En Sıcak Konular

Sabırlı mı, dikkatli mi?

31 Temmuz 2019 08:57 tsi
Sabırlı mı, dikkatli mi? Küresel piyasalar tüm dikkatini ABD Merkez Bankası'nın (Fed) 2008 yılından bu yana ilk kez faiz indirmesine neredeyse kesin gözüyle bakılan kritik Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısına çevirdi.

Sabırlı mı, dikkatli mi?

DÜNYA 

Fed'in bugünkü toplantısında 25 baz puan faiz indirmesi beklenirken, analistlere göre asıl kritik olan Fed'in bundan sonra atacağı adımlar için 'sabırlı' ya da 'dikkatle izliyoruz' ifadelerinden hangisini kullanacağı. Zira ikinci ifade faiz indirimlerinin yakında devamı geleceği anlamına geliyor.

Küresel piyasalar tüm dikkatini ABD Merkez Bankası'nın (Fed) 2008 yılından bu yana ilk kez faiz indirmesine neredeyse kesin gözüyle bakılan kritik Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısına çevirdi.

Analistler, verilerin imalat ve ekonomik aktivitedeki yavaşlamaya işaret etmesi ve enflasyon riskinin halen düşük olması edeniyle Fed'in en az 25 baz puan indirimine gideceği belirtiyor. Ancak asıl kritik olan Fed'in kararının ardından yapacağı açıklamadaki değişiklikler ve Başkan Jerome Powell'ın yapacağı açıklamalarda gelecek dönem faiz politikasına ilişkin verilecek ipuçları.

Temmuz ayında iyi gelen tarım dışı istihdam verileriyle Fed'in faizleri düşüreceğine yönelik umutlar azalmasına karşın 11 Temmuz'da Powell'ın Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'nde yaptığı açıklamalar bu umutları tekrar canlandırmıştı. Powell, Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'ndeki konuşmasında, son aylarda ekonomik görünüm üzerindeki belirsizliklerin arttığını belirterek, ticaret gelişmeleri, federal borç tavanı ve Brexit dahil politika meselelerine ilişkin risklere dikkati çekmişti. Beklentilerden iyi gelen tarım dışı istihdam verisinin görüşlerini etkileyip etkilemediği sorusuna "Hayır" yanıtı veren Powell, piyasalarda Fed'e ilişkin faiz indirim beklentilerinin artmasına yol açmıştı.

Faizlerin yüzde 2.0-2.25 seviyesine inmesi beklenen bugünkü toplantıda da gelecek dönem faiz politikası için ipuçları aranacak. Faiz indirimine yönelik haziran ayında 'sabırlı' ifadesi yerine 'dikkatle izleyeceğiz' ifadesini getiren Fed'in temmuz ayındaki ifadesi piyasaların yönünü belirleyecek. Analistler Fed'in bu ifadeyi korumasının yakında bir faiz indiriminin daha gündemde olduğu sinyali vereceğini, 'sabırlı' ifadesine geri dönülmesinin ise faiz indirimi konusunda daha yavaş hareket edileceği beklentisi yaratarak borsalara satış getireceğini söylüyor.Bazı piyasa uzmanları ise ise Fed'in 50 puanlık bir indirim gerçekleştirebileceğini düşünüyor.

Fed kararı öncesi, ABD Başkanı Donald Trump da, Amerikan Merkez Bankası üzerindeki baskısını artırdı ve sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yaptı. Trump, "Fed çok düşük enflasyona rağmen, faizler konusunda hiçbir şey yapmıyor" diye konuştu. "Fed büyük ihtimalle çok az şey yapacak" ifadesini kullanan Trump, küçük çaplı faiz indiriminin yeterli olmayacağını söyledi.

"25 baz puan ekonomik yavaşlamayı engelleyemez"

Bu arada, Fed'in büyük ihtimalle yapması beklenen ve piyasalarda "sigorta indirimi" diye nitelendirilen 25 baz puanlık indirimin, ne kadar yeterli olacağına da şüpheyle bakılıyor. Uzmanlar, 25 baz puanlık indirimin yeterli olmayabileceğini, Fed'in ileriki aylarda başka indirimlere de gitmesinin beklendiğini kaydetti.

* Capital Economics: Kıdemli ABD Ekonomisti Andrew Hunter, yaptığı değerlendirmede, Fed'in faizlerde yapacağı 25 baz puanlık indirimin ekonomik yavaşlamayı engelleyemeyeceğini söyledi. Fed'in toplantıda faizlerde 25 baz puan indirime gideceğini ancak yavaşlayan büyümenin, aralık ve Mart 2020'de de faizlerde indirime gidilmesine yol açacağını belirten Hunter, aralık ve Mart 2020'de 25 baz puanlık indirimler olabileceğini aktardı. Hunter, 50 baz puan yerine 25 baz puanlık indirim yapılmasının piyasalarda hayal kırklığı oluşturma riski de taşıdığını söyledi.

* Commerzbank: ABD ve Fed Ekonomisti Cristoph Balz, Trump'ın faizlerin indirilmesi konusundaki çağrılarını anımsatarak, Fed'in ABD'deki politik baskıdan etkilendiğini dile getirdi. Balz, 50 baz puanlık bir indirimin ekonomide aşağı yönlü risklere işaret edebileceğini, bunun piyasalar tarafından "Fed üyelerinin endişeli olduğu ve piyasaların bilmediği bir şeyleri bildikleri" şeklinde anlaşılabileceğini söyledi. Balz, ileriki aylarda iki faiz indirimi daha olabileceği öngörüsünde bulundu.

* ING Group: Başekonomisti Peter Vanden Houte, Fed'in faizleri indirmesi durumunda Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) parasal genişleme konusunda üzerinde hissettiği baskının artacağını belirtti. ECB'nin eylül ayında aksiyon almamasının çok zor olduğunu ifade eden Houte, ECB'nin eylül ayında mevduat faiz oranlarında 20 baz puan indirim yapabileceğini söyleyen Houte, 10-20 milyar euro civarında bir varlık alım programının da başlatılabileceğini dile getirdi.


Bu haber 1,150 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,792 µs