En Sıcak Konular

Fındıkta Hamburg efsanesi bitiyor

9 Ağustos 2019 08:22 tsi
Fındıkta Hamburg efsanesi bitiyor TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, 600 bin aileye ekmek kapısı olan fındıkta ürün ihtisas borsalarına dikkat çekti.

Fındıkta Hamburg efsanesi bitiyor

DÜNYA 

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, 600 bin aileye ekmek kapısı olan fındıkta ürün ihtisas borsalarına dikkat çekti.

Türkiye’de yaklaşık 600 bin ailenin geçim kaynağı olan fındıkta ihracat hedefi 6 milyar dolara çıktı.

Trabzon Yomra’da İkisu Fındık Hasat Şenliği'ne katılan TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, uygulanan projelerle ürün hasatını dönümde 60-70 kilodan 200 kiloya ulaştırdıklarını belirterek, “Bunu tüm Türkiye uygularsa ihracat gelirini 2 milyar dolardan 5-6 milyar dolara çıkarabiliriz” dedi. Türkiye Ürün İhtisas Borsası’nın kuruluşunu tamamladığını ve hasat dönemiyle birlikte fındığın da buradan alınıp satılmaya başlanacağını belirten Hisarcıklıoğlu, “Böylelikle hem üretici, hem tüccar, hem de sanayici kazanacak. Fındık fiyatı Hamburg borsasında belirleniyor şeklindeki, şehir efsanesini de bitirmiş olacağız” diye konuştu.

Tamamen yerli ve milli ürün fındığın tek başına tarımsal ihracatın yüzde 10’unu gerçekleştirdiğini belirten Hisarcıklıoğlu, “Yaklaşık 110 ülkeye fındık ihraç ediyoruz. Ama ihracatın ancak yüzde 40’ı işlenmiş fındık şeklinde. Önceden dönümde 60-70 kilo ürün alınırken, şimdi 200 kiloya ulaşmak mümkün oluyor. İşte bu şekilde verimliliği artırmamız lazım. Bunu tüm Türkiye uygularsa, ihracat gelirini 2 milyar dolardan, 5-6 milyar dolara çıkarabiliriz” dedi.

Şehir efsanesini yıktık

TOBB olarak fındığa değer katmak üzere, Türkiyede lisanslı depoların artması için çalıştıklarını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Türkiye Ürün İhtisas Borsası’nın da kuruluşunu tamamlayarak, hayata geçirdik. İnşallah hasat dönemiyle birlikte, fındık da burada alınıp satılmaya başlayacak. Böylelikle hem üretici, hem tüccar, hem de sanayici kazanacak. Fındık fiyatı Hamburg borsasında belirleniyor şeklindeki, şehir efsanesini de bitirmiş olacağız. Ayrıca sayın Cumhurbaşkanımız, hasattan önce fındık İçin taban fiyatı 17 lira açıklayarak, TMO’yu da devreye sokarak, üreticimize büyük müjde vermiş oldu” şeklinde konuştu.

Bu yıl iklim koşullarının dünyada fındık üreten ülkeleri olumsuz etkilediğini anımsatan Rifat Hisarcıklıoğlu, “Dolayısıyla, hem bu yüksek fiyat, hem de yüksek rekolte sayesinde, inşallah bereketli bir sene geçireceğiz. Bundan sonra da her sene, istikrarlı şekilde, alım fiyatının artmasını bekliyoruz. Zira fındık fiyatını düşük tutarak, ne ihracat gelirini, ne de Karadeniz’in refahını artırabiliriz” dedi.

Dönüm başına 300 kg verim

Trabzon Ticaret Borsası Meclis Başkanı Sebahattin Aslantürk ise sektörün tüm kesimlerinin örnek bahçeler oluşturduğunu anlatarak "Amaç insanlara doğru dikim modelinde olduğunu gösterebilmekti" dedi ve ekledi: "700 bin hektarlık alanda 2 milyon tonun üzerinde üretim yapma kabiliyetine sahibiz. Biz iddia ediyoruz. Ürettiğimizin tamamını çok rahat bir şekilde satabileceğiz."


Bu haber 1,121 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,740 µs