En Sıcak Konular

Mobilyacının yatırımda yeni rotası yurt dışı

30 Temmuz 2019 08:53 tsi
Mobilyacının yatırımda yeni rotası yurt dışı İç pazarda büyüme hızı yavaşlayan mobilyacılar, yatırımda yurt dışına odaklandı.

Mobilyacının yatırımda yeni rotası yurt dışı

DÜNYA 

İç pazarda büyüme hızı yavaşlayan mobilyacılar, yatırımda yurt dışına odaklandı. Birçok firma yeni mağaza yatırımlarını da yurt dışına yapıyor. İhracatta atağa geçen sektörde bazı büyük firmalarda artış yüzde 100’ü buldu. 

Döviz kurundaki hızlı yükselişle iç pazarda büyüme hızı yavaşlayan mobilyacılar, üretimde ve mağazalaşmada yurt dışına odaklandı. İhracatta atağa geçen sektörde, bazı büyük firmalarda artış yüzde 100’ü buldu. Firmalar mağaza yatırımlarında da yurt dışına yöneldi.

Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, Türk firmaların ihracata ağırlık verdiğini ve kendi markalarıyla dünyada yaygınlık kazanmak istediğini belirterek, "2018 yılında ihracatını en fazla artıran sektör oldu. İhracatımızı 2 milyar 700 milyon dolardan 3 milyar 134 milyon dolara çıkardık. Bu yılki hedefimiz 4 milyar dolar. Yılın ilk altı ayında yüzde 7'den fazla büyüme sağladık, ikinci yarıda daha fazla artış bekliyoruz. İç pazar artık mobilyacılara yetmiyor. Ciddi bir üretimimiz var ve bunu daha çok artırmalıyız. Biz ülkelerden farklı olarak fason üretim yapmıyoruz. Direkt olarak kendi markalarımızla dünyada yaygınlık kazanmaya çalışıyoruz” dedi.

Yataş, ABD pazarına giriyor

Almanya’daki yapılanmalarını güçlendirdiklerini kaydeden Yataş Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Altop, Almanya’da yeni mağazalar açmakla birlikte ABD pazarına da girme hazırlığı içerisinde olduklarını söyledi. “Kur artışına rağmen yurtdışında 10 mağaza açtıklarını bildiren Altop, “İlerleyen zaman içinde 20 mağazaya ulaşmış olacağız. Bununla birlikte yurtiçi yatırımlarımız da devam ediyor. Yeni yatırımlarımız yolda” şeklinde konuştu. 

Kur artışı firmaları ihracata yöneltti

Kur artışlarının tüm sektörü ihracata yönlendirdiğini vurgulayan Yataş Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Altop, “Yataş olarak bizim bu sene ihracatımız yüzde 100 artış gösterdi” dedi. Kur krizinde en büyük avantajlarının son 2 yıldır ihracata ağırlık vermek olduğunu vurgulayan Aslandağ Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Aslandağ, ”Kur artışı ihracatta bir avantaj sağladı. Ancak iç pazarda, her ne kadar kur artışını fiyatlarımıza yansıtmasak da yüksek enflasyon insanların alımlarını öteledi” diye konuştu. Art Design Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Terzi de kur krizinde 2019 yılını ihracat yılı olarak belirlediklerini ve ihracatlarının cirodaki payını yüzde 30’a çıkararak bu süreci yönettiklerini dile getirdi

Aslandağ Londra'da mağaza açtı

Mobilya sektöründe faaliyet gösteren Aslandağ Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Aslandağ da yurtdışı yatırım yapan firmalar arasında yer alıyor. Londra’da Türk Ticaret Bölgesi’nde mağaza açtıklarını açıklayan Aslandağ, ihracatı artırmak için de çalışmalar yaptıklarını söyledi. Aslandağ, yurt içinde ise mağazalaşmadan ziyade bayilik yoluyla büyümek istediklerini söyledi.

MODOKO iş modelini yurt dışına taşıyacak

MODOKO Mobilyacılar Sitesi Başkanı Koray Çalışkan da MODOKO içerisinde yer alan mağazaların birçoğu yıl içerisinde hem yurt içinde hem de yurt dışında mağazalaştığını dile getirdi. Yurt dışında mağazalaşmadan daha büyük bir yatırım olarak MODOKO tarzı iş modellerini yurt dışına taşımak istediklerini söyleyen Çalışkan, bu konuyla ilgili hem Bakanlık tarafında hem de İSO (İstanbul Sanayi Odası) tarafında görüşmelerinin devam ettiğini ifade etti.

 Mobilyada zamlar kapıda

Maliyet artışlarını çoğu firmanın fiyatlarına henüz yansıtmadığını vurgulayan Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, “Maliyetlerdeki fiyat artışı üretime çabuk yansır” dedi. Art Design Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Terzi de mobilya fiyatlarının artacağını düşünenler arasında yer alıyor. Terzi, “Sektörün birçok oyuncusu fiyatlarına maliyet artışını yansıtmaya hazırlanıyor” diye konuştu. MODOKO Başkanı Koray Çalışkan da KDV indirimlerinden sonra mobilyadaki maliyet artışlarının yavaş yavaş sektöre yansımaya başladığını dile getirdi.


Bu haber 983 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,132 µs