En Sıcak Konular

Bütçeye sadece 11 il pozitif katkı yaptı

29 Temmuz 2019 11:17 tsi
Bütçeye sadece 11 il pozitif katkı yaptı DÜNYA’nın derlediği verilere göre en fazla katkı, giderlerinin yüzde 849.5’inden fazla gelir elde edilen il olan Kocaeli’den geldi.

Bütçeye sadece 11 il pozitif katkı yaptı

DÜNYA 

DÜNYA’nın derlediği verilere göre en fazla katkı, giderlerinin yüzde 849.5’inden fazla gelir elde edilen il olan Kocaeli’den geldi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre il bazında bütçe gerçekleşmelerinde ocak-haziran döneminde sadece 11 ilin yaptığı giderlerden fazla bütçeye kaynak aktardığı belirlendi. DÜNYA’nın derlediği verilere göre en fazla katkı, giderlerinin yüzde 849.5’inden fazla gelir elde edilen il olan Kocaeli’den geldi. Kocaeli’ni yüzde 447.3 ile İstanbul, yüzde 424 ile İzmir izledi. Tekirdağ’da da elde edilen bütçe gelirleri, harcamaların yüzde 255’i düzeyinde oldu. 
Türkiye’de illerin bütçeden giderleri ve gelirleri ile tahakkuk tahsilat oranlarına yönelik olarak verilerde, 81 ilden sadece 11’inin bütçe çerçevesinde harcadıklarından daha fazla bütçe geliri elde ettiği belirlendi. Tahakkuk tahsilat oranlarında da Sakarya’daki yüzde 3.66 ile Kilis’teki yüzde 4.85 oranları dikkat çekiyor. Sakarya’da tahakkuk eden 4.6 milyar TL’lik verginin 170.5 milyon TL’si tahsil edildi.

Veriler incelendiğinde, Bingöl’ün bütçe gider-gelir oranında yüzde 9.37, Hakkari’nin 6.75, Sakarya’nın 9.20, Siirt’in 9.9, Şırnak’ın 9.35, Tunceli’nin 8.48 ile en düşük oranlarda olması dikkat çekti. Bütçe çerçevesinde elde ettikleri gelir ile bütçeden o ile yapılan yatırımlar arasındaki bu oransal farklılık, aynı zamanda o ildeki ekonomik aktivitenin de bir göstergesi niteliği taşıyor.

Tahakkuk eden vergiyi en fazla ödeyen iller Tunceli ve Kocaeli

Verilere göre tahakkuk eden verginin en fazla ödendiği iller sıralamasında Tunceli ve Kocaeli öne çıktı. Tunceli’de tahakkuk eden verginin yüzde 69.77’si tahsil edildi. Kocaeli’nde ise tahakkuk tahsilat oranı yüzde 68,5 olarak gerçekleşti.

İl bazında bütçe gelir-gider hesaplamalarında, il ile bağlantısı olmayan merkezi idarenin unsurları olan kurum ve kuruluşların gelir giderleri ayrıca hesaplanıyor. Merkezi hükümet dahil genel tahakkuk tahsilat oranları yüzde 45.46 seviyesinde. Merkezi idare dışarıda bırakıldığında sadece illerin ekonomik-idari faaliyetleri sonucu oluşan bütçe gelirlerinde tahakkuk tahsilat oranı yüzde 41.46 seviyesinde oluştu. Bütçe çerçevesinde yapılan harcamaların yüzde 59.12’si seviyesinde bütçe çerçevesinde gelir elde edildi.


Bu haber 917 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,070 µs