En Sıcak Konular

Sıcaklar, tarımsal emtiayı da kavurdu

30 Temmuz 2019 08:52 tsi
Sıcaklar, tarımsal emtiayı da kavurdu Avrupa'yı bu yaz ikinci kez etkisi altına alan sıcak hava dalgası AB’nin mısır, buğday ve şeker üretimini tehdit ediyor.

Sıcaklar, tarımsal emtiayı da kavurdu

DÜNYA 

Avrupa'yı bu yaz ikinci kez etkisi altına alan sıcak hava dalgası AB’nin mısır, buğday ve şeker üretimini tehdit ediyor. AB’nin 310 milyon tonluk tahıl üretiminin kuraklık nedeniyle zarar göreceği endişesi buğday, mısır ve şeker fiyatını yükseltiyor.

Avrupa bu yaz ikinci kez sıcak hava dalgasının etkisinde. Bazı ülkelerde bugüne kadarki en yüksek sıcaklıklar kayda geçmiş durumda. Kuzey Afrika’dan gelen sıcak hava dalgası Almanya, Belçika, Fransa, İngiltere, Hollanda, Avusturya, İspanya ve İtalya’da sıcaklıkları rekor seviyeye çıkardı. Bu ülkelerde, geçen
ay görülen aşırı sıcakların ardından, sıcak hava dalgası hayatı olumsuz etkilerken yatırımcılar da temkinli. Zira uzmanların iklim değişikliğini sebep olarak gösterdiği sıcak hava dalgası buğday, mısır ve şeker üretim üssü Avrupa’da tarımsal emtia ürünlerini tehdit ediyor. Avrupa’nın kavrulduğu son bir hafta içinde söz konusu 3 ürünün fiyatı arz endişesiyle hızlı bir yükselişte.
Aşırı sıcaklık ve yağmur yağmaması sebebi ile birçok ülke kırmızı alarma geçti ve kuraklık ile ilgili yasaklar uygulamaya kondu. Araç yıkamak, çim sulamak, özel yüzme havuzlarını doldurmak yasaklandı.

Geçtiğimiz yıl da kuraklık nedeniyle ürünlerin hasar gördüğü Avrupa’da bu yıl kuraklığın daha ciddi boyutta olduğu uyarısı yapılıyor. Kıtanın çoğu bölgesinde yağışlar haziran ayında mevsim normallerinin yüzde 0-80’inden az bir seviyeye inerken, bu ay neredeyse hiç yağış meydana gelmedi. Bu da çiftçiler ve tarım sektörü için ciddi bir krizi tetikleyebilir. Avrupa sebze ve meyve işlemecileri birliği Profel, 2019 yılını kendi sektörleri açısından zor bir yıl olarak niteleyen bir açıklama yaptı. Avrupa Komisyonu da tarım sektörüne yönelik yıl sonunda yapılması planlanan bazı ödemelerin öne çekilmesini gündemine aldı.

AB’NİN YILLIK TAHIL ÜRETİMİ 310 MİLYON TON

Tarım uzmanlarına göre Avrupa’da şu an özellikle mısır, buğday ve şeker üretimi ciddi tehdit altında. Avrupa Birliği’nin (AB) yıllık tahıl üretimi 310 milyon ton civarında. Küresel üretimin yüzde 12’sini AB gerçekleştiriyor. AB’nin yıllık buğday üretimi 142 milyon tonun biraz üzerinde. AB’nin toplam buğday üretiminin yüzde 22’sini kuraklıkla boğuşan Fransa ve yüzde 14.7’sini Almanya gerçekleştiriyor. AB ayrıca şeker pancarı üretiminde dünya liderleri arasında. 2017 yılı verilerine göre birliğin 28 ülkesinde toplam şeker pancarı üretimi 143.1 milyon ton olarak gerçekleşti. En büyük üretici ise toplam içindeki yüzde 32.4 payı ile Fransa. Bu ülkeyi yüzde 23.8 ile Almanya, yüzde 11 ile Polonya ve yüzde 6.2 ile İngiltere izliyor.

SON 1 HAFTADA FİYATLARDA HIZLI YÜKSELİŞ VAR

AB’de tarımsal üretim zarar göreceği endişesi fiyatlara yansımaya başladı. Uluslararası piyasalarda buğday, mısır ve şekerin fiyatı son hafta içinde belirgin bir yükseliş içinde. CBOT’da buğdayın fiyatı geçtiğimiz söz konusu döneminde 4.87 dolar/buşel seviyesinden 5.03 dolara çıkarken, mısır fiyatları 4.26 dolardan 4.30 dolara çıktı. Şeker fiyatları 11.56 dolar/lb düzeyinden 12.5 dolara yükselirken, Londra’da beyaz şekerin vadeli fiyatı 315 dolar/tondan
323 dolara yükseldi.

Analistler, Avrupa’daki büyük üreticilerin bu yıla ilişkin üretim beklentilerini aşağı doğru revize etmeleri halinde tarımsal emtia fiyatlarında çıkışın süreceğini belirtiyorlar. 



Bu haber 1,001 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,508 µs