 822 bin seviyesinde gerçekleşti.

Bu arada merkezi Çin'de bulunan Beijing Automotive Group’un (BAIC) Daimler'in yüzde 5 lik hissesini satın aldığı bildirildi. Geçen yıl da bir diğer Çinli otomobil üreticisi Geely, Alman Daimler’in yüzde 9,7 hissesini 9 milyar dolara satın almıştı. Böylece Daimler’in yaklaşık yüzde 15 hissesinin Çinli şirketlerin eline geçmesi dikkati çekti.


Bu haber 1,249 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,671 µs